VİDEO - Osmanlı arşivlerinde Diyarbakır’la ilgili 50 bin belge var

VİDEO - Osmanlı arşivlerinde Diyarbakır’la ilgili 50 bin belge var
Osmanlı arşivlerinden bugüne kadar 8 bin belgeyi inceleyen Kürt tarihi araştırmacısı Kerem Serhatlı, arşivlerde bulunan 50 bin belgeyi imkan buldukça inceleyeceğini söyledi.

Ali Abbas Yılmaz/ Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın eski isimlerini de yayınlamayı sürdüreceğini belirten Serhatlı, Osmanlı arşivlerinde çalışmalarını sürdüreceğini ifade ederek, “O arşivlerde baktım Diyarbakır’la ilgili 50 bin belge var. 50 bin belgeyi incelemek oldukça zaman alır. 1527’den yani Kanuni Sultan Süleyman’dan bu yana Diyarbakır’la ilgili kayıtlar tutulmuştur. Ondan önceki kayıtlar yoktur. 1527’den bu yana Diyarbakır ve havarisinde kim gelmiş kim gitmiş; ne emirler verilmiş, hangi valiler atanmış, mutasarrıflar, ticaret ve ekonomiye dair bütün kayıtlar Cumhuriyet’e kadar tutulmuş. İnşallah eğer zamanım ve ömrüm kâfi gelirse ve bu hastalıktan, virüsten kurtulabilirsem Diyarbakır’ımıza, halkımıza bu hizmeti yapacağız” diye belirtti.

Kürt tarihi araştırmacısı Kerem Serhatlı, Osmanlı arşivlerinde Diyarbakır’a ait 50 bin belgenin olduğunu ve bunları peyder pey kamuoyu ile paylaşacağını belirtti.

İstanbul’a gittiğini ve Osmanlı arşivlerini incelediğini ifade eden Serhatlı, Osmanlı arşivlerinde Diyarbakır’la ilgili belgeleri gün yüzüne çıkaracağını belirterek, şöyle konuştu: “Osmanlıca, Arapça ve Farsça biliyorum. Osmanlı belgelerinin hepsi de Osmanlıcadır. O arşivlerde baktım Diyarbakır’la ilgili 50 bin belge var. 50 bin belgeyi incelemek oldukça zaman alır. 1527’den yani Kanuni Sultan Süleyman’dan bu yana Diyarbakır’la ilgili kayıtlar tutulmuştur. Ondan önceki kayıtlar yoktur. 1527’den bu yana Diyarbakır ve havarisinde kim gelmiş kim gitmiş; ne emirler verilmiş, hangi valiler atanmış, mutasarrıflar, ticaret ve ekonomiye dair bütün kayıtlar Cumhuriyet’e kadar tutulmuş. İnşallah eğer zamanım ve ömrüm kâfi gelirse ve bu hastalıktan, virüsten kurtulabilirsem Diyarbakır’ımıza, halkımıza bu hizmeti yapacağız. Bir ara Tigris’te başladık ama sonra ara verdik. Diyarbakır’ın ilçe ve köylerinin eski isimlerini açıklamayı sürdüreceğiz. Eski isimlerle yeni isimleri yan yana getirip, inşallah onları da yayınlayacağız. Şuana kadar Diyarbakır’la ilgili 8 bin belge toparlayabildim. Diyarbakır’la ilgili 50 bin belge ve araştırdıkça daha da çıkıyor. Ben emekli bir bürokratım ve 30 sene devletin üst kademesinde görev yaptım. Osmanlı arşivleri o kadar muntazaman bir arşivdir ki, Cumhuriyet arşivi onun kadar sağlam değildir. Yani Diyarbakır’da 5 kuruş dahi sarf edilmişse Osmanlı arşivinde kayıtlıdır.”

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum