VİDEO - Gülistan’ın ablası kız kardeşini sordu: 'Bin 160 gündür kayıp'

VİDEO - Gülistan’ın ablası kız kardeşini sordu: 'Bin 160 gündür kayıp'
Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle adliye önünde bir araya gelerek basın toplantısı gerçekleştirdi. Bin 160 gündür kayıp olan Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku, kız kardeşinin akıbetini sordu.

Mahsum Rençber-Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Asiya Cemre Işık, 8 Mart Dünya Kadınlar günü ile ilgili konuştu. Işık 8 Mart’ı depremde karşıladıklarını belirterek, “Bu yıl ne yazık ki 8 Mart Dünya Kadınlar gününü depremin orta yerinde birçok memleket enkaz altında iken karşılıyoruz. Depremin ilk anından bu yana dört bir yanda sergilenen dayanışma ise acılarımıza biraz olsun iyi gelen tek şey oldu.

Baromuz, sivil toplum örgütleri, kadın kurumları ve halkımız depremin ilk gününden itibaren dayanışma içerisinde oldu, Kadın hakları merkezimiz depremden etkilenen kadınların birçok sorunun giderilmesi ve özellikle hijyen ürünlerine erişimi için süreç boyunca dayanışma gösterdi. Dün merkezimiz aracılığıyla Adıyaman’a ve köylerine ziyaret gerçekleştirildi. Çadır kenti dolaşarak kadınları dinledik. Maalesef hala hijyen ürünlerinin, tuvalet ve duş kabinlerinin ve önleyici ve koruyucu sağlık tedbirlerinin eksik olduğunu gördük.

Eksiklikler ve deprem bölgesindeki kadınların sorunları ne yazık ki artarak devam ediyor. Barınma, su, sağlık, hijyen, güvenlik gibi sorunlar en çok kadınları ve LGBTİ+’ları etkiliyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle ev içi emek ve bakım emeğinin kadına özgülenmesi deprem bölgesinde yaşayan kadınların yükünü kat be kat artırıyor. Bu nedenlerle bölgedeki kadınların yaşadığı ve yaşayabileceği sorunlara ilişkin acil çözümler üretilmesi zorunludur.

Hali hazırda uygulamasında birçok eksiklik bulunan 6284 Sayılı Kanunun deprem bölgelerinde ve özellikle çadır kentlerde uygulanması daha büyük bir zorluğu da beraberinde getiriyor. Bununla birlikte nafaka alan kadınların nafakalarını tahsil etmeye devam etmeleri, bölgede yaşanan ağır yıkım düşünüldüğünde son derece zorlaşmıştır. En önemlisi yine deprem bölgelerinde ve çadır kentlerde kadınlar ciddi güvenlik problemleri yaşamaktadır. Tüm bunlara ilişkin etkili çözüm yolları geliştirilmeli ve uygulanmalıdır. Diyarbakır Barosu Kadın Hakları merkezi olarak bu mücadelenin bir parçasıyız ve deprem bölgesinde yaşayan kadınlarla dayanışmaya ve gerekli hukuki desteği sağlamaya devam edeceğiz.

Enkaza, şiddette, tacize, yoksulluğa, can güvenliğine ve daha birçok soruna karşı dayanışma ile mücadele eden kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutluyoruz. Yaşasın dayanışmamız, yaşasın 8 Mart!” dedi.

Gülistan Doku nerede?

Daha sonra Bin 160 gündür kayıp olan Gülistan Doku'nun Ablası Aygül Doku kısa bir konuşma yaptı. Binlerce gündür kız kardeşi Gülistan Doku'dan haber alamadıklarını ifade eden Aygül Doku, "Her yerde MOBESE kameraların olduğu bir kentte benim kardeşim kayboldu. Yetkililerin tümü ' Gülistan Doku Nerede?' sorusuna kulaklarını kapattılar. Gelen her vali Gülistan'ı size bulacağız dediler ama bulamadılar. Benim kardeşim Bin 160 gündür kayıp. Bizlere verdikleri sözleri tutun kardeşimi bulun" dedi.

‘Çaldığımız bütün kapılar yüzümüze kapatıldı’

Doku, kardeşleri Gülistan Doku'nun bulunması için çaldıkları tüm kapıların yüzlerine kapatıldığını ve adalet kavramıyla karşılaşmadıklarına vurgu yaptı. Adalet Bakanlığı'nın tutumunu da eleştiren Doku, soruşturmayı yürüten savcı ve hakimlere kendi dosyalarındaki çabalarını eleştirdi ve "Ben en çok neyden utandım biliyor musunuz? ‘Gülistan Doku nerede?’ sorusu bunları rahatsız ettiği kadar Gülistan’ın içinde bulunduğu karanlık kimseyi rahatsız etmedi. ‘Gülistan Doku nerede?’ sorusunun önünü her kim kesiyorsa hepsi adalet önünde hesap verecek. 10 yıl önce üniversite sorularını çalanlar nasıl içerdeyse emin olun onlarda içeri girecek."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.