VİDEO - Eski alet ve edevatlarla bahçesini açık hava müzesine çevirdi

VİDEO - Eski alet ve edevatlarla bahçesini açık hava müzesine çevirdi
Iğdır’ın Halfeli Beldesi’nde yaşayan ve otobüs şoförlüğü yapan Mustafa Cobas’ın tek merakı bölge kültürüne ait eski alet ve edevatları toplamak.

Yılmaz Yigitler-özel

Iğdır’ın Halfeli Beldesi’nde yaşayan ve otobüs şoförlüğü yapan Mustafa Cobas’ın tek merakı bölge kültürüne ait eski alet ve edevatları toplamak. Cobas, topladığı yüzlerce eski alet ve edevatları evinin bahçesinde sergiliyor. Bahçesini açık hava müzesine dönüştüren Cobas, aletleri meraktan topladığını söyleyerek,“ Eski aletleri toplamak için bölgede gezmediğim köy, kasaba, ilçe, şehir kalmadı” diyor.

ekran-goruntusu-(33).png

Halfeli beldesinde yaşayan ve otobüs şoförü olan Mustafa Cobas’ın tek hayali bölge kültürüne ait eşyaları bulup bahçesinde sergilemek. 15 yıl boyunca Doğu Anadolu bölgesinde tüm şehirleri gezen Cobas; saban, öküz arabası, yün tarağı, teşi, kepenek, tulum, ibrik ve kara çadır gibi eşyaları bulup bahçesinde sergiliyor.

Otobüs şoförü olduğu için aletlere daha kolay ulaştığını dile getiren Cobas, “Bahçemde olan eşyaların tümü teknolojinin gelişmesiyle birlikte yok oldu. Şu an bu aletleri kimse kullanmıyor. Bu malzemelerin peşinde 15 yıl koştum. Ağrı, Kars, Ardahan, Bitlis, Iğdır gibi kentleri gezdim ve kültürümüzde yeri olan aletleri getirdim. Ben de zaten meraklıyım böyle şeylere gittiğim her yerde göz gezdiriyorum” ifadelerini kullanıyor.

ekran-goruntusu-(37).png

“Bizden sonraki nesilde görsün”

Cobas, aletleri babasından görüp öğrendiğini ve çocuklarının da ondan görüp öğrenmesini istiyor. Bahçesinde topladığı aletlerin bölge kültürüne ait olduğunu belirten Cobas sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu malzemelerin hepsi bizim kültürümüzde var. Bizden sonraki nesilde görsün. Günde onlarca kişi geliyor. Bu durumda beni çok mutlu ediyor. Geçmişimiz yok olup gitmesin ve geçmişte tarımda hangi tür araç ve gereçleri kullandığımızı çocuklarımız ve gençlerimiz de görsün ve unutmasın diye bu bahçeyi kurdum.”

“Sosyal medya bahçemi tanıttı”

Cobas’ın bahçesinde çekilen fotoğrafların sosyal medyada paylaşılması nedeniyle, Doğu Anadolu Bölgesinde bilmeyen nerdeyse yok. Bahçesine en çok da gelin ve damatların uğradığını söyleyen Cobas, sözlerine şöyle devam ediyor: “ Fotoğraflar sosyal medyadan yayıldıktan sonra bahçeme gelmeye başladılar. Son 5 yıldır özelliklede gelin damatlar fotoğraf çekmek için geliyor. Onlar bu güzel manzarada fotoğraf çektikleri için mutlu oluyorlar. Gelen herkes buradaki eşyaları inceleyip ve fotoğraf çektiriyor. Bu da beni mutlu ediyor.”

ekran-goruntusu-(36)-001.png

Cobas, uzun emekler sonrası dizayn ettiği bahçesini çok sevdiğini ve hava iyi olduğu günlerde bahçesinde çıkmadığını dille getiriyor. Bölge de henüz toplanacak başka alet ve edevatların da olduğunu söyleyen Cobas, “Araçları toplamak için ömrünün sonuna kadar gezeceğim. Bu meraktan vazgeçmeye hiç niyetim yok” diyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.