VİDEO - EMO: 100 liralık fatura 192 TL’ye çıktı

VİDEO - EMO: 100 liralık fatura 192 TL’ye çıktı
Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Alican Çetinkaya, esnafın ve vatandaşın daha fazla mağdur olmaması için, hükümetin elektrik zamlarını geri çekmesi, meskenlere de tarifeler oranında destek sağlaması gerektiğini söyledi.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Elektrik kullanımına gelen zamlar, Türkiye’nin birçok ilinde vatandaşı da esnafı da sanayiciyi de mağdur etti. Bazı kentlerde protesto gösterileri başladı. Konuyla ilgili Tigris Haber’e konuşan EMO Diyarbakır Şube Başkanı Alican Çetinkaya, yetkili kurumların zammın nedenini açıklamakta zorlandığını söyledi.

Türkiye’de enflasyonunun yüzde 36, EPDK’nın elektrik fiyatlarına uyguladığı enflasyonun da yüzde 34 olduğuna dikkat çeken Çetinkaya, “Peki vatandaşa niye bu kadar yüzde 52 ile yüzde 127 arasında zamlı fatura geldi. Bunun cevabını bize veremiyorlar” dedi. 

Türkiye’nin serbest piyasadan yüzde 20 oranında enerji sağladığını belirten Çetinkaya şunları söyledi: “Diyorlar ki serbest piyasada doğalgazın, kömürün fiyatı arttı. Enerjimizin büyük çoğunluğu da buna bağlı olduğundan neden bu. Hatta diyorlar ki gelen zamların bir kısmını da yansıtmıyoruz. Peki, doğru mudur? Hayır. Serbest piyasadan Türkiye yüzde 20 alım yapıyor. Geri kalanını İran’dan Azerbaycan’dan Rusya’dan alıyoruz. Bunlara ikili anlaşmalarda ne kadar ödediğimizi bilmiyoruz. Gerçekten bir yükseklik mi var ki faturalar bu kadar fazla geldi bunu bilmiyoruz. Gördüğümüz şey şu, bunun ana nedeni özelleştirmelerdir. “

emo-tigris1.jpg

EMO Diyarbakır Şube Başkanı Alican Çetinkaya

100 liralık fatura 192’ye çıkıyor

TRT payının kaldırıldığını hatırlatan Çetinkaya, faturaların yüzde 23’ünün vergi, geri kalanın da “dağıtım bedeli” olduğunu söyledi. Dağıtım bedelinin faturalara yansıtılan en büyük kalem olduğuna dikkat çeken Çetinkaya, şöyle devam etti: “Dağıtım bedeli eskiden açıktı ama şuan içinde ne var bilmiyoruz. 100 kilovatın aktif olarak enerji kullandığınızda bunun yüzde 40’a yakın dağıtım bedeli olarak ödüyoruz. Yüzde 18 vergi, yüzde 5 vergi. Yani 100 liralık bir faturanın 192 liraya geldiğini görüyoruz. Neredeyse iki katına çıkması demek. Elektrik dağıtım firmalarının da bazı giderleri de dağıtım bedeline yansıtılıyor. Bazen bu giderlerin ne olduğu tebliğlerle yayınlanıyor.  Gizlendiği için biz de bilmiyoruz. Dağıtım firmaları, işletme hakkını devraldılar. Yapmaları gereken burayı işletmek, ama yaptıkları tüm yatırımın parasını devletten alıyorlar. Yapılan çalışmaların parası, kayıp kaçakla mücadele çalışmasının parasını devletten alıyorlar.”

emo-tigris2.jpg

‘Zamlar geri alınmalıdır’

Faturaların zamanında ödenmemesi durumunda elektrik dağıtım şirketlerinin enerjiyi kestiğine dikkat çeken Çetinkaya, vatandaşın yapacağı tasarrufla sorunun çözülmeyeceğini kaydetti. Çetinkaya şunları dile getirdi: “Vatandaş ne kadar tasarruf etse de yüzde 52 zam ödemek zorunda. Durumdan en çok etkilenen esnaflardır. Yakında çiftçilerin mağduriyeti de başlayacak. Yakında sulamadan dolayı onlara da yüksek faturalar gelecek. Devletin tek yapması gereken bu zammı geri çekmesidir. Kalkınma için, sanayicinin, esnafın enerji de desteklenmesi gerekiyor. Çiftçiyi de desteklemek gerekiyor. Vatandaşı da tarifeler oranında desteklemek gerekiyor. Özel tarifelerin çıkarılması gerekiyor. Zammı geri çekip yeni tarifeler uygulamak zorunluluğu ortaya çıktı. Sosyal devlet ilkesi de bunu gerektiriyor.”

EMO Şube Başkanı Çetinkaya, odanın da EPDK hakkında dava açmaya hazırlandığını ifade etti.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.