VİDEO - "Sağlıkta, ilaçta tasarruf olmaz"

VİDEO - "Sağlıkta, ilaçta tasarruf olmaz"
Diyarbakır 11. Bölge Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ahmet Turgay Yaşar, hükümetin açıkladığı kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili yaptığı açıklamada, ilaçta tasarrufa gidildiği zaman yüz binlerce hastanın bundan dolayı mağduriyet yaşayacağını söyledi.

Haber: Sait BAYRAM - Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

Sağlık ve ilaçta tasarruf istenmeyen sonuçları ve maliyetleri doğurur

TİGRİS HABER - Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Ahmet Turgay Yaşar, hükümetin açıkladığı tasarruf tedbirlerini Tigris Haber’e değerlendirdi. İlaç ve sağlıkta tasarrufun, istenmeyen sonuç ve maliyetleri ortaya çıkaracağını belirten Yaşar, "Biz tasarruf tedbirlerinde bunları engellemeye çalıştığımız zaman, yurt dışı ilaçların Türkiye'ye akışı durur. Durduğu zaman da bunların tedavisi sonuçlanmaz ve daha farklı maliyetleri ortaya çıkarır. O yüzden sağlıkta ve ilaçta tasarruf olmaz, olmamalı" dedi.

"Sağlıkta, ilaçta tasarruf olmaz"

OICD rakamlarına göre, genel bütçeden sağlığa aktarılması gereken ortalama rakamın yüzde 3.5 olduğuna dikkat çeken Yaşar, "Bunun ilaç karşılığı 1.3, yani OECD ülkelerinin sağlık harcamalarının karşılığı bu. Yani genel bütçenin 1.3’ü ilaçlara kaynak olarak veriliyor. Türkiye’nin genel bütçesini 1 trilyon 100 milyar dolar olduğunu hesaplarsak, takriben 15 milyar dolar seviyesinde olması gerekiyor. Ama bugün hükümetin ilaca aktardığı kaynak 7.8 milyar dolardır. Şimdi hali hazırda OİCD rakamlarının çok altında ve yarı yarıya olmasına rağmen bir de kamusal hikâyeleri anlatıp tedbirler anlamında ilaç payını düşürdüğünüz zaman, ilaca erişimin çok zor olabileceği bir sürece giriyoruz demektir. Biz her zaman şunu söylüyoruz. Sağlıkta tasarruf olmaz. Hele İlaçta hiç tasarruf olmaz. Bunu anlatmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

5.5 milyar dolar İthal ilaçlara gidiyor

Türkiye’nin ilaca aktardığı 7.8 milyar doların nerelere harcandığı konusunu da aydınlığa kavuşturan Yaşar, şunları söyledi:

"Bunun 5.5 milyar doları yurt dışından ithal edilen ilaçlar, tabi 85 milyon insana 24 saat kesintisiz ilaç hizmeti sunmak çok kolay bir şey değil. Dünya’da da böyle bir benzeri yok. Bu sistemi sürdürebilmek için de fiyatı baskılamamız lazım. Yani ilaç sanayinin fiyatı baskılamayla ilgili bir sorunu yok. Çünkü kendi ürettiği ürünleri yurt dışındaki 185 ülkeye ihraç ederek en azından bir kısmını sübvanse edebilecek bir ortamları sağlıyor. Ama yurt dışından ithal ettiğimiz ilaçlar fiyatları beğenmediğiniz zaman bunların Türkiye’ye girişini engellersiniz. Asıl sorun bunlardı."

"İlaçta tasarruf olursa istenmeyen sonuçlar ortaya çıkar"

İlaçta tasarrufun, istenmeyen sonuçları doğuracağını ve çok daha büyük maliyetleri ortaya çıkaracağını sözlerine ekleyen Yaşar, "İthal ilaç dediğimiz ilaçlar kanser hastalıkları antitenefe ilaçları romatoit dediğimiz hastalıklarda ciddi tedavi maliyeti gerektiren ve ciddi hastalıklarda kullananlardır. Bunlarla ilgili 100 binlerce hastamız vardır. Biz tasarruf tedbirlerinde bunları engellemeye çalıştığımız zaman, bu ilaçların Türkiye’ye akışı durur. Durduğu zamanda bunların tedavisi sonuçlanmaz ve istenmeyen sonuçlarla birlikte çok daha farklı maliyetler ortaya çıkar. Bunun için diyoruz. Yoksa biz hükümet tasarruf tedbirleri yapsın, yapmasına karışamayız. Ama ilaçta, sağlıkta tasarruf olmayacağını neden olmayacağının altını doldurarak anlatmak istiyoruz"

"Türkiye nüfusu yaşlanıyor"

Diyarbakır 11. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Turgay Yaşar, Türkiye’nin son yıllarda yaşlanan nüfusa sahip olduğunu hatırlatarak, "Yaşlılık demek ekstra hastalıkların gelmesi demektir. Bir de bilimin ve teknolojinin ilerlemesinden dolayı daha önce farkına varmadığımız hastalık türleri ve beslenme şekillerimizin değiştiğinden dolayı özellikle farklı hastalık türlerinin hayatımıza girdiğini ve bununda çok pahalı bir ilaç olarak Türkiye’ye yansıdığını görüyoruz. Bu anlamda diyoruz. Ama bunu önlemek için Yurt dışına bağımlılık ilaçta zaten ilacın stratejik ürün olduğunu her zaman söylüyoruz. Bu anlamda hükümetin ya da Devletin bu işe el atıp bütün paydaşları bir araya getirip gelecek kısa, orta ve uzun vadeli ilaç politikaları yaparak, bizim dışa bağımlı olmamızı engellemesi lazım. Bizim istediğimiz en önemli sorunlardan biri. Tamam tasarruf tedbirleri olsun diyoruz. Ama bunları göz ardı etmeden yapsınlar" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum