VİDEO - Kültür buluşması

VİDEO - Kültür buluşması
Dengbejler, Üniversiteli gençlerle bir araya geldi

MÜMİN AĞCAKAYA

Tigris Haber- Dicle Üniversitesi öğrencileri, kaybolmaya yüz tutmuş dengbejlik kültürünü yaşatmak için önemli bir etkinlik gerçekleştirdi. D.Ü Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan etkinlikte dengbejler hem ağıt yaktı, hem de dengbejlik kültürü üzerine önemli bilgiler verdi.

Dicle Üniversitesi öğrencileri, ‘Kültürel Miras ve Dengbejlik Kültürü’ üzerine panel düzenledi. Dicle Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen panele dengbej Salihê Qubînî, Zeynep Yaş ve Seyda Goyan ile gazetemiz yazarlarından Şeyhmus Diken katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan öğrenciler, farkındalık yaratmak böylesi bir projeyi hayata geçirmek istediklerini belirtti. Öğrencilerin kısa konuşmasından sonar panelin moderatörlüğünü yapan yazar Şeyhmuz Diken bir konuşma yatı.

dengbej-(1).jpg

Sosyal ve kültürel hikayeleri barındırıyor

Dicle Toplum Gönülleri Vakfının güzel işlere imza attığını belirten Diken, “Biz kültürel miras derken kültürel mirasın yanına genellikle tarihi kavramını da koyarlar. Tarihi ve kültürel miras kavramını birlikte kullanırlar. Tarihi ve kültürel miras derken içerisine aslında mekânsal boyutta girer. Bizim bugünkü konumuz daha çok somut olmayan alan içerisinde yer aldığından mekânsal boyutları ikinci planda kalıyor. Somut olmayan kültürel miras üzerine, bunun da bir alt başlığı olan sözlü anlatıcıların da alanına büyük ölçüde giren dengbejlik üzerine arkadaşlar büyük ölçüde değinecekler. Sözlü anlatım dediğimiz, toplumsal uygulamalar, ritüeller, halktan kaynaklanan bilgiler evrenle doğanla ilgili hikâyeler, sanatlar gibi kültürel objeler tümüyle üretim süreçleri, kültürel miras dediğimiz içerisine giriyor.  Kültürlerarası dediğimiz bunu bir anlamda da teşvik ediyor.  Sosyal ekonomik hikâyeleri içinde barındırıyor. Bireylerin topluluk olarak eş anlamda toplulukların bir parçası olduklarını Kültürel miras üzerinden hepimize hatırlatıyor. Bu somut olmayan kültürel mirasın değeri bir anlamda da halkların kendilerince beraberinde getiriyor. Toplumlar sözlü tarih hikayesini tıpkı bizim dengbejlik hikayemizdeki gibi içselleştirerek sürdürüyorlar. Alıcısı giderek teknolojiye yenilse de bu gelenek .  Yani edebiyat kültürel miras dediğimiz dengbej kültürüne uzak değil. Ondan ziyadesiyle beslenen bir arka planı vardır” şeklinde konuştu.

Daha sonra kültürel miras üzerine önemli çalışmaları bulunan Zeynep Yaş bir konuşma yaptı. Yaş, “Kültürel mirasın kadimliğini, kültürel mirasın insanlığın ortak evrensel değeri bazındaki değerini, bunun Kürtler bazında bunun ifadesini ve anlamını bu kadar kadim bir şehirde anlatıyor olmanın çok önemli olduğunu hissediyorum ve bir kez daha burada görüyorum. Etkinliği yapan öğrencilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından panele katılan dengbejler, bu kültür üzerine hem konuşmalar yaptı, hem de ağıtlar yaktı.

 

 

 

Kültür buluşması

Kültür buluşması

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.