VİDEO-Kürt meselesi ve çözümü konusunda sonuç bildirgesi

VİDEO-Kürt meselesi ve çözümü konusunda sonuç bildirgesi
Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu ve bölge illerindeki Sivil Toplum Örgütü Temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen 24 Şubat tarihinde düzenlenen “Kürt Meselesinde Çözüm İçin Sivil Toplum Buluşmasının” sonuç bildirgesi açıklandı.

TİGRİS HABER - Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu ve bölge illerindeki Sivil Toplum Örgütü Temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen 24 Şubat tarihinde düzenlenen “Kürt Meselesinde Çözüm İçin Sivil Toplum Buluşmasının” sonuç bildirgesi açıklandı. Sonuç bildirgesinin ana teması, silahların susması gerektiği, bir de sivil ve demokratik yeni bir anayasa oldu.

Bildiriyi Turan açıkladı

DTSO Konferans salonunda düzenlenen açıklamaya, Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu üyesi STK Temsilcileri, DTSO başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, platform sözcüsü Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan katıldı.

sonuc-bildirgesi-1.jpegBu durumlar Kürt meselesinde Çözümsüzlükte ısrardan kaynaklandı

Açıklamayı platform sözcüsü Tabip Odası Başkanı Elif Turan yaptı. Turan, Toplantıda Kürt meselesinin, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana var olan ve son kırk yılı çatışmalarla geçen tarihi, toplumsal ve siyasal bir mesele olduğu, meseleye güvenlikçi politikalarla yaklaşılmasının doğru olmadığı ve şiddetin de bir çözüm yöntemi olmadığı tespiti ve değerlendirmeleri bir kez daha öne çıktığını belirterek, "Güvenlikçi yaklaşımın, konunun uzun bir zamandır konuşulamamasına ve adeta yokmuş gibi davranılmasına neden olduğu, seçim stratejileri ile yalnızca seçim dönemlerinde konunun gündeme getirilmesi de eleştirilmiştir" dedi.

Turan, Bütün bu durumların Kürt Meselesinde çözümsüzlükte ısrarın neden olduğu, meselenin demokratik zeminde barışçıl çözümünün ülke demokrasisine büyük bir katkı sunacağı, geçmişle yüzleşmenin ve onarıcı adaletin önemine vurgu yapıldığını söyledi.

Buluşmada ayrıca, Kürt toplumunun meselenin çözümü açısında kendi birlikteliğini ve ortak bir dil oluşturması, çözüme dair sivil toplum örgütlerinin çalışmalarının önemli olacağı, benzer çalışmaların farklı kentlerde de sürdürülmesinin gerekliliği ile olası girişimler ve temaslar için ortak bir heyetin oluşturulması önerildiğine işaret eden Sözcü Turan, diğer önerileri de şöyle sıraladı:

sonuc-bildirgesi-2.jpeg

"Kürt meselesinin çözümü açısından yeniden bir çözüm iradesine ihtiyaç olduğu, bunun açığa çıkması için silahların susması gerektiği,

Kalıcı bir çözüm ve barışın tesisi için tüm aktörlerin rolünü oynayabilmesinin önündeki engellerin kaldırılması ve gerekli imkânların sağlanması,

Kürt meselesinin ülkedeki hukuk, demokrasi ve ekonomik sorunların ana nirengi noktası olduğu, siyasi partilerin politik çekişmelerden sıyrılıp bu minvalde meseleye yaklaşım göstermeleri,

Sorunun çözümü açısından dünya deneyimleri de dikkate alındığında sivil toplum örgütlerinin bu ve benzeri çalışmalarının desteklenmesi, Bütün bu adımlarla birlikte demokratik ve sivil yeni bir anayasa çalışmasının da başlatılması gerektiği, sonucuna varılmıştır.

Heyet oluşturulması talebi

Bu öneriler ve taleplerin doğrultusunda oluşturulacak bir heyetle gerçekleştirilecek görüşmeler çerçevesinde çalışmalara devam edileceğini kamuoyuyla saygıyla paylaşırız." (Haber merkezi)

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.