VİDEO - Görme Engellilerin otobüs çilesi; “Biz insan değil miyiz”?

VİDEO - Görme Engellilerin otobüs çilesi;  “Biz insan değil miyiz”?
Diyarbakır’daki görme engelli vatandaşlar, belediye ve özel halk otobüslerine alınmadıklarından yakınarak, otobüs şoförlerini bu konuda duyarlılığa davet etti.

Haber: Sait BAYRAM - Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da yaşayan görme engelli vatandaşların otobüs çilesi bitmek bilmiyor. Belediye ve özel halk otobüslerine alınmayan, şoförler tarafından hor görülen engelli vatandaşlar, herkesi duyarlılığa davet etti. Görme engelli Süleyman Acar, bu durumun kendisiyle birlikte arkadaşlarını rencide ettiğini belirterek, "Biz insan değil miyiz?" dedi.

engellilerin-otobus-cilesi-1.jpeg

Diyarbakırlı görme engelli Süleyman Acar, ulaşımda çok büyük zorluklar yaşadıklarına dikkat çekerek "Mesela engelli oluşumuzdan dolayı otobüs sürücüleri bizi araçlara almıyor. Almak isteyen de almamak için bin bir mazeret uyduruyor. Bugün arabaya zor bela bindim. Çünkü otobüs sürücüsü 'yanımda bir refakatçi olmayınca sorumluluk alamam' dedi. Refakatçi engelli almak istemiyorlar. Plakasını alacağımı söyleyince beni bindirmek zorunda kaldı. Bunu çok yaşıyoruz" diye konuştu.

whatsapp-gorsel-2024-05-13-saat-13-49-50-23c31761.jpg

"Biz insan değil miyiz?"

Belediyenin yetkililerine bu konuda duyarlı olunması talebinde bulunan Acar, "Talebimiz, şoförleri biraz daha duyarlı olmaya teşvik etsinler. Bununla birlikte kendileri de bu konuda duyarlı olurlar. Sonuçta bu otobüsler belediyelere ait. Belediye ve özel halk otobüslerinde aynı muameleyi görüyoruz. Şoförler bu konuda daha çok bilinçlendirilebilirler, bilgilendirebilir ve duyarlı olabilirler. Biz insan değil miyiz? Sonuçta hepimiz insanız. Engelli de olsak, sağlam da olsak hepimiz insanız. Bir görme engelli bireyim. İstanbul ve Ankara’ya tek başıma gidip gelebiliyorken, şoförler beni refakatçisiz otobüse almak istemiyor. Sonuçta herkes bir engelli adayıdır. Bir başkasının da, o şoförün de başına gelebilir. Başımıza gelmeden duyarlı olmayı öğrenelim" ifadelerini kullandı.

engellilerin-otobus-cilesi-2.jpeg

Yılmaz: Kaldırımlardaki sarı çizgiler kapatılmasın

Görme engelli Abdülmecid Yılmaz ise, sorunlarını sarı çizgiye indirgemenin doğru olmayacağına işaret ederek, "Ama genel itibariyle nedir? Bir birimizi anlamaya öncelik vermeliyiz. Neticede sarı çizgilerin kapatılması, özellikle esnafların yolları kapatması, bu konuda gerekli duyarlılığı göstermemesi, bu tarz şeyler Diyarbakır’da görülüyor. En önemli sorunlarımızdan bir tanesi yine, bize yönelik davranış biçimlerini de doğru bulmadığımızı söyleyebilirim. En azından insanlar birbirine yardımcı olurken, müsaade isteme durumu olmuyor. Rast gele gelip kolumuzdan tutup götürüyorlar. Nereye götürdükleri de belli değil. Buna benzer birçok şey dile getirebilirim. Genel itibariyle özel halk otobüsleriyle yaşadığımız bir sorun var" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum