VİDEO - Kürt oluşumları arasında bir ilk: İki Kürt partisi birleşti

VİDEO - Kürt oluşumları arasında bir ilk: İki Kürt partisi birleşti
Kürdistan Özgürlük Partisi (Partîya Azadîya Kurdistanê -PAK) ve Kürdistan Demokratik Hareketi (Tevgera Demokratik a Kurdistanî-TDK-TEVGER) düzenledikleri birlik kongresi ile birleşerek Türkiye’deki Kürt oluşumları arasında bir ilke imza atmış oldu.


Ramazan Yavuz

TİGRİS HABER - Türkiye’de Kürdistan ismiyle kurulan partilerden biri olan ve ismini değiştirmesi için hakkında açılan dava devam etmesine rağmen ismini değiştirmeyen Kürdistan Özgürlük Partisi (Partîya Azadîya Kurdistanê -PAK) ve Kürdistan Demokratik Hareketi (Tevgera Demokratik a Kurdistanî-TDK-TEVGER) örgütsel ve siyasal anlamda aldıkları birleşme kararını duyurmak için Diyarbakır’da bir otelde “Birlik Kongresi” düzenledi.

Kongreye, Türkiyedeki Kürt parti ve oluşumlarının yanı sıra Suriye, Irak ve İran’daki Kürt bazı Kürt partilerinden temsilciler katıldı ve gönderdikleri destek mesajları okundu.

Birlik kongresine DBP, YSP, HDP, HAKPAR,PSK, KKP, PDKT, DDKD, HÜDAPAR, PIA, AK PARTİ, CHP temsilcilerinin yanı sıra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da katıldı.

pak-tevger-tigris2.jpg

Kürt bayraklarının yanı sıra Şeyh Said ve Melle Mustafa Barzani başta olmak üzere Kürt liderlerinin fotoğraflarının asıldığı salonda ayrıca, “Kerkük Kürdistandır” ile “Kürt dili yeni anayasada resmi ve eğitim dili olmalı”, Kürtçe konuşun, Kürtçe öğrenin, Kürtçe Yaşayın”, “PAK ve Tevger’in örgütsel ve siyasal birliği bir adımdır. Bu yürüyüş devam edecektir”, “Doğal hakkımız Kürt halkının doğal hakkıdır” Kürtçe yazılı pankartlar ile Melle Mustafa Barzani’nin " kırılmada umutsuz olmayın başarıda da kendinizden geçmeyin" yazılı pankartı asıldı.

Kürt mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve Kürt Marşı Ey Raqip’in okunmasından sonra kongreye geçildi.

İran ve Irak’tan katıldılar

Kongrede PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, TDK-Tevger adına Nezir Akad yaptıkları konuşmalarda, birlik kararlarının sadece Türkiye’de değil Suriye, Irak ve İran’daki Kürt parti ve oluşumlarına da örnek olması gerektiğini dile getirdiler.

Bu birlik başlangıçtır

TDK-Tevger adına konuşan Nezir Akad, “birliğimiz bütün Kürdistanlılara kutlu olsun. Diğer Kürt oluşumlarında bu girişimimizde bize destek ve moral verdi. Bu birlik ilk başlangıçtır. Birliğimizi daha da güçlendireceğiz. İnşallah bütün Kürtlerin birliğine öncülük edecektir. Bu heyecanımız soğumamalı. Ve bu birlik kararımız Ulusal Birliğe de neden olur. Her Kürt bu birlikte yer almalıdır’ dedi.

pak-tevger-tigris.jpg

Ulusal demokratik partiye ihtiyaç var

PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik ise, Kürt tarihinde geçmişte birlik konusunda buna benzer girişimler olduğunu ancak çoğu kez çeşitli nedenlerden dolayı sonuçsuz kaldığını belirterek şunları söyledi:

“Kürt tarihinde bunun gibi girişimler olmuş ancak sonuçsuz kalmıştır. Ancak biz bu birliğimizi yeni bir partiyle ve yeni bir ad ve programla daha da güçlendireceğiz. PAK’ın ismini değiştirmemiz talebinde bulundular ancak kabul etmedik ve bu nedenle bize dava açıldı ve halende devam ediyor. Yeni kuracağımız partimizin ismini değiştirmemizi isterlerse yine kabul etmeyeceğiz. Partimiz Kürdistani bir partidir. Kürt halkının hakları ve sorunlarının çözümü için var olacaktır. Ancak, Ulusal Demokratik bir partiye, oluşuma ihtiyaç vardır. Sadece Türkiye’deki Kürtler değil Suriye, Irak, İran ve diğer ülkelerdeki Kürtlerin sorunları bizimde sorunumuzdur ve duyarsız kalamayız. Türkiye’de Kürt ve Kürdistan meselesi 100 yılı aşkın süredir varlığını sürdürüyor. Kürtlerin millet olarak kendi geleceğini belirleme hakkı var. Partimizde aynı anlayışla mücadelesini sürdürecektir. Kürtlerin acil talepleri olan Kürt kimliğinin tanınması, Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması gerekiyor. Bu talepler sadece bizim değil birbirinden farklı düşünen bütün Kürtlerin talepleridir. Hepimizin ortak buluştuğu noktadır. “

Birlik için kutladılar

Kongrede daha sonra, Kürdistan Sosyalist Partisi Genel Başkan Yardımcısı Av. Hasan Dağtekin ile Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Düzgün Kaplan’da yaptıkları konuşmalarda, PAK ve TDK-Tevger’i birlik kararı verdikleri için kutladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum