VİDEO - HDP’lilerden Ceylan’a destek, YSK’ya protesto

VİDEO - HDP’lilerden Ceylan’a destek, YSK’ya protesto
Diyarbakır’da HDP’den seçilen ancak mazbataları verilmeyen Belediye Başkanları, YSK’nın Zeyyat Ceylan kararını protesto etti.

Tigris Haber- Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen belediye eşbaşkanlarına mazbata verilmemesi kararını protesto etmek için Bağlar Belediyesi önünde bir araya geldi. Açıklama öncesi HDP’nin Bağlar Belediyesi Eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Zübeyde Zümrüt ile partinin milletvekilleri, üye ve yöneticileri Belediye binasına girmek istedi, polis izin vermeyince kısa süreli gerginlik yaşandı. HDP’liler belediye binası önünde oturma eylemi yaptı. Eylemin ardından YSK tarafından veto edilen Zeyyat Ceylan bir açıklama yaptı.

baglar-hdp-aciklama-(2).jpg

Ceylan, 19 Şubat’ta yaptıkları aday başvurusunu hatırlatarak, YSK’nin 3 Mart’a kadar adaylar hakkında araştırma yaptığını; ancak kendileri hakkında aday olmalarının önünde engel olmadığını ve seçimlere katılabilme ehliyeti aldıklarını hatırlattı.

 31 Mart’ta yüzde 71 oy oranı ile birinci parti olarak seçim yarışını kazandıklarını dile getiren Ceylan, “Günlerce mazbatalar verilmedi. 4 Nisan’da Doğanşehir muhtar örneği kamuoyu ile paylaşıldı. Bunun bir ön hazırlık olduğuna dair tespit yaptık. Son olarak Adana Kozan’da benzer bir durum ve Muş’un bir beldesi CHP’den alınarak HDP’ye verilmek istendi. Her iki durumda planlı programlı bir hazırlandığın olduğuna inanıyoruz” dedi.

 YSK’dan beklenmiyordu

 YSK’nin dün akşam saatlerinde verdiği karara dikkat çeken Ceylan, “Süreci bozan YSK’nın kendisidir. Bu bir tuzaktır ve bu tuzağı hazırlayan YSK’nın kendisidir. Elbette siyasal iktidarın baskısı vardır. Ama bu kadar aşikar ve açık bir hukuk ihlalini hiç kimse YSK’dan beklemiyordu. Birinci hukuk ihlali KHK’lilerin mazbata alamamasıdır. İkinci hukuk ihlali ise mazbatanın kime verilmesiyle ilgilidir” diye konuştu.

baglar-hdp-aciklama-(10).jpg

Haklarımıza sahip çıkacağız

 Alınan kararı “kayyum ataması” olarak değerlendiren Ceylan, şunları söyledi: “Halkımız bunu kabul etmeyecektir. Demokratik çerçevede haklarımıza sahip çıkacağız. Halkımızın iradesini ortada bırakmayacağız. Halkımız da kendi iradesine sahip çıkacaktır. Hukuki haklarımızı da kullanacağız.”

AİHM’e götüreceğiz

Seçme ve seçilme hakkının anayasal hak olduğunu ancak YSK’nin seçme seçilme hakkına müdahale ettiğini ifade eden Ceylan, “Kararımızı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyacağız. Aleyhimize bir sonuç çıkması durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacağız. Bizimle birlikte 4 meclis üyesi arkadaşımızın da üyeliği düşürüldü. Bunun da takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

 Açıklama ardından eylem sona erdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.