VİDEO- Kadın pazarında erkek işgali!

VİDEO- Kadın pazarında erkek işgali!
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde sadece kadın esnafa izin verilen pazar yerinin yakınına erkeklerin tezgah açması gerginliğe neden oldu.

Ali Abbas Yılmaz / Bekir Güneş /Özel

 Polis, olayların büyümemesi için semt pazarında geniş güvenlik önlemleri aldı. Sorunun çözümü için devreye giren Bağlar Belediye Başkanı Birsen Kaya Akat ise, pazar alanının erkekler tarafından işgal edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Merkez Bağlar ilçesinin Bağcılar Mahallesi Yenihal Caddesi'nde sadece kadın esnafın tezgah açması için izin verilen pazar yerinin yakınına, bazı erkekler tezgah açıp, satış yapmaya başladı. Kadınların tepki göstermesi üzerine taraflar arasında gerginlik yaşandı. Bunun erginlik üzerine, bölgeye gönderilen çevik kuvvet ve zabıta ekipleri güvenlik önlemi aldı. Polisler, taraflar arasında set oluştururken, oturma eylemi yapan kadınlar, erkeklerin tezgahlarını kaldırmasını istedi. Güvenlik önlemlerine rağmen erkek pazarcılar ile kadın pazarcılar arasında ciddi gerginlikler yaşandı.

Pazar alanındaki gerginlik sürerken, Bağlar Belediye Başkanı Birsen Kaya Akat, olayların büyümemesi için devreye girdi. Başkan Akat, önce kadın semt pazarında çalışan kadınları, ardından erkek pazarcıları dinledi.

Akat: Kimsenin bu alanları işgal etmesine izin vermeyeceğiz

whatsapp-image-2019-02-26-at-17.23.31.jpeg

Kadın pazarcıları dinleyen Başkan Akat, yaşanan gerginliğe ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu. Herhangi bir işgal girişimine izin vermeyeceklerini belirten Başkan Akat, "Biz işgalcilere asla ve asla izin vermeyeceğiz. Kadın arkadaşların beli endişeleri var kendi pencerelerinden onlar da haklıdırlar. ‘Onlarla rekabet etmemiz çok zor oluyor. Onlarla rekabet edemiyoruz.’ diyorlar. Bağcılar'ın her alanı her sokağı pazar yeri olacak da değil. Zaten beli bir pazar yerleri var. Erkek pazarcılar kendi ailelerini örgütleyip kadınları karşı karşıya getirmek istiyor.  Örgütledikleri kadınlar, ‘Biz bu kadınların sattığı ürünleri beğenmiyoruz, bunlar pahallı’ diyerek erkek pazarcıları istediklerini söylüyorlar. Ancak biz biliyoruz ki, bu kadınların arkasında erkek pazarcılar var. Şuanda orası işgal altında ve neye mal olursa olsun bir meclis kararı olmadan o alanları kimsenin işgal etmesine izin vermeyiz. Bizim belediyenin de beli mevzuatları ve kanunları var ve biz onlara göre hareket edeceğiz." dedi.

‘Asla yerimizi onlara kaptırmayacağız’

Belediye Başkanı ile görüştükten sonra gazetemize konuşan Kadın Pazarcılar Derneği Başkanı Hazal Tunç ise, “Biz Başkan'dan sözü aldık daha da başka bir şey istemiyoruz. Onlar işgalci olarak orada durduğu sürece biz de sabaha kadar nöbet tutmaya devam edeceğiz. Asla yerimizi onlara kaptırmayacağız. Bir dahaki yönetim geldiğinde bizi mi dinleyecekler, yoksa onları mı dinleyecek artık ona bakacağız. Ben pazarcıların eşlerinden tekme yedim yere düştüm. Ben araştırdım o bize saldıran kadınlar erkek pazarcıların yakınları ve komşuları çıktı.”

Erkekler bizim özgürlüklerimizi kazanmamızı istemiyor

Kadın pazarcılardan Şadiye Kelekçier ise, kadınların karşı karşıya getirilmek istendiğini belirterek, "Orada erkeklerin amacı kadınları bitirmektir. Yani kadınlar ekonomik özgürlüklerini almışlar erkekler bunu kabul etmiyorlar. Kaç gündür birbirimizi götürüp getiriyoruz. Biz dün kaymakamlığa gittik dedi biz yazıyı belediyeye yollamışız belediye reddetmiş. Biz erkek pazarcılarla konuştuk bize dediler ki; Biz ne belediyeyi tanıyoruz ne kaymakamı tanıyoruz ne de sizi tanıyoruz biz tezgahlarımızı buraya kuracağız." dedi.

