VİDEO - Et ve süt ürünleri için zam yolda, vatandaş dertli: 'Kırmızı et yemek hayal oldu'

VİDEO - Et ve süt ürünleri için zam yolda, vatandaş dertli: 'Kırmızı et yemek hayal oldu'
Et ve süt ürünlerine Ekim ve Kasım ayında yüzde 30 ile 35 arası zam yapılacağı yönündeki haberler vatandaşları tedirgin etmeye başladı.

Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da vatandaşlar, “Arka arkaya gelen zamlardan zaten etkilendik, temel gıda maddelerine yeni zamların geleceği haberi dizlerimizi kırıyor” dediler.

Türkiye her sabah yeni bir zam haberine uyanırken, geçim derdi ülkenin en çok konuşulan meselelerinden biri olarak gündemdeki yerini koruyor. Temel tüketim ürünlerine yapılan zamlardan dolayı vatandaşlar için her geçen gün geçim derdi daha çok zor hale geliyor. Tüketim ürünlerine bir zam daha geliyor, Maliyetlerdeki artış nedeniyle et ve süt fiyatlarında Ekim ve Kasım ayında en az yüzde 30-35 zam yapılacak. Diyarbakırlı vatandaşlar zamlara ve hayat pahalılığı ile ilgili sitemlerini Tigris haber’e anlattı.

İnsanların tek gündemi ekonomi

Yaşanan hayat pahalılığından dolayı insanların artık tek gündeminin ekonomi olduğunu belirten Engin Arslan isimli vatandaş, “Bu zamlara dair iktidar görevini yerine getirmiyor. Seçim gününde gereken cevap verilecektir diye düşünüyorum. Çünkü hayat pahalılığı maalesef insanların itikadını bozmuş olmakla birlikte, geleceğe dair maddi ve manevi kaygı taşımalarına neden oluyor. Artık cebimizdeki 200 TL’nin bile bir değeri yok. Geçinemiyoruz, hayat çok pahalı hiçbir şey alamıyoruz. Devletin vermiş olduğu yardımlar var, bu yardımlar artık etkisini yitirdi. Aylık 450 veya 550 TL gibi paralarla insanları böyle, yani kendi taraflarına çekeceklerini düşünüyorlar. Ekonominin durumunun iktidardan kaynaklı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Artık bu durumun düzelmesi lazım

“Bir ekmek olmuş 6 lira neyin ekonomisinden bahsediyoruz?” diyerek zamlara tepki gösteren Lokman Dursun ise, “Biz 6 kişilik bir aileyiz ayda sadece benim ekmeğe verdiğim ücret 900 TL’yi buluyor. 5 bin TL maaş alıyorum bin TL’si kiraya gidiyor, geri kalanı giderlere harcıyorum. Artık kırmızı et yemek bizim için çok zorlaştı. Bizler şu anda tavuk kırıntısına düşmüşüz. Sen de ben de, o da hepimiz öyleyiz artık. İnanın şu an cebimde iki buçuk lira var. Artık ya bu düzen değişecek, ya da bu zihniyet değişecek, bundan başka çare yok” dedi.

Zamlar insanların hayatına engel

Ramazan Yaprak ise, besi üreticilerinin üretim için yaptığı masraflardan dolayı kımızı ete yapılan zamların gerekli olduğunu belirtti. Yaprak, “Ülkede sadece ete yönelik bir zam olmuyor, şu ana kadar önümüze birçok şeye zam yapıldı. Bu zamlar insanların hayatında engeller çıkardı. İnsanların alım gücü çok düştü asgari ücretle geçim çok zorlaştı. Ben bekâr biri olarak bile gündelik yaşamda çok sıkıntılar çekiyorum. Ekonominin çözümü için yöneticilerin halkın içinde dolaşması gerekiyor. Alım gücünün medyaya yansıtılması gerekiyor. Bizi yönetenler kendilerini bizim yerimize koysunlar” dedi.

Ülkenin ekonomisi çökmüş

Yapılan zamlardan dolayı yılın kendileri için çok zor geçtiğini belirten Halil Çağdaşoğlu, “Ülkenin ekonomisi çökmüş durumda. Yemek için et almak istiyorum ama et alacak param da gücümde yok. Kırmızı et artık çok pahalı. Ekonominin bu durumda olmasını birçok sebebi var en büyük sebeplerinden bir tanesi bizi yönetenlerin yanlış politikalarıdır” dedi.

Zamların durmasını ekonominin çözümüne bağlayan Mehdi Yalçın ise, “Elimizde olan parayla geçim yapmamız artık çok zorlaştı. Beş sene önce çok rahtlıkla alabileceğimiz ürünleri bugün alamıyoruz. Tek umudumuz güzel günlerin gelmesidir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.