VİDEO - Siyasiler çağrı yaptı, Kürt seçmen ikinci tur için kolları sıvadı

VİDEO - Siyasiler çağrı yaptı, Kürt seçmen ikinci tur için kolları sıvadı
Cumhurbaşkanlığı birinci tur sonuçları tartışmalara neden olurken, en başından beri Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı alan Kürt seçmen ve Millet ittifakı geri adım atmadı, ikinci tur içinde kolları sıvadı.

TİGRİS HABER - Cumhurbaşkanlığı birinci tur sonuçları tartışmalara neden olurken, en başından beri Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı alan Kürt seçmen ve Millet ittifakı geri adım atmadı, ikinci tur içinde kolları sıvadı. YSP-HDP ve CHP yöneticileri, seçmen ziyaretlerini sıklaştırarak, Kılıçdaroğlu’na destek istiyor.

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimleri 14 Mayıs'ta tamamlandı. Seçimlere katılım oranı yüzde 88,92 olurken, ne Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan ne de Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 50 artı 1 oy oranına ulaşamadı. Bu nedenle cumhurbaşkanlığı seçimleri 2. tura kaldı.

Milyonlarca seçmen 28 Mayıs'ta bir kez daha sandık başına gidecek. Seçimlerde kilit rol konumunda olan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), ikinci tura dair seçmenleri sandık başına çağırarak, "Karamsarlığa ve umutsuzluğa kapılmadan bu karabasana son verebilir ve kötülüğü sonlandırabiliriz" açıklaması yaptı. Bu kapsamda bütün bölgelerde seçim ve sandık güvenliği çalışmaları başladı. Muhalifler, yurttaşın ikinci tur için sandığa gitmesi için çağrılar yapıyor.

Daha özgür bir ülke için

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, yurt içi ve dışındaki yurttaşlara çağrıda bulunarak, “Tercihinizi daha iyi daha demokratik daha özgür bir ülke için yapın” dedi. Sancar, şunları söyledi; “Yurt dışında yaşayan değerli emekçiler, kadınlar, gençler ve kalbi her an ülkesi için atan bütün yurttaşlar, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu 28 Mayıs Pazar günü yapılacak. Bu seçimde sadece iki aday arasında bir tercihte bulunulmayacak aksine ülkenin kaderi hakkında da bir karar verilecek.

Tercihinizi daha iyi daha demokratik daha özgür bir ülke için yapın. Ülkeyi yoksulluğa yolsuzluğa, adaletsizliğe ve otoriterliğe mahkûm eden Erdoğan rejimine en net cevabı sandıklarda veriniz. Şimdi demokratik haklarımızı kullanma, sandığa gitme ve bu iktidarı değiştirme zamanıdır. Daha güzel bir ülkede buluşmak dileğiyle…”

‘Hayati bir önem taşıyor’

HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, “2’nci tur geleceğe sahip çıkma mücadelesidir” diyerek, seçmenlere sandığa gitme çağrısı yaptı. 28 Mayıs seçimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Şırnak Milletvekilli Newroz Uysal, ikinci turun gençler ve kadınlar için hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, yurttaşları 28 Mayıs’ta oy kullanmaya çağırdı. Şırnak’ta Yeşil Sol Parti’den milletvekili seçilen Newroz Uysal, 14 Mayıs’ta taşıdıkları umutla ikinci tur seçimleri için çalışacaklarını belirterek, seçmenlerin motivasyonlarını düşürmeden sandık başına gitmesini istedi.

Seçimin ikinci turunun da birinci tur gibi hayati önem taşıdığını ifade eden Uysal, “Seçim bir bütündür. Bunun için parlamento seçimi ve cumhurbaşkanlığı seçimi arasında bir ayrım yapılmaksızın, hala seçim arifesinde olduğumuzu unutmadan, seçim çalışmalarımızın aynı umutla, aynı stratejiyle devam etmesi gerekiyor” dedi.

HDP PM üyesi Abdülkadir Baydur ise, 14 Mayıs'ta ortaya çıkan eksikliklerini gidererek 28 Mayıs'ta sandık başına gideceklerini belirterek, "Demokrasiden ve değişimden yana oyumuzu kullanalım" çağrısı yaptı.

Köy ziyaretlerimiz devam ediyor

Görevden alınan ve yerine kayyum atanan HDP Bismil Belediye Başkanı Orhan Ayaz, ikinci tur için yaptıkları seçim çalışmasını sosyal medya hesabından duyurdu. Ayaz, hesabında şu görüşlere yer verdi; “İkinci tur seçim çalışmaları kapsamında, İlçe Eşbaşkanlarımız, önceki dönem milletvekilimiz İmamTaşçıer ve yöneticilerimizle birlikte köy ziyaretlerimize devam ediyoruz. Ziyaret ettiğimiz köylerde, aileler arasında seçim günü yaşanan husumeti de barış ile sonlandırdık.”

Cezaevlerindeki zulme son verelim

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da seçmenlere 28 Mayıs için çağrıda bulundu, sandık başına gitmelerini istedi. Tanrıkulu, yaptığı videolu açıklamada şunları söyledi;

“Adalet ve Kalkınma parti’sinin Diyarbakır’a yaptığı en büyük yatırım Diyarbakır Cezaevi. Evet, Diyarbakır cezaevleriyle hep anıldı. Bağlardaki 5 nolu cezaevi 12 Eylülden sonra dünya’da işkence konusunda bir numaraydı. Onun yarattığı travma henüz devam ediyor ve müzeye dönüştürmediler. Onun yerine Diyarbakır’a en büyük yatırımı cezaevi konusunda yaptılar. Evet, biz barışı sağlayacağız. Diyarbakır’dan sağlayacağız. Cezaevlerinde yüzlerce, binlerce mağdur var. Af bekleyenler var. Hastalar var. Yaşlılar var. Bebekli anneler var. Onlar için geçtiğimiz dönem hep çalıştık. Eğer bu zulmün devam etmesini istemiyorsanız Erdoğan rejimine son verelim. 28 Mayısta sandığa gidelim. Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanı yapalım. Cezaevlerinde yaşanan zulme son verelim. Bu bizim elimizde. Diyarbakırlılar, yurttaşlarımız, mutlaka ama mutlaka ayın 28’inde nerde olursak olalım seçim çevremize gidelim oy verelim. Size söz veriyoruz; Bu düzeni değiştireceğiz.”

Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüksek oy aldığı Doğu ve Güneydoğu illerinde rakamlar şöyle; Tunceli % 80,26, Şırnak % 75,85, Hakkâri % 72,32, Diyarbakır % 71,96, Batman % 67,57, Mardin % 66,11, Ağrı % 65,80, Iğdır % 62,49, Van % 62,26, Muş % 58,88, Siirt % 56,26, Ardahan % 56,15, Bitlis % 50,91.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.