VİDEO - İkinci el ayakkabı pazarında sitem var; “Bizi bu hale düşürenler utansın”

VİDEO - İkinci el ayakkabı pazarında sitem var;  “Bizi bu hale düşürenler utansın”
Ekonomik kriz, enflasyonun arttığı ve alım gücünün her gün düştüğü Türkiye'de her gün yeni bir dram, yeni bir yaşam hikâyesiyle karşılaşmak neredeyse sıradan hale geldi.

Özel -Mehmet TÜRK

TİGRİS HABER - Diyarbakır merkez Sur ilçesinde, ikinci el ayakkabı ve giysi satan insanlar, geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Giysi, ayakkabı, turşu, kurutmalık sebzeler, iç çamaşırı ve çorap gibi ne ararsanız bulabileceğiniz pazardaki satıcılar da ekonomik krizden etkilendiklerini belirterek, satış yapamamaktan yakındı.

ikinci-el-ayakkabi1.jpeg

Merkez Yenişehir ile tarihi Sur ilçesinin kesiştiği tarihi surların Urfa kapı noktasında surun hem iç hem de dışında, sur diplerine bıraktıkları ikinci el ayakkabı, erkek ve kadın giysileri başta olmak üzere insanın günlük yaşamda kullandığı birçok eşyayı bulmak mümkün. Satıcılarla yaptığımız konuşmada, bir dokunup bin ah işittik. Onlar da ekonomik kriz ve enflasyonun ne demek olduğunu biliyor, alım gücünün düşmesinden yakınıyor. "Artık bazı günler hiç bir şey satamıyoruz" diyen ikinci el esnafı, günde binlerce kişinin gelip geçtiği hareketli bir noktada olmalarına rağmen, kimsenin yüzlerine bakmadığını söylüyor.

ikinci-el-ayakkabi2.jpeg

İşim yok, mecburum

İkinci el ayakkabı satıcısı İzzetin Güler, ayakkabı fiyatlarının 50 ila 300 lira arasında değiştiği bilgisini vererek, "Bazı günler 50 lira ya kazanıyorum yâda hiç bir şey kazanmadan evime gidiyorum. Ama bazı günler de 100-150 lira kazandığım zamanlar da oluyor. Ama çoğu zaman artık kimse ne yüzümüze, ne de sattığımız ayakkabılara bakmıyor. Ali paşa mahallesinde oturuyorum. 6 tane çocuğum var. Geçimimi bu işten sağlıyorum. Büyük oğlum Hacettepe Üniversitesi Matematik Öğretmenliği mezunu. 12 seneden beri atanamadı. Kısa bir süre ücretli öğretmenlik yaptı ama sonra almadılar. Mesleğim yok mecburen bu işi yapıyorum" dedi.

ikinci-el-ayakkabi3.jpeg

Günlük 100 TL kazanıyorum

Şirin Tunç adlı ikinci el ayakkabı satıcısı ise iş bulamadığı için bu işi yaptığını söyledi. İşsiz olmasına rağmen 8 çocuğu olduğunu ve bunların geçimini yapmakta büyük sıkıntı yaşadığını anlatan Tunç, şöyle konuştu:

ikinci-el-ayakkabi4.jpeg

"Mesleğim yok, ne yapayım? 8 çocuğum var eşim ve ben 10 kişilik bir aileyiz. Kirada kalıyorum. Aç kalmamak adına bu işi yapıyorum. Ben de çalışmak istiyorum ama başka iş yok. Kimse iş vermiyor. 15-20 liraya aldığımız eski ayakkabıları üzerine kârımızı da ekleyerek satmaya çalışıyoruz. Günlük 100 lira bazen de daha az kazanıyorum. Ama mecburum ne yapabilirim ki? Bizi bu hale düşürenler utansın. 5 çocuğum okula gidiyor. Bunların masrafları var. Günlük ekmek ve yiyeceğimizi karşılamaya yetmiyor kazandığım. Ama memlekette başka iş yok. Hırsızlık ve dilencilik yapmak da bize yakışmaz. Az da olsa ekmek paramızı kazanmaya çalışıyoruz."

Aynı yerde ikinci el ayakkabı satan diğer satıcılar, çekim yapılmamasını isteyerek, röportaj vermeyeceklerini söyledi. Daha önce bazı yetkililerin kendileriyle konuştuklarını ve kendilerine verilen sözleri yerine getirmediğini belirten satıcılar, bu yüzden konuşmak istemediklerini aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.