VİDEO - HDP’nin elinde 6 belediye kaldı

VİDEO -  HDP’nin elinde 6 belediye kaldı
HDP’nin 3’ü büyükşehir olmak üzere, 48 belediyesine kayyum atanmasının üzerinden 3 yıl geçti. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne de 2019 yılının Ağustos ayında kayyum atanmıştı.

TİGRİS HABER - HDP’nin 3’ü büyükşehir olmak üzere, 48 belediyesine kayyum atanmasının üzerinden 3 yıl geçti. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne de 2019 yılının Ağustos ayında kayyum atanmıştı. Görevden alınan Bismil ve Kayapınar Belediyesi Eş Başkanları Tigris Haber’e konuştu.

31 Mart yerel seçimlerinde HDP, 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde belediyesi olmak üzere toplamda 65 belediye kazandı. 1230 belediye meclis üyesi ve 101 il genel meclis üyesi HDP listelerinden seçildi. Seçimlerden 4,5 ay sonra, 19 Ağustos 2019'da Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine aynı anda kayyım atandı. 2016’da başlayan ilk kayyum atanmalarından sonra bu süreç “2’inci Kayyum Süreci” olarak adlandırıldı. 3 büyükşehrin ardından, Iğdır, Batman, Siirt ve Hakkari il belediyelerine de kayyum atandı.

6’sına mazbata verilmedi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) AK Partili adayların başvurusuyla seçimden 10 gün sonra 10 Nisan 2019’da belediye başkanlığını kazanan 6 eş başkana, kanun hükmünde kararnameyle (KHK) ile kamu görevinden ihraç edildikleri gerekçesiyle mazbata verilmeyeceği kararı aldı. Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi, Kars’ın Dağpınar Beldesi, Van’ın Edremit, Çaldıran ve Tuşba ilçelerinde, Erzurum Tekman ilçesinde, HDP’lilerden sonra seçimde ikinci sırada olan AK Partililere mazbata verildi.

kayyumlar-1-manset.jpg

29 belediyeye daha kayyum atandı

Seçimin üzerinden 5 ay geçmeden 19 Ağustos 2019’da, HDP’nin yüzde 62 oyla kazandığı Diyarbakır, yüzde 56 oyla kazandığı Mardin ve yüzde 53 ile kazandığı Van Büyükşehir Belediyesine kayyum atandı. Belediye başkanları, savcıların yürüttüğü soruşturmalar gerekçe gösterilerek görevden alındı. HDP’li belediyelere kayyım atamanın ikinci dalgası 2019’un Ekim, Kasım ve Aralık aylarında geldi. Bu dönemde, Batman İkiköprü, Dersim Akpazar; Diyarbakır Hazro, Kayapınar, Bismil, Kocaköy, Kulp, Sur, Yenişehir; Erzurum Karayazı; Hakkari, Yüksekova; Mardin Kızıltepe, Mazıdağı, Nusaybin, Savur; Muş Bulanık, Erentepe, Varto; Şırnak Cizre, İdil; Urfa Suruç; Van Başkale, Erciş, İpekyolu, Muradiye, Özalp ve Saray Belediyelerine kayyım atandı. Bu tarihte 29 HDP’li belediyeye kayyum atandı. HDP’li Bekirhan Belde Belediye Başkanı Fırat Karabulut 10 Aralık 2019’da HDP’den istifa etti.

HDP’nin elinde 6 belediye kaldı

31 Mart yerel seçimlerinde 65 belediye kazanan HDP’li 48 belediyeye kayyum atandı. 6 belediye başkanının mazbatası seçimlerin hemen ardından KHK gerekçesi ile verilmedi. 4 belediye başkanının ihraç ya da istifa yoluyla ayrıldığı HDP’de ittifakla seçilen 1 belediye başkanı da kendi partisine geçti. HDP’nin 65 belediyesinden 4’ü ilçe 2’si belde olmak üzere 6 belediye kaldı.

kayyumlar-8.jpg

‘6 ay içerisinde görevden alındık’

2019 yılında yerine kayyum atanan belediye eş başkanlarından biri de Davut Keser. Eş başkan iken görevine son verilen Keser, Tigris Haber’e konuştu. Kayyum atamalarının 2016 yılında başladığını hatırlatan Keser, “2019’daki yerel seçimlerde HDP tekrar birçok belediyeyi kazandı. 6 ay içerisinde büyükşehirlerle başlayan bir süreçte, bir çok belediyeye kayyum el koydu. 6 ay içerisinde arkadaşlarımız görevden alındı” dedi.

