VİDEO - Erkeklerin içtiği tütün kadınlara emanet!

VİDEO - Erkeklerin içtiği tütün kadınlara emanet!
Adıyaman’da tütün üreticilerinin zorlu mesaisi başladı. Kazım Aşık’a ait 15 dönümlük arazide çalışanların çoğunun kadınlardan oluşması dikkat çekiyor. Bu bahçede çalışan kadınlar, daha çok erkeklerin içtiği tütünü önce ekiyor, sonra topluyor ve en sonunda doğramadan geçiriyor.

Tigris Haber - Özel

TİGRİS HABER - Adıyaman’da yöre halkının önemli gelir kaynaklarından olan tütünün hasadı başladı. Tütün üreticileri, sabahın ilk ışıklarıyla tarlalara gidip ürünlerinin hasadını yapıyor. Kesimi gerçekleşen tütünler, araçlarla evlere taşınıp burada özel iskelelere asılarak kurumaya bırakılıyor. Hasat zamanı çevre il ve ilçelerden çok sayıda aile de tütün tarlalarında çalışmak üzere ilçeye geliyor. İşçiler, günlük 90-120 lira yevmiye karşılığında gün boyu tarlada çalışıyor.

tutun-adiyaman.jpg

Kadınlar ekiyor, topluyor

Adıyaman merkez Korik Mahallesi’nde Kazım Aşık’a ait 15 dönümlük arazi üzerinde tütün ekimi yapıldı. Buradaki tütün bahçesinde çalışanların çoğu kadınlardan oluşuyor. 70 yıldır tütün işi ile uğraşan Yılmaz ailesinin kadınları, önce tütünü ekiyor, topluyor ve doğramadan geçiyorlar.

tutun-.jpg

İpte kurutuluyor

Tütün hasadına katılan Emine Yılmaz, Ekim ve biçim işlemi üzerinden yaklaşık 6 ay geçtiğini belirterek, “Yaklaşık 70 yıldır bu işle uğraşıyoruz. Tütünü biz kadınlar ekiyor ve hasadını yapıyoruz. Hatta doğrama işini bile kadınlar yapıyor. Şimdi hasat zamanı. Toplanan tütünler ipe geçiriliyor. Daha sonra ipe astığımız tütünleri kurutmaya alıyoruz. Yağmurlu havada nemini attıktan sonra doğrama işleminden geçiyoruz. Yıllardır geçimimizi bu işten yapıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.