VİDEO - Pamuk harmanda, çiftçi isyanda

VİDEO - Pamuk harmanda, çiftçi isyanda
Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesindeki pamuk üreticisi çiftçiler artan girdi maliyetleri ve düşük pamuk fiyatlarından dolayı zor durumda. Pamuktaki girdi maliyetlerinin geçen yıla göre ikiye katlanmasına karşın bu yılki pamuk  fiyatlarının geçen yılın gerisinde kalması çiftçiyi isyan ettirdi.

Pamuğunu ucuza satmak istemeyen çiftçinin ürünü harmanda kaldı.

Çiftçinin pamuğu harmanda kaldı

Diyarbakır'ın Yenişehir İlçesi Ziraat Odası Başkanı ve Türkiye Ulusal Pamuk Konseyi üyesi Süleyman İskenderoğlu, pamuk üreticisinin yaşadığı sıkıntılara çözüm bulması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: " Günlerdir sosyal medya hesaplarımdan Sayın Cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurmaya çalışıyorum. Çiftçi çok zorda. Öyle ki, artık çiftçiye pamuk ekmeyin demek zorunda kalıyorum. 1972'den beri Yenişehir ilçemizde pamuk ekiliyor ama öyle zor durumdayız ki çiftçiye pamuk ekmeyin demekten başka çaremiz kalmıyor. Çiftçiyi mısır ve sulu buğday ekimine yönlendiriyoruz. Hal bu ki pamuk ülkemiz için çok stratejik bir üründür. Ama bakın çiftçinin pamuğu harmanda kaldı."

p7.jpg

Pamuğun fiyatı da kendisi de yerdedir

Pamuk çiftçisinin pamuk üretemez duruma geldiğini belirten İskenderoğlu, pamuktaki devlet desteğinin artmasını istedi. İskenderoğlu, "Bu yıl Diyarbakır'da 640 bin dönüm pamuk ekildi ama pamuğun yarısı harmanda kaldı. Pamuğunu harmana dökmeyen de çiftçi de fabrikalarda emanet bıraktı. Pamuğun fiyatı da kendisi de yerdedir. Çiftçinin seneye yeniden pamuk ekebilmesi için fiyatların da devlet desteğinin de artması gerekiyor. Yoksa çitçi pamuk ekemeyecek. Bu sene 640 bin dönüm olan pamuk eğer desteklenemezse seneye 300 bin dönüme düşer. Pamuğa hak ettiği değer verilsin. Girdi maliyetleri iki kat artmışken pamuğun fiyatının bu halde olması kabul edilemez. Elektrik fiyatları artıyor, ilaç, gübre, mazot, işçi maliyetleri, her şey artıyor ama pamuğun fiyatı düşüyor bu sürdürülebilir bir şey değil." diye konuştu.

p10-001.jpg

"Sanayici pamuk fiyatlarında kendini yere atmış"

Pamuk çiftçisinin zor durumda olduğunu ve üretilen pamuğun harmanda beklediğini belirten Diyarbakır'ın Yenişehir İlçesi Ziraat Odası Başkanı ve Türkiye Ulusal Pamuk Konseyi üyesi Süleyman İskenderoğlu, şunları söyledi: "Sanayici diyor ki, bizi ithalattan kurtarın, bizi dış ülkelerin insafına bırakmayın; çiftçi pamuk eksin biz alalım. Tabii ki, pamukta yerli üretimin artması ve dışa bağımlılığın azalması için çiftçi üretmeli. Biz de zaten bu bilinçle her yıl pamuk üretiminin artması için çaba gösteriyoruz. Sanayicimiz bizden istedi biz de çiftçiler olarak üretimi arttırdık. Bakın çiftçilerimizin harmanı pamuk dolu. Sanayici bizden üretim istedi işte pamuk ama bu sefer de sanayici kendini yere atıyor ve pamuğu almıyor. Daha doğrusu yok pahasına almak istiyor. Sanayiciler bir olmuş pamuk fiyatlarını düşürmüş. Sanayici bu gücü nereden alıyor, biliyor ki çiftçi şimdi borçludur ve fiyatları olabildiğince aşağıya çekiyorlar. Çiftçilerin bankalara kredi borcu ödemesinin zamanının geldiğini bildikleri için çiftçinin elinden yok pahasına pamuğu almak istiyorlar. Yani, çiftçilerin zorda olmasını fırsat biliyorlar. Sanayicimiz dünya borsalarını bahane edip çiftçiden pamuğu ucuza almak istiyor. Pamuğun bugün hakkı kilo başına 4.25 TL'dir. Ama sanayici pamuk fiyatını öldürerek çiftçiyi zorda bırakıyor. Sanayici pamuk fiyatlarında kendini yere atmış ve 3.20 TL'den çiftçinin elinden almaya çalışıyor. Çiftçimize yazık değil mi? Biz pamuk ekmediğimizde sanayiciler dışarıya muhtaç olmayacak mı? Pamuk üreticisi biterse Türkiye biter. Biz bir tarım ülkesiyiz ama çiftçi perişan."

p11.jpg

"Çiftçinin pamuğu harmanda kaldı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a pamuk üreticisinin sesini duyurmaya çalıştığını belirten İskenderoğlu şöyle konuştu: "Günlerdir sosyal medya hesaplarımdan Sayın Cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurmaya çalışıyorum. Çiftçi çok zorda. Öyle ki, artık çiftçiye pamuk ekmeyin demek zorunda kalıyorum. 1972'den beri Yenişehir ilçemizde pamuk ekiliyor ama öyle zor durumdayız ki çiftçiye pamuk ekmeyin demekten başka çaremiz kalmıyor. Çiftçiyi mısır ve sulu buğday ekimine yönlendiriyoruz. Hal bu ki pamuk ülkemiz için çok stratejik bir üründür. Ama bakın çiftçinin pamuğu harmanda kaldı. Pamuk hak ettiği değeri bulmuyor, çiftçimize hak ettiği değer verilmiyor.Çiftçi yaptığı masrafın, verdiği emeğin karşılığını alamıyor. Bu yıl Diyarbakır'da 640 bin dönüm pamuk ekildi ama pamuğun yarısı harmanda kaldı. Pamuğunu harmana dökmeyen de çiftçi de fabrikalarda emanet bıraktı. Pamuğun fiyatı da kendisi de yerdedir. Çiftçinin seneye yeniden pamuk ekebilmesi için fiyatların da devlet desteğinin de artması gerekiyor. Yoksa çitçi pamuk ekemeyecek. Bu sene 640 bin dönüm olan pamuk eğer desteklenemezse seneye 300 bin dönüme düşer. Pamuğa hak ettiği değer verilsin. Girdi maliyetleri iki kat artmışken pamuğun fiyatının bu halde olması kabul edilemez. Elektrik fiyatları artıyor, ilaç, gübre, mazot, işçi maliyetleri, her şey artıyor ama pamuğun fiyatı düşüyor bu sürdürülebilir bir şey değil. Üç ayda elektrik yüzde 30 zamlandı. Bir yılda bu zam yüzde 50-60 civarında. Böyle bir durumda çiftçi pamuğunu nasıl sulayacak?  Şuan girdi maliyetlerinden dolayı çiftçilerimiz kendi arazilerinde kiracı konumundadırlar. Sayın Cumhurbaşkanımızdan rica ediyoruz, pamuk üreticisinin sorunlarına bir el atsın. Pamuk çiftçisi perişan. Pamuk üreticisi sıkıntıda. Biz Sayın Cumhurbaşkanımıza desteğimizi verdik,  onun da bizi duymasını, bizim sorunlarımızı görmesini istiyoruz. Ben Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinin Ziraat Odası Başkanıyım, çiftçinin temsilcisiyim. Çiftçilerimizin hak ve menfaatlerini korumak, sorunlarını ilgili mercilere bildirmek zorundayım. Başta Cumhurbaşkanımız, Tarım Bakanımız ve ilgili mercilere sorunlarımızı iletmek zorundayım. Sulama Birliği ücretleri, TEDAŞ, DEDAŞ, Gübre maliyetleri, ilaç, mazot hepsinde de ciddi artışlar oldu. Girdi maliyetlerinde yüzde 100'e varan artışlar var ama pamukta fiyat düşüyor. Bu nasıl iştir anlamak zor. Pamukta devlet desteği en az 1.25 TL olmalı. Pamuk çiftçisinin beklentisi budur. Türkiye 8 milyar dolar harcayarak dışarıdan pamuk ithal edecek. Biz eğer çiftçiye vereceğimiz destekten küçük hesaplar yaparsak, çiftçi ekmediğinde bu işin altından kalkamayız."

p-005.jpg

"Sesimizi hiç kimse duymuyorsa Cumhurbaşkanımız duysun"

