VİDEO - ‘Kürt sorunu bağlamında Kürtlerin medya algısı’ araştırması

VİDEO - ‘Kürt sorunu bağlamında Kürtlerin medya algısı’ araştırması
Dicle Toplumsal Araştırma Merkezi (DİTAM) nin ‘Kürt sorunu bağlamında Kürtlerin medya algısı’ çalışması ile ilgili son çalıştayı bugün Diyarbakır’da gerçekleşti. Çalıştayda rapora ilişkin bilgiler paylaşıldı. Rapor Kürtçe ve Türkçe hazırlandı.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - DİTAM raporunun tartışıldığı toplantıya gazeteciler, akademisyenler, STK temsilcileri katıldı. Mittani otelde gerçekleşen toplantıda açılış konuşmasını DİTAM Başkan Yardımcısı Meral Özdemir yaptı. Raporla ilgili ise, Başkan Mehmet Vural bilgi aktardı.

Özgür basın hedef alınıyor

Mehmet Vural, yapılan çalışmanın kıymetli olduğunu belirterek şunları söyledi; “Kürt meselesi uzun yılların meselesidir. DİTAM olarak bu meseleye basının bakışı ve tavrını anlamaya çalıştık. Bu çalışma bu nedenle yapıldı. Bu çalışmanın son çalıştayı. Kürt meselsinde Türkiye medyasının rolünün ne olduğunu konuşuyoruz. Kürt sorununun barışçıl yöntemle çözülmesi yönünde medyanın olumlu rolünün olduğunu biliyoruz, ancak son zamanlarda olumsuz rolünü gözlüyoruz. Özellikle yandaş basın aracılığıyla özgür basın hedef alınıyor. Özgür, bağımsız basına ciddi yönelimler ve cezalar var, meclisteki torba yasa bunu daha da ağırlaştıracaktır.”

Başbağlar hatırlatması

DİTAM Başkanı Mehmet Vural, konuşmasında, Başbağlar katliamını hatırlattı. 5 Temmuz tarihinde evinden alınarak katledilen dönemin HEP il Başkanı Vedat Aydın ile ilgili de hatırlatma yapan Vural, Türkiye’deki genel gidişatın ‘hayra alamet’ olmadığını da belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“DİTAM olarak her türlü şiddet ve kavganın başarılı olamayacağını biliyoruz. O nedenle barış için mücadele veriyoruz. Çoğulcu bir demokrasi kültürünün oluşması, Kürt halkıyla birlikte bütün halkların haklarının güvenceye alındığı bir dönem olmasını diliyoruz. Toplumsal barışın tesisinde DİTAM olarak katkımız olursa sevineceğiz.”

ditam-tigris1.jpg

Bölge çalışma sahası oldu

DİTAM araştırmasının danışmanı akademisyen Sevilay Çelenk, yapılan çalışmanın detayları ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Çelenk, “Raporumuz, Kürtlerin Türkiye medyasına yönelik algısının çözüm arayışıdır. Bu araştırmayla Türkiye medyasının ötekileştirilenlere nasıl baktığına baktık. Türkiye medyası Kürt medyasına nasıl baktı, olumlu mu, olumsuz mu? Biz de ona baktık. Çok kıymetli bir çalışma çıktı ortaya. 3 büyük çalıştay yaptık. Kürt illerindeki gazetecilerle hep bir araya geldik, bölge çalıştay alanı olarak kullanıldı.

600 kişiye anket uygulandı

Araştırmamız esas olarak 2 kısımdan oluşuyor. Gazeteci, sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle yapılmış 40 görüşme var. Derinlemesine görüşmeler yapıldı. 600 kişiye anket uygulandı. 3 çalıştay yapıldı, bu veriler doğrultusunda ortaya bu rapor çıktı. Bu medya karşısında her türlü öfke ortaya çıkabilir diye düşündük, ancak biz dönemleri birbirinden ayırarak, soğukkanlı bir çalışma gerçekleştirdik. Medyadan hakikat temelinde adalet ve eşitlik beklentisi var toplumda.” Dedi.

Proje koordinatörü Halil Bayhan ise, Sahada elde edilen bulguların ne olduğunu anlattı. Anket çalışmasının sayısal verileri konusunda bilgiler aktardı. Bayhan, 600 kişiyle anket çalışması yapıldığını, bu anket çalışmasının 20 ilçe, 70 mahallede gerçekleştiğini aktardı.

Rapor kitap, Kürtçe, Türkçe ve İngilizce hazırlandı.

Kısa süre içerisinde haber videosu eklenecek...

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.