VİDEO - Gençler evlenemiyor!

VİDEO - Gençler evlenemiyor!
İşsizliğin yüzde 40’lara yükseldiği Diyarbakır’da gençler zorunlu olarak bekârlığı tercih ediyor. Altın, beyaz eşya ve düğün masraflarının 500 bin lirayı bulduğu kentte, gençler önce iş sonra eş diyerek, evlilik hayallerini ertelemek zorunda.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABERTÜİK’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı verilere göre, işsizlik oranı en yüksek bölge yüzde 29,8 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt olurken, en düşük işgücüne katılma oranı ise yüzde 40,6 ile Urfa, Diyarbakır Bölgesi'nde oldu. İşsizliğin bu kadar yüksek olduğu kentte nüfusun neredeyse yarısı gençlerden oluşuyor. Ancak gençler iş arayışından sonuç elde edemedikleri için evlilik hayallerini ertelemek zorunda kalıyor.

Beyaz eşya, mobilya zammı

Evlilikte ev kurabilmek için alınması gereken beyaz eşya ve mobilya fiyatları neredeyse 2 kat zamlandı. Düğün salonu maliyetleri ise yüzde 100 arttı. Geçen yıl 15 bin liraya kiralanan düğün salonları, bu yıl fiyatları 30 bin liraya çıkardı. Çeyrek altının bin 500 liraya yükseldiği Diyarbakır’da, evlenen kadının ailesinin altın talebi fazla olduğu için, gençler tercihini zorunlu bekârlıktan yana kullanıyor.

Tigris Haber olarak sokağa çıktık ve gençlere ‘Niye evlenmiyorsunuz’ diye sorduk.

Mehmet:

Evlenmek çok pahalı bir iş. Diyarbakır’da evlenmek diğer şeylere göre bence daha pahalı. Partnerim yok, ancak olursa bu şartlarda düğün yapmayı düşünmüyorum. Bence gereksiz bir şey. Ama ailemi ikna etmem zor olacak.

Celal:

Partnerim var, evlenmek istiyorum. Ama altın fiyatları çok yüksek. Bu ekonomik şartlarda evlenmek mümkün değil. Ekonominin düzelmesini bekleyeceğiz. Düzelene kadar evlenemeyiz. Eskiden hatırlarım, annelerimiz bekar çocukları için altın alırdı. Şuan bir bileziğin fiyatı 15 bin lira. Nasıl evlenelim.

Nobar:

Kız arkadaşım var. Evlilik düşünüyorum. İnsana göre, masrafa, maaşa göre değişiyor. Zenginler evlenebilir. Benim durumum iyi düğün yapabilirim. 70 bin salon için ayırabilirim. Altın da alacağım. Evlilik düşünmüyorum şuan erken daha.

Mehmet:

Ben 8 yıl önce evlendim. Maaşımız yoktu, borç harçla evlendim. Cebimde metelik yoktu. Altınların hepsini borç aldım. Düğünden gelen parayla altınların borcunu ödedim. Şuan biri evlenmeye kalksa, 500 bin lirası olması gerekiyor. Ev almaya kalkarsa yetmez de. Zor iş evlenmek.

Erdoğan ‘moda’ demişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçen yıl Haziran ayında yaptığı bir açıklamada gençlere “erken evlenin” tavsiyesinde bulunmuş, şunları söylemişti:

“Şimdi yeni moda başladı. 30 yaştan önce ne erkekler evleniyor, ne kızlar evleniyor. Geleceğin baba ve anne adaylarına ilk ve en önemli tavsiyem bir defa birbirinizi sevin, birbirinize saygı duyun, birbirinizi sahiplenin, daima yan yana, omuz omuza olun. Ailesine sahip çıkmayan hayatına da sahip çıkamaz. Böyle bir insanın da ülkesine ve dünyaya hayırlı işler yapabilmesi mümkün değildir. Buna dikkat edeceğiz. İnanıyorum ki sizin evlilikte yaş sürecini çok fazla ilerletmeden, gecikmeden evlenmek, bunu hem gençlerimiz hem kızlarımız için söylüyorum. Bir de nikâh törenlerinde hep söylerim en az üç çocuk. Çünkü bizim buna ihtiyacımız var.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.