VİDEO-İş insanlarından uyarı

VİDEO-İş insanlarından uyarı
DTSO Başkanı Kaya, "Ekonomiyi konuştuğumuz bir dönemde kent siyasi bir hatta çekildi" derken, DİSİAD Başkanı Baysal ise," Diyarbakır’ı siyasetle değil, ekonomiyle ön plana çıkartalım" dedi.

DİSİAD tarafından organize edilen "Kentimiz ve Markalarımızı Tanıyalım" programı kapsamında Diyarbakır iş camiası 30 ülkeye ihracat yapan Meya Aleminyum- Disa Kulp ile 120 ürün çeşidi ile 37 ülkeye ihracat yapan Maple Fabrikasını ziyaret ederek bilgi aldı.

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) tarafından organize edilen "Kentimiz ve Markalarımızı Tanıyalım" programları kapsamında iş insanları, Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Meya Aleminyum ile Maple Çikolota Fabrikalarını ziyaret etti. İş insanları ilk fabrika ziyaretini Meya Aleminyum-Disa Kulp Fabrikasına gerçekleştirdi. Buradaki geziye Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, DİSİAD Başkanı Burç Baysal, OSB Başkanvekili Mustafa Fidan, Ticaret Odası Kadın Meclisi sözcüsü Sevim Vural, OSB Yönetim Kurulu üyesi Fadıl Ogurlu, Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Vural’ın yanı sıra bazı sektör temsilcileri katıldı.

kaya-baysal-(1).jpeg

Siyasetin dışında inanılmaz bir olgu var

Programın açılış konuşmasını yapan DİSİAD Başkanı Burç Baysal, “Yatırımlarından dolayı Meya Aleminyum’a başarılar diliyorum. Bildiğiniz gibi ekonomi alanındaki gidişat çok parlak değil. Ama buna rağmen kentimizdeki iş insanları tüm yaşananlara rağmen inisiyatif ve istihdam yaratmaya devam ediyorlar. Hükümetin önümüzdeki yıl planlamaları açısından topyekun bir kalkınma ile iş insanlarının karşısına çıkmasını bekliyoruz. Ekonomi düzlüğe çıkmazsa ülke geneli bundan etkilenir. Türkiye bu durağanlıktan çıkıp, Avrupa ve komşu ülkelere örnek olacak alt yapısı var. Kurumların artık inisiyatif alması gerekir. Diyarbakır iş dünyası inisiyatif almaya devam ediyor. Bu kente ve ülkede hep ön plana siyaset çıkıyor. Siyasetin dışında inanılmaz bir olgu var. Bugün burada oluşumuz siyasiler tarafından da örnek alınacak bir durum. Bu kenti siyasi olarak değil, ekonomi ile ön plana çıkması lazım” dedi.

kaya-baysal-(3)12.jpeg

Bu kentin güvenlik sorunu yok

OSB Başkanvekili Mustafa Fidan ise, “Diyarbakır OSB her türlü olumsuzluğa çare olacak bir konuma geldi. Birçok sektörde 267 dalda üretim yapılmakta. Fabrikalarımız her yıl kendilerini yeniliyor. Bulunduğumuz fabrika onlarca ülkeye ihracat yapıyor. 10 yıldan bu yana Meya Kulp burada üretim yapıyor. 10 yıl öncesine oranla çok mesafe kat etmiş. OSB’mizin 5. Etap çalışmaları devam ediyor. Bu kente ne kadar yatırım gelirse o kadar insanlarımıza iş alanı açılmış olur. Güvenlik anlamda kentimizin hiçbir sıkıntısı yok. Gelen yatırımcılara yardımcı olmaya hazırız” şeklinde konuştu.

kaya-baysal-(3)124.jpeg

Üretim ve yatırım yapmalıyız

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, yatırımı Diyarbakır’da yapan Meya Aleminyum’a teşekkür eden Yeşil, “Daha fazla üretime dönük yatırım yapmamız lazım. Ortadoğuduki olaylara rağmen yatırımlar bizi cesaretlendiriyor. Kentimizde yatırımı getirecek girişimlerde bulunmalıyız. Tarım Sanayisine dönük çalışmalar yapmalıyız. Yüzölçümü Konya kadar olmayan Hollanda’da ciddi bir yatırım söz konusu. Bunu kendi kentimizde de yapabiliriz. Sivil toplum örgütleri olarak öncülük yapmalıyız” dedi.

engin-001.jpg

Ekonomiyi konuştuğumuz bir dönemde kent siyasi bir hatta çekildi

Daha sonra söz alan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ise, programı düzenleyen DİSİAD’a teşekkür ederek, yerli firmaların desteklenmesi gerektiğini söyledi.

kaya-baysal-(3)1.jpeg

Kaya konuşmasını şöyle sürdürdü, “Yerli ürünü kullanacağız, üretim yapacağız, üretim yapan fabrikaların önünü açmalıyız. Yerli ve millilik budur. Öne çıkarmamız gereken budur. Kriz ortamından çıkmanın iki yolu var, ihracat yapacaksınız, kendi kentinizdeki üründen alacaksınız. Zor bir süreçten geçiyoruz, hem ülke hem kent olarak. Bu yoğunluk nedeniyle doğal gaz ve elektriğe yapılan zamları bile konuşamaz olduk. Son iki yıl bu kent ekonomiyi tartışmaya başladı. Hepimiz iş insanıyız, bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Tekstil OSB’ye çok ciddi bir talep var, alt yapı çalışmaları başladı bitmek üzere. Besi OSB dolma noktasına geldi. Bu kentin önünü açacak lojistik merkez çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Bunları konuştuğumuz dönemlerde bir anda kent yeniden siyasi bir hatta çekildi. Yani sanki kentte bunların hiçbiri yaşanmamış, geçmişte olduğu gibi her yerde siyaset konuşuluyor gibi yansıtılıyor. Bundan çıkmak lazım, evet konuşulmalı ama bu kent ekonomik anlamda çok ihmal edildi. Hem teşvik yasası ile ihmal edildi, hem de kentteki yatırımcıya moral verme anlamında çok ihmal edildi. Bunu değiştirecek olanda iş insanları, STK’lar ve sanayicilerdir. Biz bu kentte ekonominin konuşulduğu bir istihdam yaratıldığı, iş insanlarının sorunlarının tartışıldığı ve çözüldüğü bir akse çekmek zorundayız. Tamda bu noktada DİSİAD’ın attığı bu adım önemli. Bu kentin normalleşmesi lazım. Bunda gerek sanayi, gerek eğitim, gerek işsizlik rakamlarıyla normalleştirmemiz lazım” şeklinde konuştu.

İş insanları daha sonra gezi kapsamında Organize Sanayi Bölgesinde 4. yılında 120 ürün çeşidi ile 37 ülkeye ihracat yapan Maple Çikolata'yı ziyaret etti. İş insanları yatırımlarından dolayı Maple Çikolata Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Kaya'ya teşekkür etti.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.