VİDEO - “Kuzudan vazgeçin, dana tüketin”

VİDEO - “Kuzudan vazgeçin, dana tüketin”
Diyarbakır’ın vazgeçilmez kebabı ciğerinde kilo fiyatı arttı. Ciğerin kilosu 80 TL’den 130 TL’ye yükselirken, bir porsiyon ciğer 45 TL’den satılmaya başlandı.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın vazgeçilmez kebabı ciğerinde kilo fiyatı arttı. Ciğerin kilosu 80 TL’den 130 TL’ye yükselirken, bir porsiyon ciğer 45 TL’den satılmaya başlandı. Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, kesimin tüketimi karşılamadığını belirterek, Diyarbakırlılara “kuzu ciğerinden vazgeçin, dana ciğeri tüketin” çağrısı yaptı.

atli-tigris.jpg

Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı

Diyarbakır’ın adı ile özdeşleşen ciğer kebabı da zamlardan nasibini aldı. Kent sakinlerinin kahvaltıda dahi tükettiği kuzu ciğeri bulmakta zorluk yaşanıyor. Bir yıl önce günde ortalama 5 ton ciğer tüketiliyordu. Ancak fiyatların bir anda yükselmesi, satışları yüzde 30 oranında düşürdü. Bir ay önce kilosu 80 liradan satılan ciğer, 130 liraya yükseldi. Hal böyle olunca, kebapçılar da porsiyonu 45 liraya çıkardı. Hem ciğerde hem kebapta fiyat artınca, bir yıl önce günlük 5 ton olan tüketim, yüzde 30 düşerek, 3 bin 500 tona geriledi.

diyarbakir-ciger-tigris.jpg

Ekonomi için önemli

Kenti gezmek için gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı olan ciğer kebabı sektöründe, yaklaşık 5 bin kişi istihdam ediliyor. Fiyatlar yükselip, tüketim de azalınca restoran sahipleri personel kısıtlamasına gitmek zorunda kaldı.  

’90 TL’den almak gerekiyor’

Tigris Haber’e konuşan Ciğer salonu işletmecisi Selahattin Kodaman, “Ciğerin kilosunu bir ay öncesine kadar 80 TL’ye alıyorduk. Şu anda 130 TL’ye alıyoruz. Bu artış satışlarımızı etkiledi” dedi. Fiyatlar artınca kendilerinin de zam yapmak zorunda kaldığını belirten Kodaman, “Biz de mecbur zam yapıyoruz. Müşteriler eleştiriyor, niye ayda bir zam yapıyorsunuz. Porsiyonunu 45 TL’ye veriyoruz. Kurtarmasa da yapacak bir şey yok. Müşteri oranında yüzde 30 oranında bir düşüş var. Ciğerin kilosunu normalde 90 TL’ye alabilsek masrafımızı kurtarabiliriz” diye konuştu.

ciger-tigris1.jpg

Ciğer salonu işletmecisi Selahattin Kodaman

‘Kesim tüketimi karşılamıyor’

Diyarbakırlıların dana ciğeri tüketmediğini belirten Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı,  “Diyarbakır’da günde bin –bin 500 arası küçükbaş hayvan kesimi yapılıyor. Bu ciğer Diyarbakır’daki tüketimi karşılamıyor” dedi. Diyarbakırlılara, “kuzu ciğerinden vazgeçin” çağrısı yapan Atlı, “Dana ciğeri de tüketilebilir. Urfa’da dana ciğeri tüketiliyor” dedi. Kesimhanelerle senelik anlaşma yapan kebapçıların kuzu ciğerinin kilosunu 90 liradan aldığını söyleyen Atlı şöyle devam etti: “Anlaşma yapmayanlar 130 liradan alıyor. Şuan kış olduğu için kesim de az yapılıyor. Bu nedenle fiyatlar yükseldi” dedi.

‘Üretici desteklenmeli’

Ciğerin yanı sıra et fiyatlarının da yükseldiğini belirten Atlı, şöyle devam etti: “Karkas etin kilosu 95-98 lira arasında, kuzu kuşbaşı 110, dana kuşbaşı ise 95 liradan satılıyor. Üretim desteklenmediği sürece fiyatlar yükselecektir. Biz yıllardır besicilerin desteklenmesi için yasal düzenlemeler yapılmasını istiyoruz. Ancak yapılmıyor.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum