VİDEO- Pazarcı kadınlar: Erkekler bizi bitirmeye çalışıyor

VİDEO- Pazarcı kadınlar: Erkekler bizi bitirmeye çalışıyor
Bağlar'da pazar alanında erkeklerle kadınlar arasında yaşanan gerginlik üst safhada devam ediyor. Kadınlar erkeklerin pazar alanına girmesini istemiyor. Erkeklerin de pazar alanına girmek istemesiyle birlikte ciddi gerginlikler yaşandı. 

Tigris Haber- Bağlar'da pazar alanında erkeklerle kadınlar arasında yaşanan gerginlik üst safhada devam ediyor. 

Kadınlar erkeklerin pazar alanına girmesini istemiyor. Erkeklerin de pazar alanına girmek istemesiyle birlikte ciddi gerginlikler yaşandı. 

Bağlar Belediye Başkanı Birsen Kaya Akat, pazar alanlarının işgal edilmesine izin vermeyeceklerini söylerken kadın ve erkek tarafları da birbirilerini suçluyor. 


Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Bağcılar mahallesinde kadınlara ayrılan pazar alanının erkekler tarafından işgal girişimi sırasında kadın pazarcılarla erkek pazarcılar karşı karşıya kaldı. Olay yerine çok sayıda polis ekibi de sevkedildi. 


Geçtiğimiz hafta kadınların Pazar yerine erkek pazarcıların “korsanvari” bir girişimi olmuş ve Bağcılar Belediyesi Zabıta müdürlüğü anında olaya müdahalede bulunarak, erkekleri olay yerinden uzaklaştırmış ve Pazar alanında zabıta ekipleri nöbet tutmuştu.

Pazar yerlerinin erkeklere vermek istemeyen kadın pazarcılar ise gece nöbet eylemi gerçekleştirmişlerdi.

Olayın ardından Bağlar Belediyesi ise yaptığı açıklamada Bağcılar Mahallesi’nde erkeklere Bağcılar mahallesinde ikinci bir Pazar yerinin verilmeyeceği belirtilmişti.


Konuya ilişkin konuştuğumuz Bağlar Belediye Başkanı Birsen Kaya Akat herhangi bir işgal girişimine asla izin vermeyeceklerini belirterek, "Biz işgalcilere asla ve asla izin vermeyeceğiz. Kadın arkadaşların beli endişeleri var kendi pencerelerinden onlar da haklıdırlar. "Onlarla rekabet etmemiz çok zor oluyor. Onlarla rekabet edemiyoruz." diyorlar. Bağcılar'ın her alanı her sokağı pazar yeri olacak da değil. Zaten beli bir pazar yerleri var. 

Akat: Kimsenin bu alanları işgal etmesine izin vermeyeceğiz

Erkekler kendi ailelerini örgütlüyorlar. O Kardelen sitelerinde pazarcıların aileleri oturuyor. Onlar örgütlüyor ikinci semt pazarını onlar örgütlüyor. Oradaki kadınlar diyorlar ki biz burada kadınları değil erkek pazarcıları istiyoruz. Biz tespit ettiğimiz kadarıyla oradaki 20 kadın pazarcıların eşleri. 


Şuanda orası işgal altında ve neye mal olursa olsun bir meclis kararı olmadan o alanları kimsenin işgal etmesine izin vermeyiz. Bizim belediyenin de beli mevzuatları ve kanunları var ve biz onlara göre hareket edeceğiz." dedi. 

Kadın Pazarcılar Derneği Başkanı Gazal Tunç ise yaşananları şöyle belirtti: 

Biz başkanla birebir görüşmek istedik. Biz Başkan'dan sözü aldık daha da başka bir şey istemiyoruz. Artık seçime kadar hiçbir şekilde inanmıyorum onların oraya gideceğini. Onlar işgalci olarak orada durduğu sürece biz de sabaha kadar dün gece olduğu gibi nöbet tutacağız. Asla yerimizi onlara kaptırmayacağız. Bir dahaki yönetim geldiğinde artık ne yapacak bizi mi dinleyecek onları mı dinleyecek artık ona bakacağız. Ben pazarcıların eşlerinden tekme yedim yere düştüm. Ben araştırdım o bize saldıran kadınlar erkek pazarcıların yakınları ve komşuları çıktı. 