 Diyarbakır'da bu yıl 640 bin dönüm alanda pamuk ekimi yapıldığını ifade eden iskenderoğlu, çiftçinin yarısının pamuğunun harmanda, yerde kaldığını belirterek, "Yenişehir illçesinin, Dokuzçeltik, Hantepe, Dökmetaş, Güvendere,Güzel köy, Tanışık, Alpuğ, Yüksek, Başil, İlbaş, Kesikağaç, Güvercinlik köylerinde pamuğun yarısından fazlası yerdedir. Pamuk para etmiyor diye çiftçi pamuğu harmana dökmüş. Çiftçi ya pamuğunu fabrikanın emanetine bırakıyor ya da harmanına döküyor. Pamuk üreticisi çitçilerimiz sanayicinin, çırçırcının, iplikçinin insafına terk edilmiş. Çiftçiler olarak perişanız. Traktör kredilerimizi ödeyemiyoruz. Bitkisel üretimdeki kredilerimizi ödeyemiyoruz. Özel bankalara olan kredilerimizi ödeyemiyoruz. Sulama Birliklerine olan borçlarımızı ödeyemiyoruz. Bizim sesimizi hiç kimse duymuyorsa Cumhurbaşkanımız duysun. Devlet, sanayici çiftçiye pamuk üretin diyor, üretiyoruz ama bu sefer de sezon sonu pamukta fiyat bir yıl öncesinin gerisine düşsün. Böyle bir durumda çiftçi pamuğu nasıl üretsin? Çiftçi ne yapsın, biri bize yol göstersin. Devlet kibarca ekmesin desin biz de pamuk ekmeyelim. Sulama Birlikleri fiyatları yüzde 100 arttırdı mı, evet. Elektrik fiyatları arttı mı arttı. Herkesin malı değer kazanıyor ama çiftçinin pamuğunun fiyatı düşüyor. Bu nasıl iştir? Bu nereye kadar gidecek? Yazık, insanımıza yazık. Bu koşullarda çitçilerimizi, üreticilerimizi köylerde durduramayız. Bakanlık yetkilileri gelip baksın pamuk yerde mi değil mi kendi gözleriyle görsün. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan istirhamımız pamuk üreticisi çiftçilere sahip çıkmasıdır. Şuanda pamuk çiftçisi ciddi anlamda sıkıntı içindedir." diye konuştu.

p4-003.jpg

"Yok pahasına pamuğumuzu elimizden almak istiyorlar"

p9-001.jpg

Aynı zamanda bir pamuk üreticisi olan Güvendere köyü muhtarı Hamza Kaya ise pamuk çiftçisinin yaşadığı sorunlara ilişkin şunları söyledi:  "Devlet elini çekmiş kooperatiflerden. Üreticilere verdiği desteği de ikiye böldü. Çiftçi olarak üretimdeki girdi maliyetlerine gelen zamlardan dolayı ciddi sıkıntı içindeyiz. İlaç fiyatları her yerde farklı. Pamuk ektik, işçi tuttuk ama şuan pamuğumuz harmanda duruyor. Pamuk alıcısı yok. Pamuk fiyatları geçen yılın altında kaldı. Yok pahasına pamuğumuzu elimizden almak istiyorlar. Pamuk hak ettiği değeri görmüyor. Geçen sene pamuğun kilosunu 3.75 TL'den sattık ama bu yıl 3.10 TL'den pamuğumuzu almak istiyorlar. Hal bu ki geçen seneye göre pamuktaki girdi maliyetleri yarı yarıya arttı. Geçen yıl gübrenin kilosunu 1TL'den aldık ama bu yıl 2 TL'nin üzerindedir. Geçen yıl 4.50 TL'den aldığım mazotu bu yıl 7 TL civarında alıyorum. Yani bir yılda her şey iki kat pahalandı ama pamuğun fiyatı geçen yıla göre 65 kuruş ucuzladı. Binbir emekle yetiştirdiğimiz pamuğumuzu yok pahasına satmak istemiyoruz. Devletin buna bir el atması gerekiyor.Pamuğa verilen devlet desteği 1.50 TL'nin altında olursa çiftçi zarar eder. Pamuğumuzun fiyatının bu yıl en az 4.25 TL olması lazım. Devlet yetkililerimizin, özellikle de Sayın Cumhurbaşkanımızın pamuk üreticisinin derdine bir çare olmasını bekliyoruz."

p8-001.jpg

"Pamuk satılmıyor, halimiz ortada"

Pamuk üreticisi çiftçilerden Mehmet Azar, pamuk fiyatlarının düşük olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "20 yıldır pamuk üretiyorum. Bu sene pamuk çiftçisi çok perişan. Malımızı satamıyoruz. Şuan hepsini harmana dökmüşüz ve burada alıcı bulamıyoruz. Devletten bu konuya el atmasını istiyoruz. Gerçekten çiftçi çok perişan. Pamuk satılmıyor, halimiz ortada. Sayın Cumhurbaşkanımızdan bu konuya el atmasını istiyorum."

p5-003.jpg

p3-004.jpg

Ali Abbas Yılmaz / Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.