VİDEO - GEÇMİŞE YOLCULUK YAPTIRAN DÜKKÂN

VİDEO - GEÇMİŞE YOLCULUK YAPTIRAN DÜKKÂN
Bir dönem babalarımızın dedelerimizin kullandığı birçok eşya Sur da bodrum katında bir dükkânda sergileniyor. Adeta bir hafıza müzesi gibi, geçmişte köylerimizde aklımıza ne gelirse el yapımı birçok obje bulunuyor.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Bir dönem babalarımızın dedelerimizin kullandığı birçok eşya Sur da bodrum katında bir dükkânda sergileniyor. Adeta bir hafıza müzesi gibi, geçmişte köylerimizde aklımıza ne gelirse el yapımı, usta işi birçok obje bulunuyor.

Babadan deden kalma usta işi objeler

Sur’da bodrum katında yer alan, dükkânın merdivenlerinden inmeye başlayınca her hangi eşya satan bir dükkândan ziyade bir müzeyi andıran mekân. İçeride köylerde babalarımızın, dedelerimizin, ninelerimizin kullandığı el yapımı usta işi eşyalarla dolu bir dükkân. Bunları piyasalarda bulmak mümkün değil. Çünkü bunları yapan ustalar da artık hayatta değil. Üstelik bunları yapabilecek ustalar da yok. Bu yüzden burası adeta bir hafıza deposu gibi.

gecmise-yolculuk-yaptiran-dukkan-1.jpg

Hafıza müzesi gibi

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan ikinci el eşyalar, objeler satan dükkânın sahibi Fadli Şahin 32 yıldır bu işi yapıyor. Geçmişte Ermeni bir ustayla birlikte köy ve kasabaları gezerek çerçilik yapıyor. Satın aldığı ürünleri şimdi dükkânında müşteri bekliyor. Bazı objeleri yapım tarihi 50-60 yıldan başlıyor.

gecmise-yolculuk-yaptiran-dukkan-2.jpg

Bir dönem köylerde yaygın olan çerçilerin, köylülerinde elinden çıkarmak istediği bu eşyalar şimdi bulunmuyor ve yeniden üretilmiyor. Çünkü bu tür ürünleri yapan ustalar hem hayatta değil hem de bunları yapacak ustalar yok. Fabrikasyon üretimler birçok kullanım eşyasında olduğu gibi burada sergilene objeleri de üreten yok.

gecmise-yolculuk-yaptiran-dukkan-3.jpg

İsteyen takas da yapabiliyor

Fadli Şahin; “Çerçiler, eskiden gezerek köylerden ürün toplardı. Ben de ustamla birlikte köy köy dolaşırdım. İnsanlar, el dokuma halılar, kanaviçeler, takılar, dolaplar ve mutfak eşyalarını alırlardı. Ustamın vefatından sonra topladığım eşyalar artınca bir dükkân açmaya karar verdim. Burada sıradan bir alışverişin ötesinde, eski çerçi usulünü sürdürüyorum. Parası olan ücretini ödüyor, isteyen ise kendi eşyasıyla takas yapabiliyor.” Diyerek bu işi nasıl başladığını ve devam ettirdiğini anlatıyor.

gecmise-yolculuk-yaptiran-dukkan-4.jpg

Bir dönem çok kolayca elden çıkartılan ama günümüzde; yakın tarihi anlatan, hafıza ve anılarla yüklü bu eşyaları bu mekânda görmek mümkün. Buraya gelince alışveriş yapmak da gerekmiyor.

gecmise-yolculuk-yaptiran-dukkan-5.jpg

Burayı gördükten sonra bir dönem insanların çok kolayca elden çıkarttıkları bu objelerin ne kadar değerli olabileceği daha iyi anlaşılıyor. İşin uzmanı ustalar tarafından üretilen, emeği olan bu eşyaları bulmak artık çok zor. Çünkü bu ustaların çoğu hayatta değil ve bu işi devam ettirecek ustalar yok.

Alışveriş için değil görmek için de gezilebilir mekân

Kültürel objelerle dolu bu eşyaların kültürel bir değeri de olduğunu söyleyerek, insanları eskidi, geçmişten kaldı diye bu tür eşyalardan kurtulmak için satmamalarını, çünkü bunların bizi geçmişe bağlayan, anılar ve hatıralarla yüklü olduğunu unutmasınlar. Maddi değerinden çok manevi değerinin olduğunu unutmamaları gerektiğini söylüyor.

gecmise-yolculuk-yaptiran-dukkan-6.jpg

Tarih kokan dükkân sadece alış veriş yapılan bir yerin ötesinde en azından son yüzyıllık tarihe dokunulan bir hafıza mekânı gibi.

Burayı gören yerli ve yabancıların çok şaşırdığını söyleyen Şahin; geçmişin izlerini sürmek isteyenler için iyi bir mekân olduğunu, buraya gelenlerin sadece alış veriş yapmak için değil görmek için de gelmeleri istiyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum