VİDEO - Sinek Çayı temiz aksın

VİDEO - Sinek Çayı temiz aksın
Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde bulunan Sinek çayına karışan lağım suları çevreyi tehdit ediyor. İlçenin lağım sularının karıştığı Sinek Çayı, çevrede bulunan 20 köyün sağlığını tehdit ederken, yöre halkı atık suların arıtılması için arıtma tesisinin kurulmasını istiyor.

TİGRİS HABER - Yaklaşık 20 köyü yakından ilgilendiren bu çevre felaketine karşı vatandaşlar imza kampanyası başlatarak duyarlılıklarını otaya koyarken, konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da başvuruda bulunuldu.

Yaşanan çevre sorununa karşı harekete geçen vatandaşlardan Bedri Demir, imza kampanyası başlatarak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni göreve davet etti.

Sinek Çayı mikrop saçıyor

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinin 10 km yukarısından başlayan ve 30 km sonra Fırat’a karışan Sinek Çayı, çevreden karışan lağım sularıyla birlikte adeta mikrop saçıyor.Yaklaşık 30 bin nüfusluk Çermik ilçesinin atık suları çaya karışırken, aynı çaydan 20 kadar köy ise su ihtiyacını karşılıyor.Söz konusu köyler için su kaynağı olan Sinek Çayı’nda hem hayvanların su ihtiyacını karşılamak hem de tarım alanlarını sulamak için kullanılıyor.Çocukların sürekli salgın hastalıklarla yüz yüze kaldığıköylerde ciddi çevre sorunları yaşanırken, yöre halkı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden bu soruna dair bir çözüm bekliyor.

sinek.jpeg

‘Sinek Çayı temiz aksın’

Sinek Çayı’ndaki kirlenmenin önlenmesi amacıyla arıtma tesislerinin yapılması talebini yükselten çevre sakinleri, Ankara Çermikliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği vasıtası ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

Bugüne kadar Sinek Çayı’ndaki çevre felaketinin önlenmesine ilişkin yöre halkının verdiği mücadele henüz bir somut sonuç üretmezken, arıtma tesisi ile ilgili “Sinek Çayı Temiz Aksın” kampanyası ise sürüyor.

Çüngüş’te Sinek Çayı’na karışan atık suların arıtılması için arıtma tesisi kurulmasına ilişkin toplanan imzalar hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na hem de Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı DİSKİ Genel Müdürlüğü’ne sunuldu.

‘Sinek Çayı kirlenmekte ve ilçemiz önemli bir doğal su kaynağını kaybetmektedir’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan dilekçede, kanalizasyon suyunun Sinek Çayı’na karışması hususunda şunlar dile getirilmişti: “Diyarbakır İlimize bağlı Çermik ilçesinin önemli su ve doğal güzellik kaynaklarından olan Sinek Çayı, uzun zamandır katı atık ve ilçenin kanalizasyonundan gelen atık su ile kirlenmektedir. Su kaynaklarının az olduğu ilçemizde, özellikle yaz aylarında hem ilçe sakinleri hem de memleketlerine bizim gibi tatile gelen hemşerilerimiz Sinek Çayı’nda serinlemekte ve burada aileleriyle birlikte vakit geçirmektedir. Ayrıca Sinek Çayı, ülkemizin en büyük enerji ve sulama amaçlı Atatürk Barajı HES’in ana kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Yasa gereği Sinek Çayı’nın Atatürk Barajı gölüne temiz akması gerekmektedir. İçerisinde birçok balık çeşidi ve çevresinde yaşayan canlı türlerine de ev sahipliği yapan Sinek Çayı, ilçemizin ekolojik dengesinde de önemli yer almaktadır. İçerisine akıtılan kirli sular ve bırakılan katı şehir atıklarından dolayı Sinek Çayı kirlenmekte ve ilçemiz önemli bir doğal su kaynağını kaybetmektedir. Hamambaşı çayı olarak adlandırılan dere birçok konut, okul ve resmi kurumların kanalizasyonu bağlanmış ve bu kirli su da Sinek Çayına akmaktadır. Bura için de bir arıtma tesisine mutlak surette ihtiyaç vardır. Bahsettiğimiz bu sebeplerden dolayı bu önemli çevre sorununun çözülmesi ve gerekli önlemlerin alınmasını, Ankara Çermikliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANÇEYAD) olarak siz değerli Bakanlık çalışanlarından talep ediyoruz.” (Haber Merkezi)

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.