‘Kurumlar kapatıldı, devredildi’

2014 yılında Kayapınar Belediyesi’ne meclis üyesi olarak seçilen Keser, belediyenin hiç borcu olmadığını söyledi. 2016 yılında başlayan, 2019’da yenilenen kayyum nedeniyle belediyenin tahribata uğratıldığını belirten Esen şöyle devam etti: “Kayyum döneminde belediyenin taşınmazları devredildi. Kreşler devredildi. Kuran kurslarına dönüştürüldü. Gençlik ve kadın kurumları kapatıldı, farklı kurumlara devredildi. Kayapınar Belediyesi’nin Spor Kompleksi, Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne devredildi. Gençlik Spor Müdürlüğü de bunu özel kurum ve kişileri kiralamış durumda.”

‘Kürtçe tabelalar indirildi’

Kayyum geldiğinden beri Kayapınar Belediyesi’nde meclis toplantısı yapılmadığını ileri süren Davut Keser, “Ben, belediye eş başkanıyım. Kayyum geldiğinden beri, meclis toplantısı yapılmıyor. Kendi aralarında belediyeyi yönetiyorlar. Belediye Meclisi bir karar alması gerekirken, birkaç memur ile çalışma yürütülüyor. Kayyumlar geldiğinde ilk işleri, Kürtçe tabelaları indirmek oldu. Kürtçe isimler değiştirildi. Kürtlere kültürel soykırım uygulandı” dedi.

kayyumlar-3.jpg

Ayaz: Halkımız seçimde kayyumlara cevap verecek

Yerine kayyum atanan Bismil Belediye Eş Başkanı Orhan Ayaz ise, halkın seçimlerde cevap vereceğini söyledi.

Ayaz, “Geçen bu 7 yıllık süreç, halkımızın kimliğini, kültürünü ve dilini inkâr ederek asimilasyon politikalarını katlayarak arttırmıştır” dedi.

Kayyumlar döneminde, gözaltı, tutuklama, usulsüz ihalelerin arttığına dikkat çeken Ayaz, şunları ifade etti: “Özellikle Bismil ilçemizde, akıllara ziyan uygulamalarla, ilçe halkının kazanımı olan her şey yandaşlara bölüştürülerek ziyan edilmektedir. Halka ait olan belediye hizmet binasının, ilçe emniyet müdürlüğüne devredilmesi, kadın kültür merkezinin, belediye hizmet binasına çevrilmesi, halka ait belediye bütçesinin Kaymakamlık, Emniyet, Jandarma, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Diyanet’e karşılıksız aktarılması bunlardan sadece birkaç tanesidir.”

‘Seçimde cevap vereceğiz’

Ayaz, kayyumların yönettiği belediyelerde, dil ve kültür kurumlarının kapatıldığını, park ve cadde isimlerinin değiştirildiğini, kırsal mahallelere hizmet götürülmediğini dile getirdi. Bismil’e hiçbir hizmetin yapılmadığını belirten Ayaz, “Takdir edersiniz ki, adeta halkımızı cezalandırma ve kazanımlarını yok sayma politikalarını hayata geçiren kayyumları halkımız, yakından izlemektedir. Bu faşizan ve yok sayma politikalarına karşı halkımız ilk seçimde gereken cevabı verecektir. İradesini yok sayanlara karşı, onurlu duruşu ve mücadelesi ile kendi seçilmişlerinden yana irade beyan edeceklerinden kesinlikle hiçbir kuşkumuz yoktur.”

video kısa süre içinde yüklenecektir....

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum