VİDEO - Elçi, katledildiği yerde anıldı

VİDEO - Elçi, katledildiği yerde anıldı
Diyarbakır Barosu eski başkanı Tahir Elçi, 8 yıl önce katledildiği dört ayaklı minarenin önünde yüzlerce kişinin katıldı törenle anıldı.

Serhat Özdemir/ Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Elçi'nin vurulduğu yere sadece anmaya değil, davanın sonuçlanmasını istemek için, bu davadan dönmediklerini göstermek için geldiklerini söyledi.

elci-dort-ayaklli-1-001.jpeg

Çatışmaların son bulması için tarihi Sur ilçesinde bulunan Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015'de basın açıklaması yaptıktan sonra silahlı saldırı sonucu öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, vurulduğu noktada anıldı.

Tahir Elçi Vakfı ve Diyarbakır Barosu tarafından gerçekleştirilen anma programı, Diyarbakır Adliyesi önünde başladı. Anmaya HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, CHP ve HEDEP milletvekilleri, TBB Başkanı Erinç Sağkan, bölge barolarının başkanları, siyasetçiler ve avukatlar katıldı. Anmaya ayrıca, CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdardoğlu, CHP İstanbul eski İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP gurp Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Diyarbakır milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı da katıldı.

elci-dort-ayaklli-5.jpeg

Adliye önünde başlayan yürüyüş Elçi'nin vurulduğu 4 ayaklı minare önünde son buldu. Saygı duruşuyla başlayan anmada Elçi'nin vurulmadan önceki konuşması dinletildi. Konuşmaların ardından ise minarenin önüne karanfiller bırakıldı.

'Cinayet aydınlatılmak istenmiyor'

Burada bir konuşma yapan Diyarbakır Barosu başkanı Nahit Eren, yargı süreçleriyle cinayetin aydınlatılmaması için dosyanın sürekli ertelenerek bekletildiğini belirtti. Cinayetin aydınlatılmak istenmediğini belirten Eren, "Bu tarihi mekanda başlayan çatışmalara ve yıkıma herkesin sessiz kaldığı günlerde susmayarak, toplumun bağrında derin yaralar açacak yıkımın ve zulmün pusuda olduğunu bizlere duyurmak ve uyarmak isteyen Tahir Elçi; ülkede en üst düzeyde güvenlik tedbirlerinin alındığı kentin şu an bulunduğumuz orta yerinde onlarca kameranın önünde katledildi. Ancak aradan geçen 8 yıla rağmen failler cezalandırılmamış ve adalet yerini bulmamıştır. Dönemin Başbakanı ve Adalet Bakanının “faillerin bulunacağı” beyan ve taahhüdü, her politik cinayette olduğu gibi tipik bir devlet refleksi olarak devreye girmiş ve tetiği tutan eli karanlıkta bırakmıştır. Dicle’nin kenarında kurdun kaptığı bir koyunun bile mesuliyetinin kendisine ait olduğunu söyleyenlerin, bu sorumlulukla hareket etmediklerine hep birlikte bir kez daha tanıklık etmiş olduk.

elci-anma-2-001.jpeg

Tahir Elçi cinayeti, 2015’te başlayan o karanlık sürecin yolunu döşemek isteyenlerin siyasi bir operasyonuydu. O sebeple, Tahir Elçi suikastının tüm yönleriyle aydınlatılması etkin bir kamu ve siyasi iradenin ortaya konması ile mümkün olacaktır. Toplumun içine çekildiği o karanlık girdap ancak böyle bir iradeyle aydınlatılabilir. Bu sebeple “Devletin aydınlatamadığı cinayet yoktur, aydınlatmadığı cinayet vardır diyoruz. Devlet, süregelen yargı pratiğiyle, bu cinayeti aydınlatmama yönündeki tercih ve iradesini sürdürmektedir" dedi.

'kahrolsun savaş'

Anmada konuşan Tahir Elçi'nin eşi CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi, savaşa karşı olmaya yaşam haklarını savunmaya devam edeceklerini ifade ederek, “Bu denizde özgür, huzurlu, kardeşçe, insan onuruna yaraşır, şiddetsiz bir dünya hayalimiz var. Acıya, zulme, haksızlığa, hukuksuzluğa dur diyebilmek için her yıl bu vakitlerde burada bir araya geldiğimizde uzaklardan, çok uzaklardan bir ses bizi çağırır. “Silah, çatışma” istemiyoruz diyen bir ses. Zalimleri rahatsız eden, susturulmak istenen bir ses. Bizler bu sese milyonlarca sesle; “kahrolsun savaş “diyerek karşılık veriyoruz. Hiç durmadan ve usanmadan. Yaşam hakkı kutsaldır, yaşam hakkı kutsaldır, yaşam hakkı kutsaldır “diyor ve demeye devam edeceğiz" diye konuştu.

elci-dort-ayaklli-2.jpeg

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ise, Elçi'nin vurulduğu yere anmaya değil. Davanın sonuçlanması ve bu davadan dönmediklerini göstermek için geldiklerini belirtti. Sağkan, dava sonuçlandığında, ancak o günden sonra anmaya gelebileceklerini de ifade etti.

*Video kısa süre içerisinde eklenecektir

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.