VİDEO - Naci Görür Tigris Haber'e konuştu: Diyarbakır depreme karşı korunaklıdır

VİDEO - Naci Görür Tigris Haber'e konuştu: Diyarbakır depreme karşı korunaklıdır
Diyarbakır'da deprem çalıştayına katılan Prof. Dr. Naci Görür Tigris Haber'e konuştu. Görür, kentin deprem korunaklı olduğunu, sadece çevresinden geçen faylardan etkilendiğini belirtti.

Serhat Özdemir /Özel Haber Mahsum Rençber / Kamera

TİGRİS HABER - Jeoloji mühendisleri odasının öcülük ettiği ve Dicle Üniversitesi, Ticaret ve sanayi odası, Doğu ve güneydoğu iş adamları derneği federasyonu, Diyarbakır mermerciler ve madenciler derneğinin desteklediği 'Depreme dirençli kentler Diyarbakır' çalıştayı Urfa yolu üzerinde bulunan bir otelin konferans salonunda düzenlendi. Çalıştaya çok sayıda Profesör ve deprem uzmanı katıldı.

Profesör Doktor Naci Görür, depremle ilgili Tigris Haber'e özel röportaj verdi. Kentin korunaklı olduğuna değinen Görür, sadece çevreden geçen faylardan etkilendiğini söyledi.

'Diyarbakır, çevre fayların depreminden etkileniyor'

Prof. Dr. Naci Görür, Kentin korunaklı olduğunu yaşanan depremlerden dolayı oluşan sıkışmalar nedeniyle çevre faylarda oluşan depremleri hissettiğini belirtti. Görür,

whatsapp-image-2023-09-22-at-3-48-41-pm.jpeg "Diyarbakır Arap platformunun üzerinde yer alıyor. Kenti tehdit eden fay sistemlerinden 1'i Bitlis Zagros kuşağı, yüksek alan olduğundan bindirme kuşağıdır. Orada ters faylar olur. Özellikle Arap levhasını sıkıştırdığı zaman depremler meydana geliyor. 2'cisi ise Doğu Anadolu fay hattıdır. Bu fayda özellikle Adıyaman ve Bingöl arasında ne zaman deprem olsa Diyarbakır o depremleri hisseder. Bazen kuvvetli bazen de az hisseder. Ama o deprem Diyarbakır'ın depremi değildir. Diyarbakır'ı bizzat etkileyecek, içinden geçecek veya çok yakından geçerek etkileyecek bir sistem bulunmuyor. Kentin çevresinde olan platform faylar var onların etkisi olabilir. Diyarbakır, deprem yönünde büyük ölçüde göreceli olarak korunaklıdır" diye konuştu.

'Artçı depremler olmazsa bir anormallik vardır'

Naci Görür, vatandaşların artçı depremlerden dolayı tedirginlik yaşamasına karşılık olarak, yaşanan büyük depremlerin ardından artçı depremlerin normal olduğuna ve uzun sürdüğüne dikkat çekti.

Görür, "Büyük depremler olursa artçı depremler olur. Artçı depremler olmazsa bir anormallik vardır. Büyük depremlerin ardından artçı depremler 2 yıl sürebilir. Buda Diyarbakır'a AFAD getirecek ve yerle bir edecek depremler değildir. Diyarbakır'ın kendisinde böyle bir yapı yoktur. Dediğimiz yerlerdeki depremleri kuvvetli veya az olarak hissediyor" dedi.

'Bitlis Zagros kuşağında deprem olursa şaşırmam'

Bitlis Zagros kuşağı olan ve Adıyaman Hakkari'yi de etkisi altına alan fayda deprem yaşana bileceğini belirten Görür, konuşmasının devamında şunları kaydetti;

" Doğu Anadolu da yaşanan depremden dolayı sıkışma oldu. Dolaysıyla stres transferi olmuş olabilir. Oradaki faylarda stres bedeniyle irili ufaklı depremler olabilir. Bu dönemde Adıyaman'dan Hakkari'ye kadar, Bitlis Zagros kuşağında deprem olursa şaşırmam. Ama ne büyüklükte olur onu bilemiyorum. Son depremlerin neden olduğu depremler yaşanabilir"

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.