VİDEO - Otobüs bilet fiyatları uçakla yarışıyor

VİDEO - Otobüs bilet fiyatları uçakla yarışıyor
Önce pandemi ardından akaryakıt zamları, otobüs yolculuğunu “lükse” dönüştürdü. Bilet fiyatları, yüzde 100’ün üzerinde zamlanınca, firmalar sefer sayılarını düşürdü, yolcular otobüs yerine uçakla seyahate yöneldi.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Türkiye’de son bir yıl içinde akaryakıt fiyatları neredeyse yüzde yüz oranında arttı. Akaryakıt fiyatlarındaki artış, özel aracı olan vatandaşı toplu taşımaya yönlendirdi. İki araç kullanan aileler, birinden tasarruf etmek zorunda kaldı. Şehirlerarası otobüslerde bu zamlardan nasibini aldı. Diyarbakır’dan Ankara-İzmir-İstanbul’a geçen yıl 250-300 lira arası olan bilet fiyatları, bu yıl 550 TL’ye kadar yükseldi.

Bilet fiyatları şu an, Diyarbakır-İstanbul 500, Diyarbakır İzmir 550, Diyarbakır Ankara arası ise 400 TL olarak uygulanıyor.  

Uçak fiyatlarına yaklaştı

Otobüs bileti fiyatlarındaki aşırı yükseliş, dönemsel indirimler uygulayan uçak fiyatlarını geride bıraktı. Havayolu şirketlerinin ÖTV’den muaf olması nedeniyle, otobüs firmaları, havayolu firmaları ile rekabet edemez hale geldi. Diyarbakır-İstanbul arası uçak bileti 700 lira iken, otobüs bileti ise 500 lira. Maddi olanakları iyi olan ve az bagajla yola çıkacak yolcular, aradaki farkı ödeyerek uçağı tercih ediyor. Bu da otobüs firmalarını mağdur ediyor.

otogar-tigris1.jpg

Seferlerin yarısı kaldırıldı

Tigris Haber’in Diyarbakır otogarında mikrofon uzattığı otobüs firması yetkilileri, akaryakıt fiyatları yükseldiği için, bilet fiyatlarını yükseltmeye mecbur kaldıklarını söyledi. 10 yolcu ile Diyarbakır Otogarı’ndan çıkan İstanbul otobüsünün akaryakıt dâhil sefer maliyetinin 23 bin lira olduğunu belirten Mehmet Geçer, “Uçak yakıtı ucuz olduğu için, fiyatları bizim kadar. Millet uçağa yöneliyor. Yükü olan yolcular bizi tercih ediyor. Eşyası olmayan uçağı tercih ediyor. Önce pandemi, sonra zamlar, şimdi de Ramazandan etkilendik. Günde 6 İstanbul seferimi 3’e düşürdüm. İzmir’i 3’ten bire düşürdüm” diye konuştu.

otogar-tigris2.jpg

3 yılda 3 kat zam

Yolcular da zamlardan dertli. Antalya’ya yolculuk için otobüsünün kalkmasını bekleyen Veysel, “Geçen sene 200 liraya aldığım bilet bu yıl 400 lira. Antalya’da çalışıyorum. Mecbur gideceğim. Geçen yıllar ailemi görmek için 3-4 kez gidip gelirdim. Bu yıl bir kere gidip gelebiliyorum. Çünkü çok pahalı” dedi.

 Çalışmak için Marmaris’e giden Barış da, 3 yıl önce 120 liraya aldığı bilete bu yıl 550 lira ödemiş. Erken alınması durumunda uçak fiyatlarının daha uygun olduğunu söyleyen Barış, şunları söyledi: “550’ye aldım bileti. Üç yıl önce 120 liraya gitmiştim. Otobüs fiyatları da uçakla aynı, ama uçak biletini 2 ay önceden almak lazım. Bayramda gelmeyeceğim, ailemin yanına, çünkü çok maliyetli.”

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.