VİDEO - Semt pazarı sorunu için DTSO kadın meclisi devreye girdi!

VİDEO - Semt pazarı sorunu için DTSO kadın meclisi devreye girdi!
VİDEO - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde kurulan kadın meclisi üyeleri, kadın ve erkek pazarcılar arasında yaşanan sorunun çözümü için devreye girdi. Kadın üyeler, Bağlar Kaymakamı, Belediye Başkanı ve kadın pazarcılarla görüştü.

Tigris Haber - Kuruluşunu geçtiğimiz günlerde ilan eden Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Meclisi üyeleri, kadın pazarcıların yaşadığı sorunların çözümü için harekete geçti. Önce Bağlar Belediye Başkanı Birsen Kaya Akat’ı ziyaret eden DTSO kadın meclisi üyeleri, ardından kadın pazarcılarla bir araya geldi.

site-(2).jpg

Kadınları kurumaya devam edeceğiz

Aralarında Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Nevin İl, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) Başkan Vekili Sevim Vural ve DTSO Meclis Başkan Yardımcısı Gülşen Duran'dan oluşan kadın meclis üyeleri, önce Bağlar Belediye Başkanı Birsen Kaya Akat’ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Başkan Akat, “Belediye olarak her zaman kadınların yanında olduk çünkü bende kadın başkanım. Her zaman yanlarında olacağım, belki birileri onları provoke etmek isteyecek ama biz geri adım atmayacağız. Türkiye’de gezici kadın semt pazarı sadece bizim ilçemizde var. Kadın pazar yeri önemli bir proje, belediye olarak kadınların kendi ayakları üzerinde kalmalarından yanayız. Bu konuda gösterdiğiniz duyarlılıktan dolayı sizlere de teşekkür ederiz.  Bu meclisin kadın belediye başkanını da böyle sahiplenmesini isterdim.  Basında da yansıdığı gibi erkek pazarcılar kadın pazarcıların yerini işgal etmeye çalıştı, biz bunu asla buna izin vermeyeceğiz. Görev süremizin bitmesine 30 gün kaldı. Bu süre zarfında kadın Pazar yerinin alınmasına dair yaklaşımlar oluyor. Sürekli tehditlere maruz kaldık, ama ne olursa olsun her zaman kadınları koruyacağız. Dün de koruduk, yarında koruyacağız. Ben buradan gitsem de kalsam da üstüme düşeni yine yapacağım” şeklinde konuştu.

Elimizden geleni yapacağız

Daha sonra konuşan DTSO Yönetim Kurulu üyesi Nevin İl, “Olayların bu duruma gelinmesinden dolayı ç ok üzgünüz. Bizler yeni seçildik. İlk defa grup olarak çalışma yapıyoruz. Bu sorunun temelinde sizinde çabanızın olduğunu biliyoruz. Siz destek verdiniz, bugüne kadar hayatta kalması da bir başarıdır. Kadına dair yapılan her projenin içinde sorunlar olsa da kıymetlidir, yaşamasını esas almak için buradayız. Biz bu çalışmanın devam etmesini istiyoruz. Uzlaşma konusunda elimizden geleni yapacağız.  Her şeyin hayırlısı bu bir görev devridir, siz gidersiniz başkası gelir.  Verdiğiniz emekler emin ki Diyarbakır halkı tarafından unutulmayacaktır. Kadın olarak buraya gelmek kadın başkanla karşılaşmak bütün zorluklara rağmen dimdik ayakta durmak büyük bir başarıdır. Zorlukları hepimiz biliyoruz, farkındayız. Zorlu bir coğrafyada doğduk, daha güzel bir dünya için hepimiz elimizi taşın altına koyan insanlarız. Sonraki hayatınızda başarılar diliyorum” dedi.

Diyarbakır’a yakışmayan bir haksızlık

Kadın meclis üyeleri daha sonra kadın semt pazarına giderek burada kadınlarla bir araya geldi, sorunlarını dinledi. Yapılan görüşmenin ardından gazetemize açıklamalarda bulunan DTSO Yönetim Kurulu üyesi Nevin İl, yaptıkları ziyarete ilişkin şunları söyledi, “Belediye başkanını dinledikten sonra kadın pazarcıları dinledik. Tüm tarafları dinledikten sonar bir rapor hazırlayacağız. Bu raporu Ticaret Odamızın kadın meclisine ve genel yönetimine sunacağız. Bu raporun sonucunda kadın ve erkek pazarcıları bir araya getirme ve uzlaşma sağlamayı düşünüyoruz. Burada dile getirilen sorunların aşılması konusunda neler yapılabileceği ile ilgili gerekirse kısa sürede platform oluşturup sorun üzerine gidip, sonuçlandırma gibi bir niyetimiz var. Diyarbakır’a yakışmayan bir haksızlık varsa bizim görevimiz buna müdahil olmak” diye konuştu.

Risk devam ediyor

Daha sonra konuşan Kadın Pazarcılar Derneği Başkanı Hazal Tunç, büyük haksızlıklara maruz kaldıklarını belirterek, “Önceki gün erkek pazarcılar yerimizi işgal etmek istedi. Polis ve zabıtanın yardımı ile linçten kurtulduk. Onlar gelmeseydi şiddet uygulayabilirdiler. Bize sözlü tacizde bulundular.  Erkek pazarcılar ‘Sizin ne işiniz var, gidin evde örgü örün, bebek bakın, pazarcılık yapmayın’ dediler. Bizim onlar gibi bu işi yapmamızı kabullenemiyorlar. Ancak bu süre zarfında bize hiç kimse sahip çıkmadı ve destek vermedi. Sorunumuz hala çözülmedi, aynı risk devam ediyor. Onlar belediye başkanıyla görüştükten sonra bize ‘Şimdi gidiyoruz ama sonra geleceğiz’ dediler. Bizi tehdit ettiler. Biz de her gece nöbet tutacağız. Olmadı 1 ay boyunca evimize gitmeyeceğiz” diye konuştu.

Polis araya girmişti

Bağlar ilçesinde sadece kadın esnafa izin verilen pazar yerinin yakınına erkeklerin tezgah açması önceki gün gerginliğe neden olmuş, zabıta ve polis ekiplerinin araya girmesiyle olaylar büyümeden engellenmişti. Tepkiler üzerine erkek pazarcılar tezgahlarını geçici bir süreliğine kaldırdı.

Berçem KARTAL/ÖZEL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.