VİDEO- "OHAL OYALAMA!" 

VİDEO- "OHAL OYALAMA!" 
Amed İhraçlar Platformu, OHAL Komisyonunun süresinin uzatılmasını yaptıkları bir basın açıklaması ile protesto etti.

Tigris Haber- "OHAL (Oyalama) Komisyonu Lağvedilsin" şiarı ile yapılan  açıklamada '135 bin 144 kamu emekçisi 'nin hukuksuz bir şekilde ihraç edildiği belirtilirken, "Darbelerin panzehiri koşulsuz demokrasi, hukukun işlerliği" vurgusu yapıldı.

Amed İhraçlar Platformu sözcüsü Aziz Turay açıklamada, "Darbe ile mücadele demokrasi ile mücadeleye dönüştü. 16 yıl boyunca ülkeyi talan eden ve yağmalayanlardan hesap sorulmazken, hiçbir gerekçe gösterilmeden, hukukun en temel ilkesi olan savunma hakkı dahi tanınmadan on binlerce kamu emekçisi ihraç edilmiştir. Bizler ihraç olmamızı hukuksuz ve siyasi bir karar olarak değerlendiriyoruz" dedi.

ohal-oyalama-(6).jpg

OHAL Komisyonunun süresinin uzatılmasını protesto eden Amed İhraçlar Platformu basın açıklaması yaptı.

Diyarbakır'ın Yenişehir  ilçesi Ofis /Ekinciler caddesi üzerinde bulunan AZC Plaza önünde toplanan Amed İhraçlar Platformu aktivisleri burada bir basın açıklaması yapmak istedi ancak kolluk kuvvetleri açıklama için Sanat Sokağı'na izin verdi.

ohal-oyalama-(4).jpg

Sanat Sokağı'nda yapılan açıklamaya, HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, KESK Dönem Sözcüsü, Suphi İzol, İhraçlar Platformu sözcüsü Aziz Turay ve platform üyeleri katıldı.

Açıklama öncesi kısa bir konuşma yapan KESK Dönem Sözcüsü, Suphi İzol, OHAL Komisyonu'nun hukuksuzluğuna vurgu yapan kısa bir konuşma yaptı. Ardından Amed İhraçlar Platformu sözcüsü Aziz Turay açıklama yaptı.

ohal-oyalama-(5).jpg

'135 bin 144 kamu emekçisi hukuksuz bir şekilde ihraç edildi'

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL gerekçe gösterilerek çıkarılan 36 KHK ile toplam 135 bin 144 kamu emekçisi hukuksuz bir şekilde ihraç edildiğinin belirtildiği açıklamada "Darbeden sonra hukuki süreci tıkamak için planlar yapılırken AHİM’in kendi üzerinde oluşacak baskıyı azaltmak için önerdiği OHAL komisyonu iktidar için bir can simidi oldu. Hukuki dayanaktan yoksun olan ohal komisyonu cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile meşrulaştırılmaya çalışıldı. Hepimizin bildiği gibi OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu’nun 2 yıl olarak öngörülen görev süresi 23 ocak tarihi itibarı ile bitecekti. Fakat bu süre  Cumhurbaşkanı kararnamesi ile 1 yıl daha uzatıldı.  OHAL işlemlerini incelemek ve yaşanan hukuksuzlukları ortadan kaldırmak için hukuksal bir temeli olmadan kurulan OHAL komisyonunun kendisi bugün en büyük hukuksuzlukların kaynağı haline gelmiştir" ifadelerine yer verildi.

ohal-oyalama-(2).jpg

'Darbe ile mücadele demokrasi ile mücadeleye dönüştü'

"Darbelerin panzehiri koşulsuz demokrasi, hukukun işlerliğidir" vurgusunun yapıldığı açıklamada, "Bizler ve ailelerimizin bütün yasal hakları gasp edilerek ailelerimizle birlikte açlıkla terbiye edilmek istendik. Yaklaşık 2,5 yıl geçmesine rağmen  yaşadığımız hak gaspı ve antidemokratik uygulamaları ortadan kaldıracak hiçbir olumlu gelişme yaşanmadığını gördük.  Darbe ile mücadele demokrasi ile mücadeleye dönüştü. 16 yıl boyunca ülkeyi talan eden ve yağmalayanlardan hesap sorulmazken, hiçbir gerekçe gösterilmeden, hukukun en temel ilkesi olan savunma hakkı dahi tanınmadan on binlerce kamu emekçisi ihraç edilmiştir. Bizler ihraç olmamızı hukuksuz ve siyasi bir karar olarak değerlendiriyoruz" denildi.

OHAL Komisyonu kendisini mahkemelerin yerine koyuyor

OHAL Komisyonu’nun hukuki varlığının tartışmalı olduğuna işaret edilen açıklama şöyle şu ifadelerle devam etti: "OHAL Komisyonu’nun kendisini mahkemelerin yerine koyarak karar vermesi hukuksuzdur ve bu şekilde verilen kararların kabul edilmesi mümkün değildir. Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal kurumları olan mahkemeleri yok sayarak karar vermesi açık bir Anayasa ihlalidir ve suçtur. Ayrıca toplum vicdanında tamiri imkansız yaralar açmaktadır. Hakkında suça bulaştığı iddia edilen kamu görevlileri ile ilgili tüm hukuki işlemler, kendisini mahkemelerin yerine koyan OHAL Komisyonunca değil, mevcut hukuk sistemi içinde yer alan mahkemeler aracılığıyla yürütülmelidir."

 'Demokrasi ve hukuka en fazla ihtiyaç duyacak olanlar sizlersiniz'

Demokrasinin tesisi ve hukukun egemen kılınması ancak toplumsal mücadele ile mümkün olduğunun ifade edildiği açıklamada son olarak şunlar dile getirildi: "Bizler Amed İhraçlar Platformu olarak OHAL İnceleme Komisyonunun meşruiyetini kabul etmezken görev süresinin uzatılmasının bu mevcut antidemokratik süreci uzatmaktan başka hiçbir şeyi değiştirmeyeceği bu  nedenle komisyonun derhal lağvedilmesi, Demokratik sürece dönülmesi  ve Hukukun işletilmesi gerektiğini vurgulamak isteriz. Hukuksuz bir şekilde ihraç edilerek aileleri ile birlikte açlığa mahkûm edilen on binlerce OHAL mağduru derhal görevine iade edilmelidir.  Bütün mücadelemiz bu yönde olacaktır. İktidara çağrımız demokrasi ve hukuka en fazla ihtiyaç duyacak olanlar sizlersiniz, size tavsiyemiz dönüp bir tarihe bakın." 

ohal-oyalama-(3).jpg

Açıklamanın ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, Kürtçe bir konuşma yaptı. Ardından açıklama sonlandırıldı.

 

 

 

Amed ihraçlar platformu

Amed ihraçlar platformu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.