VİDEO - Müşteri bulamayan Çarşıya Şewitî Esnafının sorunları her geçen gün büyüyor

VİDEO - Müşteri bulamayan Çarşıya Şewitî Esnafının sorunları her geçen gün büyüyor
Çarşıya Şewitî’de (Yanık Çarşı) bulunan esnafı, artan fiyatlardan ve düşen alım gücünden dolayı satış yapamıyor. Her geçen gün satışlarında azalmaların olduğunu belirten Çarşıya Şewitî esnafı, artık iş yapamaz hale geldiklerini belirtti.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz esnaf için adeta kâbus oldu. Diyarbakır Sur İlçesinde bulunan Çarşıya Şewitî (Yanık Çarşı) esnafı zor günler geçiriyor. Havaların ısınmasıyla birlikte giyim sektöründe hareketlilik bekleyen esnaf adeta hüsrana uğradı. Satış yapamamaktan şikâyet eden çarşı esnafı, satışlarının yüzde 80’lere kadar düştüğünü dile getiriyor.

Tigris haber olarak Sur İlçesinde bulunan Çarşıya Şewitî (Yanık Çarşı) esnafı ile satışları konuştuk, yaşadıkları ekonomik sorunları dinledik.

İşlerimizde yüzde 80 oranında bir düşüş var

Kira ve personel ödemelerinde bile zorluk yaşadıklarını söyleyen Abdüllatif Yağcı, “Satışlarımız yok. Kış aylarında da aynı durumu yaşadık. Havaların ısınması bizler için anlam ifade etmiyor. İşimiz beklemek, burada her zamanki gibi müşteri bekliyoruz. Düşünün sadece 200 bin TL’ye ürün almışım ve satamıyorum, kazanç elde edemiyorum. Geçen senelere oranla işlerimizde yüzde 80 oranında bir düşüş var. Bununla beraber ürün stoklarımızda ciddi yükselişler var” diye belirti.

Kar oranımız oldukça düştü

Geçene senelere oranla yaptıkları satışlarda ciddi düşüşler olduğunu belirten Ercan Yakışıklı, “Eskiden aldığımız bir ürünün kolisi 50 bin TL’ye mal olurken, şu an 300 bin TL’ye mal oluyor. Fiyatlar yükselmesine rağmen kar oranımız oldukça düştü. Eskiden her mevsim başlangıcı burada adım atacak yer bulamazdık, şimdi kuru kalabalık dahi yok. İnsanlar artık fiyat dahi sormaktan korkuyor. Artık eski esnaflık kalmadı. Aldığımız malın yerini dolduramıyoruz” diye konuştu.

Artık geçinmek bile çok zorlaştı

Ekonomik krizden en çok esnafların etkilendiğini dile getiren 42 yıllık esnaf Şahabettin Uğur, “Burası eskiden Diyarbakır’ın en işlek çarşılarından birisiydi artık son dönemlerde bu özelliğini kaybetti. İnsanlar gelip fiyat dahi sormuyor. Hayat pahalılığından dolayı artık nefes bile almakta zorlanıyoruz. İşlerimiz hiç olmadığı kadar çok durgun. Günlük kazancımız hiç yok denilecek kadar az, bugün bir satış dahi yapamamışım. Artık geçinmek çok zorlaştı” ifadelerini kullandı.

Her gün fiyatlar değişiyor

10 yıldan fazladır Çarşıya Şewitî’de esnaflık yapan Bülent Kaya ise, yaşadıkları ekonomik sorunları şöyle dile getiriyor: “Fiyat artışlarından dolayı artık iş yapamaz hale geldik. Eskiden fiyatlar belli bir süre sabit olurdu, şimdi ise artık her gün değişiyor. İnsanlar artık kısıtlamaya gidiyor. Biz aldığımız malı aynı fiyata almıyoruz. Geçen sene 70 TL’ye aldığımız bir ürünü şu anda 300 TL’ye zar zor alabiliyoruz. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.