VİDEO - Sebze ve meyve fiyatlarında düşüşe rağmen işler durgun!

VİDEO - Sebze ve meyve fiyatlarında düşüşe rağmen işler durgun!
Geçtiğimiz haftalara nispeten sebze ve meyve fiyatlarında düşüş yaşandığını belirten Diyarbakır'daki pazar esnafı, tüketicinin alım gücünün olmayışından işlerin durgun olduğunu dile getirdi.

Haber: Sait BAYRAM

TİGRİS HABER - Mevsim meyve ve sebzelerinin tezgâhlarda yer aldığı bu günlerde fiyatlar makul düzeye geldi. Piyasadaki düşüşe rağmen iş yapamadıklarını dile getiren pazar esnafı, nedenini müşterilerin alım gücüne bağlıyor.

esnaf-pahalilik-1.jpeg

Tigris Haber, Diyarbakır’ın merkez ilçelerinde kurulan semt pazarlarında halkın alım gücünü yerinde tespit etti. Merkez Bağlar ilçesindeki semt pazarında tezgah açan esnaflar, tarladan gelen ürünün tezgâhta yer almasına kadar oluşan maliyetlerin fiyata ciddi etki oluşturduğunu söylediler.

‘Tüketici de gelir yok, gider çok’

Esnaflar, "Bu zamandan sonra yerli mallarımız çıkmayana kadar sebze fiyatlarının düşmesi imkânsız. Sebebi de mazot ve nakliye maliyetlerinden kaynaklanıyor. Domatesten bahsedersek toprağından bedava gelse sadece nakliyat ve kiralama giderlerinden 3 lira 20 kuruş maliyet oluşur. İşçiliği de hesapladığımızda fiyat her halükârda yükseliyor. Yani dışarıdan gelen sebzenin 15-20 liranın altında olması çok zor. Tüketicide ise gelir yok, gider çok. Vatandaş 300-400 liraya pazar masrafını yapamıyor, almak istiyor ama alamıyor" dediler.

esnaf-pahalilik-2.jpeg

Düşüşe rağmen işler durgun!

Fiyatlardaki düşüşe rağmen işlerinin durgun olduğunu ifade eden esnaflar, "Son bir haftada fiyatlar biraz durgun ama insanlarda bütçe yok. Daha önce 5 kilogram meyve alan şimdi yarım kilogram alabiliyor. Yani şu an meyve yemek lüks olmuş, herkes alamıyor. Bu hafta meyve stoku arttığından fiyatlar biraz düştü. Geçen hafta 60 TL olan kiraz bu hafta 35, 50 TL'lik eriği şimdi 25 TL'ye veriyoruz. Buna rağmen vatandaş yarım veya bir kilogramdan fazla alamıyor." şeklinde konuştu.

‘Vatandaşın genel olarak alım gücü yok!

Tüketicideki alım gücüne dikkat çeken bazı esnaflar da, "Fiyatlarda bir değişiklik yok ama halk alamıyor. 15 metrelik tezgâhta 2 müşteri yok. Halkın fiyata itirazı yok. Maddi durum olmadığından mı gelen gideni karşılamadığı için mi yoksa iş olanağı olmadığından mı bilemem ama genel olarak alım gücü yok. Daha önce 2 kilogram alan şimdi ihtiyacına göre yarımşar kilo alıyor." İfadelerini kullandı.

esnaf-pahalilik-3.jpeg

Etiket fiyatına müşteriler tepki gösteriyor

Mevcut fiyatlardaki düşüş ve artışı komisyonculardan kaynaklandığını belirten Esnaflar, "Patatesin iyisi halde 15, tezgâhta 17 buçuk. Küçük patatesler 10 lira. Müşteriler fiyattan memnun değil, iyisini almak istiyor ama mümkün olmadığından alamıyor. Fiyatlar geçen hafta yükselişteydi fakat bu hafta durgun. Sebebinin yağış olduğu söyleniyor, fakat fiyatı yükselten komisyoncular" dediler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.