Erkekler bizim özgürlüklerimizi kazanmamızı istemiyor

Kadın pazarcılardan Şadiye Kelekçier, kadınların karşı karşıya getirilmek istendiğini belirterek, "Orada erkeklerin amacı kadınları bitirmektir. Yani kadınlar ekonomik özgürlüklerini almışlar erkekler bunu kabul etmiyor. Kaç gündür birbirimizi götürüp getiriyoruz. Biz dün kaymakamlığa gittik dedi biz yazıyı belediyeye yollamışız belediye reddetmiş. Biz erkek pazarcılarla konuştuk bize dediler ki; Biz ne belediyeyi tanıyoruz ne kaymakamı tanıyoruz ne de sizi tanıyoruz biz tezgahlarımızı buraya kuracağız." dedi. 


Kelekçier konuşmasının devamında şunları söyledi: 

Tekrar gelince biz dün akşam saat 7'den beri yatmamış ayaktayız ve nöbet tutuyoruz. Dün akşam geldiler ama beklediler ve sabah birbirilerini örgütleyip tekrar pazara geldiler. Biz de kadın arkadaşlarımızı arayıp dedik ki gelin. Biz dedik ya burda öleceğiz ya da ekmeğimizi kazanacağız. Zaten birinci pazar elimizden gitti. İkinci pazar da rekabete girmiş. İkinci pazarı da elimizden almak istiyorlar. 

Erkekler kadınları örgütleyip kışkırtıyorlar

Biz de diyoruz ki siz elimizden alamazsınız diyoruz. Erkek pazarcılar binalarındaki bütün kadınları örgütlediler ve "biz burada kadın pazarcıları istemiyoruz" dediler. Sonra kadınlar bize saldırdı ama biz dedik ki kadınlarla asla birbirimize girmeyeceğiz. Erkekler bizi alkışlayamacak. Valla zor durumdayız gerekirse bir ay da olsa bir yıl da olsa biz oradan gitmeyeceğiz. Bir tane erkek dedi zaten, "Kadınlar birbirine girdi, kadınlar birbirine girdi yuhhh" biz kadınlarımızı geriye çektik ve asla provakasyona gelmeyeceğiz dedik. 

Erkek pazarcıların eşleri de belediyeye geldi ancak Belediye Başkanı Akat, erkek pazarcıların eşleri ile görüşmeyeceklerini söyledi. 

Veysi Belli: Üyelerimiz artık bizi dinlemiyor 

Erkekleri temsil eden Bağlar Pazarı Dernek Başkanı Veysi Belli ise şunları söyledi: Biz 5 yıldır çalmadığımız kapı kalmadı. Bin 300 ensaf orada pazar kuruyor. Bağcılar Bağlar Mahallesi'nin bir sokağıdır. Biz iki tane pazar yeri kurduk. Biz 5 yıldır diyoruz ki iki tane pazarı Bağcılar'a götürelim dedik. Biz bu red kararını üyelerimize söyledik ama üyelerimiz kabul etmedi ve kendileri bu işi çözmeye çalıştı. Üyelerimiz bizi istifaya davet ederek kendileri işi çözmeye çalıştı. 

Biz burada bir ekmek peşindeyiz. 200 metre aralıklarla tezgah kuruyoruz. Burada 120 ablamız tezgah kuruyor ancak bir rekabet alanı yok. Biz de burada pazar kurmak istiyoruz. Ben hiç umutlu değilim. Burada bir rant dönüyor. Biz dedik ki pazarı birlikte kuralım ablalarımız bizimle birlikte kazansınlar ama kabul etmediler. Bu işin erbabı biziz ama kabul etmiyorlar. Pazarların amacı rekabet alanı kurmaktır ama bu alanı bize yasak ediyorlar. Bu yanlışları kim düzeltecek artık bakacağız. 

Diyarbakır kadın pazarcılar

Diyarbakır kadın pazarcılar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.