VİDEO - Milyonlarca emekli yüzde 25’e ateş püskürüyor

VİDEO - Milyonlarca emekli yüzde 25’e ateş püskürüyor
Emekli zammı için milyonlarca yurttaşın beklentisi olan seyyanen artış gerçekleşmedi, emekli maaş zammı yüzde 25 olarak meclisten geçti.

Serhat Özdemir/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Emekli zammı için milyonlarca yurttaşın beklentisi olan seyyanen artış gerçekleşmedi, emekli maaş zammı yüzde 25 olarak meclisten geçti. Emekli zammı sonrasında kök aylığı 7 bin 500 TL’nin altında kalan SSK ve BAĞ-KUR emeklisi, yine aynı maaşı almaya devam edecek. Emekliler ise hayal kırıklığına uğradıklarını ifade ederek, zammın kiraların altında kaldığını söyledi.

En düşük emekli maaşının ne kadar olacağı, binlerce memur, SSK ve Bağ-kur emeklisi tarafından sorgulanmaya devam ediyor. TBMM Genel Kurulu'nda, en düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya çıkarılması ile emekli aylıklarına yüzde 25 oranında zam yapılmasını öngören torba kanun teklifindeki 18. madde değişiklik yapılmadan kabul edildi. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına göre SSK, Bağ-Kur emeklileri yılın ikinci yarısında maaşlarını yüzde 19.77 oranında zamlı alacaklardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli maaşlarında da ek olarak iyileştirme yapılacağını açıkladı. Emeklilere uygulanacak refah payı Meclis’te görüşülen torba yasaya dâhil edildi. Buna göre SSK ve Bağ-Kur ve emekli sandığı emeklileri yüzde 25 zam alacak.

milyonlarca-emekli-hayal-kirikligina-ugradi-5.jpeg

‘En düşük emekli aylığında artış yapılmayacak’

Temmuz ayındaki yüzde 25’lik zam kök maaşlara uygulanacak. Geçtiğimiz Mart ayında yapılan en düşük emekli aylığının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükselten düzenleme sonrasında aradaki fark Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanıyor. 2023’ün ocak ayında 5 bin 517 lira emekli aylığı alan bir emeklinin maaşı, nisan ayında alınan kararla 7 bin 500 liraya yükselmişti.

‘Bu emekli ne yapacak?’

Türkiye Emekliler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Kadri Akar, emeklilerin perişan olduğunu ve hayal kırıklığına uğradığını ifade ederek, “emekli Perişan bir haldedir. Kök olarak maaşları 7 bin 500 olanlar, yüzde 25’lik zamdan yararlanamadı. Bu insan 7 bin 500 TL ile kirası, ev giderleri nasıl karşılayacak? Bir kira şuan 7 bin 500’ün üzerindedir. Bu emekli ne yapacak? Emeklilerin bu durumuna bir gözden geçirmeleri gerekiyor. Emeklilerin haklarını artık versinler. Emekliler artık hastaneye bile gidemez duruma geldi. Zor bir durumdadır. Yüzde 25 emekliye verilen zam da 10 bin TL alan bir emekli 2 civarı eklenmiş oldu. O parayla ne yapacak? Gelen zamlarla birlikte 4’te 1’ini bile karşılayamıyor. Biz emekliler olarak bu durumdan hiç memnun değiliz. Bizim beklentimiz, yüzde 35 civarıydı ama bizi perişan ettiler” dedi.

milyonlarca-emekli-hayal-kirikligina-ugradi-3.jpeg

Dernek üyelerinden 72 yaşındaki Mecit kaçar ise, 16 milyona yakın emeklinin ağladığını söyleyerek, “emeklileri bitirdiler. Emeklileri sahiplenende yok. 16 milyon emekli sokaklarda ağlıyor. Zamlara çok umut bağlanmıştı. Meclisten geçirilen yasadan sonra bütün emekliler ağlıyor” diye konuştu.

‘Bu parayla nasıl geçinilir’

Sokakta ve çayevlerinde oturan emekliler ise, bu parayla nasıl geçinile bilir diye sorarak zammın ev kiralarının bile altında kaldığını ifade ederek, şunları konuştu;

2008 yılında emekli olan Mehmet Aydın, “yüzde 25 zam bizlere yansımadı. Bizlerde zam istiyoruz. 7 bin 500 TL ile kim geçinebiliyor? Bu parayla nasıl kirayı, elektriği evi geçindirelim ki?”

15 yıldır emekli olan Vahdettin Dursun, ise “ yeterli değil. Çalışan memura aşırı bir zam yapıldı. Piyasada zamlandı biz tamamen eridik”

Maaşına zam gelmeyen, kök maaş alan İhsan Kutlu, “Bu parayla nasıl geçinilir ki Allah olmayanın yardımcısı olsun. Maaşım 7 bin 500 olarak kaldı. Bize zam yapılmadı. Kimse 10 ila 12 binden aşağı kira bile vermiyor”

milyonlarca-emekli-hayal-kirikligina-ugradi-6.jpeg

‘Emekliler sünger yiyor’

Faruk Acaban, emeklilerle çalışanlara yapılan zamlar arasında farkın giderek açıldığını dile getirdi. Acaban, “Sağlık sektöründe 25 yıl çalıştım. Şuan bizimle çalışan arasında fark açıldı. Çalışana 8 bin TL seyyanen verildi, emekli ise yüzde 25’e mahkum edildi. Ben emekliliğe ayrıldığımda benimle çalışan arasında hiçbir fark yoktu. Şimdi ise aramızda 13 bin fark var. Böyle bir siyaset mantığı olamaz. Kök maaş olanlara da hiçbir şey yansımadı. Günümüzde 7 bin 500 TL ile geçinmek mümkün müdür? ” diye konuştu.

Emekli Mehmet Toprak ise şunları söyledi:

“Emekliler bitmiş bir durumdadır. Emeklilere yüzde 25 verdi, yüzde 80 enflasyon var. Emekliler sünger yiyor. Cumhurbaşkanının seçimden önce verdiği sözü de yerine getirmedi. Emekliler tuzla, buz oldu. Bir kira 11 ila 12 bin olmuş”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.