VİDEO - HDP’li Başkanlardan mazbata başvurusu

VİDEO - HDP’li Başkanlardan mazbata başvurusu
Yerel seçimler bitti ancak tartışmalar, itirazlar, yeniden oy sayımları bitmedi. Seçimlerin üzerinden 9 gün geçmesine rağmen HDP’li Belediye Başkanlarına mazbataları verilmedi. Büyükşehir ve alt kademe Belediye Eş başkanları İl Seçim Kuruluna başvurarak, mazbatalarını istedi.

Tigris Haber - Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Selçuk Mızraklı ve Hülya Alökmen Uyanık ile birlikte Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanları Belgin Diken ve İbrahim Çiçek, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanları Necati Pirinççioğlu ve Keziban Yılmaz, Bağlar Belediyesi Eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Zübeyde Zümrüt, Sur Belediyesi Eşbaşkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir, belediye meclis üyeleri ile birlikte mazbatalarını almak üzere Kayapınar ilçesinde bulunan İl Seçim Kurulu’na dilekçe verdi.

mt.jpg

HDP’li Belediye Başkanları İl Seçim Kurulu çıkışında açıklamada bulundular. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, 31 Mart seçimlerinin gerçekleştirilmesine rağmen YSK’nin seçim sonuçlarına dair yapması gereken açıklamayı ertelediğini belirterek, erteleme nedenlerinin ise kamuoyundan saklandığını söyledi.

 ‘HALK İRADESİ ‘KAYYUMLARA GİDİN’ DEDİ’

 Bölge kentlerinde DBP’li belediyelere atanan kayyumları hatırlatan Mızraklı, “Halk iradesi güçlü bir şekilde kayyumlara ‘buradan gidin’ dedi. Kendi iradesi ile seçmiş olduğu belediye eşbaşkanlarının görev almasını bekliyor. Diyarbakır başta olmak üzere bölgemizde telafisi mümkün olmayan, oldukça ezici sonuçlarla seçmen iradesi ortaya çıkmasına rağmen mazbataların verilmesi geciktirilmekte” dedi.

mt2.jpg

 ‘YSK ÇELİŞKİLİ HALE GELDİ’

 Türkiye kamuoyunun İstanbul seçimlerine odaklandığını dile getiren Mızraklı, “Büyük hukuksuzlukların yaşandığı seçimlerde, bölgemizde şaibeli olarak ortaya çıkarılmış bir takım durumlara sessiz kalınmakta. Dün akşam itibariyle İstanbul’da 51 sandıkta tekrar seçim yapılması kararını veren YSK, 3 oy farkının bulunduğu Malazgirt’te, 538 oy farkının bulunduğu Muş’ta yapılan itirazların tamamını reddetmiştir. İstanbul başta olmak üzere YSK’nın kararları kendi içinde çelişkili hale geldi. YSK’nın üzerine düşen şaibeyi giderek arttırmaktadır. Bağımsız ve tarafsız olarak seçim işlerinin yürütülmesinde temel mevki olmasına rağmen bütün bu süreçlerin geciktirilmesi kaygıları arttırmaktadır” diye konuştu.

 ‘KAYYUMLAR YOK HÜKMÜNDE’

 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve kent merkezinde bulunan 4 belediyenin seçilmiş eşbaşkanlarının mazbatalarını almak üzere İl Seçim Kurulu’na başvuruda bulunduklarını ifade eden Mızraklı, “Bir an önce mazbatalar verilmelidir. Kayyumların 1 Nisan itibariyle artık yok hükmünde oldukları ancak durumun fiili olarak devam ettirildiğini, bu duruma son verilmesini belirtiyoruz” ifadelerini kullandı.

 ‘KARAR ANKARA’DAN TESİS EDİLECEK’

 YSK’nin 2972 sayılı yasanın gereğini yapması gerektiğinin altını çizen Mızraklı, şunları söyledi: “Bu kadar açık bir durumun olduğu Diyarbakır, Van ve Mardin gibi birçok kent gibi, bu işin geciktirilmesi YSK’yi ciddi anlamda töhmet altında bırakacaktır. İtirazların olduğunu ve YSK’ye gönderildiği belirtiliyor. Kararın Ankara’dan verileceği tesis edileceği yaklaşımı var.”

 ÇİFTE STANDART

 AK Partinin Diyarbakır’daki itirazlarına ilişkin soruyu yanıtlayan Mızraklı, “Hukukçularla konuyu görüşüyoruz. Partimizin YSK nezdinde de görüşmeleri var. Birçok çifte standartlı tutum var. Bu çifte standart tutumun bir an önce son bulmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 Mazbataları verilmeyen seçilmişler, yapılan açıklama ardından İl Seçim Kurulu’ndan ayrıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.