‘İkinci pazarı da elimizden almak istiyorlar’

Önceki gün akşam saatlerinden beri ayakta olduklarını belirten Kelekçier, “Akşamdan beri yatmamışız, ayaktayız ve nöbet tutuyoruz. Dün akşam geldiler ama beklediler ve sabah birbirilerini örgütleyip tekrar pazara geldiler. Biz de kadın arkadaşlarımızı arayıp dedik ki gelin. Biz dedik ya burada öleceğiz ya da ekmeğimizi kazanacağız. Zaten birinci pazar elimizden gitti. İkinci pazar da rekabete girmiş. İkinci pazarı da elimizden almak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Erkekler kadınları örgütleyip kışkırtıyorlar

Erkek pazarcıların binalarındaki kadınları örgütlediklerini belirten Kelekçier,  "Biz burada kadın pazarcıları istemiyoruz diye kadınları örgütlediler. Sonra kadınlar bize saldırdı ama biz dedik ki kadınlarla asla birbirimize girmeyeceğiz.  Zor durumdayız gerekirse bir ay da olsa bir yıl da olsa biz oradan gitmeyeceğiz. Asla provokasyona gelmeyeceği” şeklinde konuştu.

Veysi Belli: Üyelerimiz artık bizi dinlemiyor

whatsapp-image-2019-02-26-at-17.23.30.jpeg

Kadınlardan sonra Başkan Akat, erkek pazarcıları dinledi. Erkekleri temsil eden Bağlar Pazarı Dernek Başkanı Veysi Belli, “Biz 5 yıldır çalmadığımız kapı kalmadı. Bin 300 esnaf orada pazar kuruyor. Bağcılar Bağlar Mahallesi'nin bir sokağıdır. Biz iki tane pazar yeri kurduk. Biz 5 yıldır diyoruz ki iki tane pazarı Bağcılar'a götürelim dedik. Biz bu ret kararını üyelerimize söyledik ama üyelerimiz kabul etmedi ve kendileri bu işi çözmeye çalıştı. Üyelerimiz bizi istifaya davet ederek kendileri işi çözmeye çalıştı. Biz burada bir ekmek peşindeyiz. 200 metre aralıklarla tezgah kuruyoruz. Burada 120 ablamız tezgah kuruyor ancak bir rekabet alanı yok. Biz de burada pazar kurmak istiyoruz. Ben hiç umutlu değilim. Burada bir rant dönüyor. Biz dedik ki pazarı birlikte kuralım ablalarımız bizimle birlikte kazansınlar ama kabul etmediler. Bu işin erbabı biziz ama kabul etmiyorlar. Pazarların amacı rekabet alanı kurmaktır ama bu alanı bize yasak ediyorlar. Bu yanlışları kim düzeltecek artık bakacağız.”

 ‘Sabit semt pazarları bir ihtiyaç’

Eski Bağlar’da plansız kentleşmeye vurgu yapan Akat, 2018 Hal yasasında yapılan değişikliklere değinerek, “Eski Bağlar’da pazar yerlerinin yeniden revize edilmesi gerekiyor. Yeni bir yönetmelik ile sabit semt pazarlarına geçilmesi bir ihtiyaçtır. Pazarcıların gerçekten ciddi sorunları mevcuttur ve gelecek yönetim bu konuyu gündemine alacaktır” diye konuştu. 

Geçtiğimiz hafta kadınların Pazar yerine erkek pazarcıların “korsanvari” bir girişimi olmuş ve Bağcılar Belediyesi Zabıta müdürlüğü anında olaya müdahalede bulunarak, erkekleri olay yerinden uzaklaştırmış ve Pazar alanında zabıta ekipleri nöbet tutmuştu. Pazar yerlerinin erkeklere vermek istemeyen kadın pazarcılar ise gece nöbet eylemi gerçekleştirmişlerdi.

 

Diyarbakır kadın pazarcılar

Diyarbakır kadın pazarcılar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.