VİDEO - ‘Renkler ve Kadın bir bütündür’

VİDEO - ‘Renkler ve Kadın bir bütündür’
Irak’ın Erbil kentinde yaşayan ressam Abdulmutaleb Gardî Diyarbakır’da ikinci sergisini açtı. Dicle Fırat Kültür ve Sanat Merkezinin erbane ekibi sergiye ayrı bir renk kattı.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Irak’ın Erbil kentinde yaşayan ressam Abdulmutaleb Gardî Diyarbakır’da ikinci resim sergisini açtı. Ana temanın çoğunluğunu kadınların oluşturduğu resim sergisine Dicle Fırat Kültür ve Sanat Merkezinin erbane ekibinin katılımı sergiye ayrı bir renk kattı.

img-20231005-152906.jpgKadını yaşam kaynağı ve öznesi olarak gören ressam Abdulmutaleb Gardî gazetemize resim sanatı konusunda konuştu. Hewler’de doğan ve şimdi Erbil’de yaşayan sanatçı sekiz yaşından beri resimle uğraştığını anlatıyor. Kürtçe konuşan ressamla röportajın tercümesini Dicle Fırat Kültür Merkezinden Mizgin Yıldırım yaptı.

img-20231005-160853.jpgRenkler en çok kadına yakışıyor

Ana temasını kadınların oluşturduğu sergide sanatçı resimlerinde sıcak renkleri kullanmayı tercih ediyor. Bunun nedenini de kadının hem yaşam kaynağı olarak görmesinden hem de çok renkliliğiyle bir bütünlük oluşturduğu için ikisini birbirinden ayırt etmiyor. Doğanın çok renkliliği ile yaşamın kaynağı olan kadının renkliliğinin birbirini tamamladığını ve birbirinden ayrılmaz olarak gördüğü için bunu tablolarına yansıtıyor.

img-20231005-152901.jpgSanatçı birbirinden ayrılmaz olarak gördüğü kadın ve renkleri tarihten günümüze gelen, Kürt kültüründe yer alan motiflerle, kofilerle, kezilerle bütünleştirerek iç içe işliyor. Yani kadını, renkleri ve kültürü geçmiş değerlerden koparmadan resimlerine yansıtıyor.

img-20231005-152614-003.jpg

Yaşamın öznesi olan kadın yok sayılıyor

Diyarbakır’da ikinci sergisini düzenleyen sanatçı şimdiye kadar; Hollanda, Gürcistan, İstanbul, Şam ve Hewler’de birçok sergi düzenliyor. Yaptığı sergilerde genel olarak olumlu tepkiler aldığını söyleyen sanatçı; bundan sonra da kadını tablolarında yansıtmaya devam edeceğini söyleyen sanatçı; “Yaklaşık yirmi yıldır bütün projelerim kadın temalı ve bu şekilde devam edecek. Çünkü kadının yaşanmışlığı çok fazla, geçmişten günümüze gelen kadın cinayetleri, kadının yaşamdaki rolleri, çalışma koşulları, toplumda yok sayılıyor.” Yaşamı var eden kadın, hayatı canlı tutan kadın, hayatta birçok şeyi güzelleştiren kadın, renklerle ayrılmaz bir bütünlük oluşturduğu için ben de tablolarıma bu şekilde yansıtıyorum” Dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.