VİDEO - Hamallık yaparak 9 çocuğunu okuttu, evlendirdi

VİDEO - Hamallık yaparak 9 çocuğunu okuttu, evlendirdi
Hazro İlçesi’nde 58 yıl önce köy ağası tarafından gördükleri baskı sonucu Diyarbakır’a göç etmek zorunda kalan Şeyhmus Sekaci’nin azimli hayat hikayesi, herkese örnek olacak boyutta.

TİGRİS HABER - Hamallık ve çobanlık yaparak 9 çocuğunu büyütüp, evlendirip ve ev sahibi yapan Şeyhmus Amca, yaşına aldırış etmeden camide temizlik yapıp, kazandığı paranın çoğunu ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıyor.

Sur İlçesi Melik Ahmet Mahallesi’nde oturan Şeyhmus Sekaci, hayatı, yaşadıkları ve yaptıkları ile ailesinin ve mahallenin gönlünde taht kurdu. Evin tek erkek çocuğu olan Şeyhmus Amca kendisi henüz 10 yaşında iken Hazro İlçesi’nde oturdukları köyün ağası tarafından baskı ve hor görülmeye maruz kalarak, ailesi ile birlikte, şehir merkezine göç etmek zorunda kaldı. 67 yaşındaki Şeyhmus amca, genç yaşta evlenip yuvasını kurarak kendisini bekleyecek, zorlu, onurlu ve bir o kadarda azimli hayata ilk adımı atmaya karar veriyor. Yaklaşık 50 yıl boyunca hamallık ve çevre köylerde çobanlık yaparak geçimini sağlayan Şeyhmus Amca, ilk olarak oturdukları mahallede bir ev alıyor. Hayatının büyük bir bölümünü kimseye muhtaç olmadan sadece hamallık ve çobanlık yaparak kazanan Şeyhmus amca kazandığı paraları çocuklarının geleceği için kullandı. 9 çocuğu olan Şeyhmus Amca, kendi imkanları ile çocuklarını okutup, evlendirip ve ev sahibi yaptı.

haci-amca-(4).jpg

MAHALLENİN ‘İYİLİK MELEĞİ’

67 yaşında olmasına rağmen hayatını, ailesine ve hayırsever vatandaşlara adamış bir insan olarak bilinen Şeyhmus amca, Mahallenin en sevilen siması. Komşuları tarafından ‘İyilik Meleği’ olarak adlandırılan Şeyhmus amca, fırında çalışan oğlunun getirdiği ekmekleri komşularına dağıtarak, komşularının ekmek ihtiyacını karşılıyor.

EVİNDE OTURACAĞINA CAMİDE ÇALIŞIP TEMİZLİK YAPIYOR

Yaşı ilerlemesine rağmen hamallık ve çobanlık yapamayan Şeyhmus Amca, 9 ay önce belediye bünyesinde geçici işe başladı. Ömrünü çalışarak geçiren Şeyhmus amca, Melik Ahmet Paşa camisinin bütün temizlik işlerini kendisi yapıyor. Tatil günlerinde bile haftanın yedi günü camiye gelen Şeyhmus amca, gününün büyük bir bölümünü burada geçiriyor.

haci-amca-(3).jpg

‘AĞA BİZİM TARLAMIZI ALDI, VURUP KÖYDEN KOVDU’

Gözleri yaşlı şekilde yaşadıklarını anlatan Şeyhmus Amca, “Hazro’da biz köyde idik. Bize tarla verdiler. Ağa bizim tarlamızı aldı, vurup köyden kovdu. Mecbur köyden kovulunca bizde Diyarbakır’a geldik. O zamandan bu yana halen Diyarbakır’dayız. Tarlamızı da halen bize vermediler. Bizim gücümüz yoktu, onlar güçlüydüler. Devlet onların tarlasını onlardan almıştı, bize vermişti. Onların gücüne gidiyordu. Devlet köyden gittikten sonra bizi vurdular ve bize bu köyden gideceksiniz dediler. Bizde o zamanlarda fakirdik. Bizde zenginlik diye bir şey yoktu. Mal hepsi ağanındı. Bizimde paramız olmadığı için bizde Diyarbakır’a geldik ve halen burada yaşıyoruz.

‘NE BAŞLIK ALDIM, NE DE VERDİM’

Şeyhmus Amca, “1962 yılında Diyarbakır’a geldim, 1970 yılında evlendim ve 1974 yılında da askere gittim. 18 ay askerlik yaptım. Allaha belimi verdim. Dedim ya rabbim bizi mahcup etme. Bende helal yoldan çalışacağım. Bende çalıştım. Benim hanımımda parayı kaldırdı. Her seferinde bir şey aldık. İki üç sene çalışıyordum. Bir çocuğu evlendiriyordum. O zamanlar başlık bir şey yoktu. Ne başlık aldım, nede verdim. Beş tane kız verdim bir kuruş almadım. Dört tane erkek evlendirdim bir kuruş vermedim. Aldığım maaşın bir kısmını eve veriyorum. Bir kısmını fakir fukaraya veriyorum” diye konuştu.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum