VİDEO - Komşuya ‘Çeyrek’ Dönemi Bitti

VİDEO - Komşuya ‘Çeyrek’ Dönemi Bitti
Çeyrek altının ucuz olduğu dönemlerde, komşu ve tanıdıklar gelin- damada çeyrek altın takarken şimdi, abla, kardeş gibi yakın akrabalar çeyrek, komşu ve tanıdıklar ise para takmaya başladı.

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz son birkaç yılda altın ve döviz fiyatlarını adeta uçurdu. Gram altın 480 liraya satılırken, çeyrek altının fiyatı ise 800 liraya kadar yükseldi. Diyarbakır’da düğün sezonu devam ediyor, ancak altın fiyatlarının yüksek olmasından dolayı, Sur’daki kuyumcular çarşısı adeta sinek avlıyor.

altin-fiyat-tigrishaber2.jpg

Durgunluk var

Tigris Haber’e konuşan Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkan Vekili Hasan Tokur, bu yıl düğün sezonunun sakin geçtiğini söyledi. Pandemi ve işsizlik nedeniyle altın alımının lüks duruma düştüğünü belirten Tokur, satışlarının yüzde 80 düştüğünü söyledi. Geçmiş yıllarda haftada 20-30 çeyrek sattıklarını belirten Tokur, “Şimdi siftahsız kapattığımız gün oluyor. Satışlarımız yüzde 80 düştü. Çeyrek alanlar yatırım amaçlı alıyor. Memursa ilerde bir bilezik almak için çeyrek alıyor. Takı için alan yok” dedi.

altin-fiyat-tigrishaber3.jpg

Çeyrek yerine para ya da gram altın

Çeyrek altının 150-200 lira olduğu dönemlerde, düğüne katılan davetlilerin akraba olmasa bile gelin damada çeyrek hediye ettiğini hatırlatan Tokur, “Millet artık çeyrek yerine gram altın ya da 300-500 lira para takıyor. Ayda 4 tane düğün olursa, 2 bin 500 lira ediyor. Asgari ücretle çalışan biri bunu yapamaz” dedi.

altin-fiyat-tigrishaber1.jpg

Geçmişte abla, kardeş gibi yakın akrabaların gelin ya da damada 20 gram bilezik taktığını belirten Tokur şunları söyledi: “Şimdi en fazla bir cumhuriyet altını takar duruma geldi. Çeyrek takanlar, ya bir gram altın ya da 300 lira para atıyor. Çeyrek devri kapandı. Evlenen kişi yakınıysa, çeyrek takıyor, olmayan para atıyor.”(TİGRİS HABER MERKEZİ)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.