VİDEO - Pervin Chakar’dan yeni halk ezgileri: 'Wind of Kurdistan'

VİDEO - Pervin Chakar’dan yeni halk ezgileri: 'Wind of Kurdistan'
Opera sanatçısı Soprano Pervin Chakar’ın “ Wind of Kurdistan/ Kürdistan Rüzgârı” albümü müzikseverlerle buluştu.

TİGRİS HABER - Opera sanatçısı Soprano Pervin Chakar’ın “ Wind of Kurdistan/ Kürdistan Rüzgarı” albümü müzikseverlerle buluştu. Wind of Kurdistan, Opera sanatçısı Soprano Pervin Chakar’ın Breath of Nahrain “İki Irmak Arasındaki Nefes” adlı albümünden sonraki ikinci albüm çalışması.

Kadim kültürlerin halk ezgilerini yer aldığı albüm, geleceğe bırakılacak değerli bir arşiv niteliğinde. Albümde yer alan eserler, Kürtçe’nin Kurmancî, Soranî, Zazakî lehçelerinde ve aynı zamanda Ermenice ve Süryanice olmak üzere pek çok dilde seslendiriliyor.

Mezopotamya’nın kültürel zenginliğinin yanı sıra, bu coğrafyada binlerce yıldır bir arada yaşayan Kürtler, Süryaniler, Keldaniler gibi halkların müziklerini de sahneye taşımayı planlayan Pervin Chakar, Kilise müziği ve Mezopotamya ilahileriyle de ilgileniyor.

Operayı Kürt müziğiyle buluşturan bir soprano

1981 yılında Mardin’de doğan Pervin Chakar’ın müzik hayatı Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde başlar. Bianet’e verdiği röportajda çocukluk yıllarında sürekli radyo, kasetçalar dinlediğini söylüyor Chakar: “Dinlediklerimi küçük bir not defterine yazıp evde avazım çıktığı kadar söylerdim.”

Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) düzenlediği bir kompozisyon yarışmasında bölge birincisi seçilen Chakar’a GAP Bölge Başkanı’nın hediye ettiği soprano Maria Callas’ın CD’si, opera sanatçısı olmasında en büyük etkenlerden biri olur. Ama o dönem CD çaları olmadığı için CD’yi dinleyemez Chakar.

Bismil’den Diyarbakır’a geçiş, müzik öğretmeninin teşvikiyle Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ne gitmesiyle başlar. Orada klasik batı müziği ve enstrümanlarla tanışan Chakar, o dönemin müzik hayatındaki etkisini şöyle anlatıyor: “Hayatım burada birden değişti, müzik ile asıl tanışmam bu liseye kaydolmam ile başladı.”

Kendisine hediye edilen Callas CD’sini ise ilk kez üniversitede dinleme fırsatı bulan Chakar, “Böyle bir ses olamaz” diyerek opera sanatçısı olmaya karar verir. Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi alan Chakar, Ankara’da, operayı yakından tanıma ve bu anlamda kendini geliştirme imkânı bulur.

Önemli bir mezzo-soprano ve şan eğitmeni olan hocası Oylum Erda’yla çalışan Chakar’ın sesini bir gün bir İtalyan opera menajeri keşfeder ve müzik hayatında yeni bir sayfa açacak teklifi alır. Menajerin onu İtalya’ya davet etmesiyle Chakar’ın opera serüveni uluslararası bir boyut kazanır böylece.

İtalya hükümetinden aldığı bursla, eğitimini İtalya’da Academia D’arte Lirica’da ve Academia Musicale Umbria’da sürdüren Chakar, buralarda Carmen Gonzalez, William Matteuzzi, Sergio Bertocchi ve Michela Sburlati ile çalışır. (Kaynak: Ajanslar)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.