VİDEO - Nurcan Baysal’ın “yok zamanı” kitabı okuyucuyla buluştu

VİDEO - Nurcan Baysal’ın “yok zamanı”  kitabı okuyucuyla buluştu
 Özel Haber
Diyarbakırlı gazeteci, yazar ve aktivist Nurcan Baysal, geçen ay çıkan “Yok Zamanı” isimli kitabıyla ilgili Diyarbakır Tanıtma, Kültür Ve Yardımlaşma Vakfı’nın (DİTAV) kültür ve sanat evinde imza ve söyleşi etkinliği düzenledi.

Ramazan YAVUZ - ÖZEL HABER

TİGRİS HABER - Diyarbakırlı gazeteci, yazar ve aktivist Nurcan Baysal, geçen ay çıkan “Yok Zamanı” isimli kitabıyla ilgili Diyarbakır Tanıtma, Kültür Ve Yardımlaşma Vakfı’nın (DİTAV) kültür ve sanat evinde imza ve söyleşi etkinliği düzenledi. Etkinliğe sanatseverler büyük ilgi gösterdi.

nurcan-baysal-imza-ve-soylesi-11.jpegSur’un Lalebey mahallesinde Süryani Kızlar Mektebiyken terk edildiği için yıllar içinde harap hale gelen ve Diyarbakır Tanıtma, Kültür Ve Yardımlaşma Vakfı’nın (DİTAV) bağışlarla restore edip Kültür ve Sanat Evi’ne dönüştürerek kente kazandırdığı tarihi yapı, kültür ve sanatsal etkinliklerin Sur içindeki mekânı olmaya başladı. DİTAV Kültür ve Sanat Evi, son olarak gazeteci, yazar ve aktivist Nurcan Baysal’ın son çıkan “Yok Zamanı” isimli kitabının imza ve söyleşi etkinliğine ev sahipliği yaptı.

nurcan-baysal-imza-ve-soylesi-8.jpeg

Yayınağacı’nda imza günü düzenleyen Nurcan Baysal, daha sonra Sur içinin Lalebey mahallesinde bulunan DİTAV’ın Kültür ve Sanat Evi’nde düzenlediği imza ve söyleşi etkinliğine katıldı. Nurcan Baysal’ın biri Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde 2015 yılında yaşanan çatışmalarda, diğerleri ise 2018 ve 2020 yıllarında yazılmış 19 kısa öyküleştirilmiş anı metinlerinden oluşan ve SRC yayınlarından çıkan “Yok Zamanı” adlı kitabının imza ve söyleşi etkinliği büyük ilgi gördü.

nurcan-baysal-imza-ve-soylesi-15.jpeg

Diyarbakır’lı yazar Şeyhmus Diken, söyleşide Nurcan Baysal’ın kitabıyla ilgili değerlendirme konuşması yaparak, bölgede yaşanmış acıları dile getiren öykülerden oluşan kitabı okuduğunu ve çok beğendiğini dile getirdi. Daha sonra söyleşiye başlayan Nurcan Baysal, kendisinin gazeteci ve aktivist kimliğiyle alanda hak ihlallerine karşı mücadele ettiğini, bu mücadele esnasındaki tanıklıklarını bir şekilde anılar olarak yazdığını, daha sonra da öyküleştirdiğini anlattı. Baysal, bu 19 kısa öyküde anlatılanların hepsinin gerçek olduğunu çoğunda isimleri değiştirdiğini ifade etti. Yazar Şeyhmus Diken’in de katılımıyla soru-cevap şeklinde devam eden ve bir saat süren söyleşiden sonra Nurcan Baysal kitabını okurlarına imzaladı.

nurcan-baysal-imza-ve-soylesi-7.jpeg

Nurcan Baysal’ın “Yok Zamanı” isimli kitabının önsözünde şunlar yer alıyor:

“Salkım söğüdün altında oturduğu ahşap tahtta düşünüyordu Bawer. Yarın konuşması vardı, heyecanlıydı. Barış için verilen mücadeleyi anlatacak, anası gibi ömrünü bu mücadeleye adayanları anacaktı. Yaprakların arasından parıldayan güneş ışınlarına bakarak, baharın kokusunu iyice içine çekti. Bırakıyor albümü tekrar çöpe. İlk işe başladığı aylar tembihlemişti amcası ona, çöpten çıkardıklarına bakıp hayallere dalmasın diye. “Unutma senin tek işin var. O çöpte para edecek şeyleri bulup çıkarmak, o kadar. Gerisiyle ilgilenme.”

nurcan-baysal-imza-ve-soylesi-14.jpegBAYSAL’IN KİTAPLARI

Baysal’ın 2014 yılında “O Gün”, 2015 yılında “Kürdistan’da Sivil Hayat” (ortak yazar), 2016 yılında “Ezidiler: 73.Ferman” kitapları İletişim yayınevinden, 2018 yılında “O Sesler” kitabı Dipnot yayınevinden çıktı. O Sesler (Those Voıces) isimli kitabı Berlin merkezli 60pages Yayınevi tarafından İngilizce olarak yayınlandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.