VİDEO - Otobüs sürmek artık ‘erkek işi’ değil

VİDEO - Otobüs sürmek artık ‘erkek işi’ değil
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde şehir içinde yolcu taşıyan kadın otobüs şoförleri, 'Erkek işi' olarak görülen mesleği yapabileceklerini kanıtladılar. Kadın sürücüler, trafikte yaşadıkları sıkıntılara rağmen direndiler, başardılar.

TİGRİS HABER - Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığında görevli kadın otobüs şoförleri kent içi seferlerde aktif çalışıyor. 'Erkek işi' olarak görülen mesleklerini trafikte yaşadıkları sıkıntılara rağmen sürdüren kadınlar, çevreden aldıkları olumlu dönüşlerle direksiyon başından ayrılmıyor. Kadınlar isterse her şeyi başarır anlayışıyla yolcularını taşıyan otobüs şoförlerinden 36 yaşındaki Songül Varan, çalışma azmiyle örnek oluyor.

“Her meslek erkeğe mahsus değil”

 Varan, şoförlüğün erkek işi olduğu algısını yıkmak için 9 senedir direksiyon başında olduğunu ve işini severek yaptığını söyledi. Varan, “Kimi zaman çok yoruluyoruz ama iyi ki de yapmışız dediğimiz noktalar daha çok oluyor. Kendimizi ispatlayabiliyoruz. Hem anne olabiliyoruz hem de iş kadını olabiliyoruz. Düşünen ve gelmek isteyen kadınlara da gerçekten tavsiye etmek isterim. Bir meslek olarak seçilebilir. Her mesleğin zorluğu var ama engel tanımamamız gerekiyor. Her meslek erkeğe mahsus değil” dedi.

kadin-otobus-sofor-tigris.jpg

“Biz onları bulaşık yıkamaya gönderdik”

Göreve başladığı ilk zamanlarda zorlandıklarını kaydeden Varan, "Bize ‘eve gidin, bulaşık yıkayın’ diyenler oldu. Biz onları bulaşık yıkamaya gönderdik. Zamanla piştik, geliştik. Biz de ilk zamanlarda bazen duraksadık, kendimize güvenimiz eksildi, bazen de ağladık. Ama hepsinin üstesinden çok güzel bir şekilde gelebildik. Bir kadına göre hiçbir meslek zor değil” diye konuştu.

“Makine ‘sen kadınsın, beni sürme’ demiyor”

Geçirdiği kazalarda olayın nasıl ve neden olduğundan ziyade kazanın bir kadın sürücü olmasından kaynaklandığı algısının var olduğunu dile getiren Varan, “Otobüsü erkek kullanacak diye bir kural varmış gibi davranıyorlardı. Aslında otobüs bir makinedir. O makineye can veren sizsiniz. Makine ‘sen kadınsın, beni sürme’ demiyor” şeklinde konuştu. (İHA)

 

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum