VİDEO-Soğuk havaya rağmen Diyarbakır’a turist akını var

VİDEO-Soğuk havaya rağmen Diyarbakır’a turist akını var
Diyarbakır son birkaç yıldır yerli ve yabancı turistlerin en çok uğradığı kentlerden biri oldu.

Haber: Mahsum Kara/ Kamera: Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır son birkaç yıldır yerli ve yabancı turistlerin en çok uğradığı kentlerden biri oldu. Kenti ziyaret eden turistler, tarih kokan mekânları görmekten mutlu olduklarını dile getirerek “Burası anlatıldığı gibi değil. Gördükten sonra önyargılarımız yıkıldı, herkesin gelip görmesini tavsiye ederiz” şeklinde konuştular.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır, son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin gözde uğrak yerleri arasında yer alıyor. Tarihi mekânlarıyla ön plana çıkan, turizm şirketlerinin çabalarıyla da tanıtımı yapılan Diyarbakır, ziyaretçi akınına uğrayınca esnafında yüzü güldü.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi surlar ve Hevsel Bahçeleri ile Geçici Liste’de yer alan Zerzevan Kalesi, İçkale Müze Kompleksi, Ulu Camii, Hazreti Süleyman Camii, On Gözlü Köprü ve Hasanpaşa Hanı gibi tarihi ve dini mekânlar yerli ve yabancı turistlerin ilgisi, turizm şirketlerinin de ilgisini artırdı.

Tigris haber, yerli yabancı turistlere mikrofon uzattı, düşüncelerini sordu.

Ne dediler?

Ön yargılarımız kalmadı

Diyarbakır’ı gezmek için Almanya’dan geldiğini belirten Emre Yıldız, “Bu kentte ilk defa geldim. Çok güzel, çok beğendim bu şehri. Düşündüğümden daha gelişmiş bir şehirle karşılaştım. Halkı çok sıcakkanlı, tarihi yerleri, insanı kendine hayran bırakıyor. Özelikle Ulu Camii gezdik, çok beğendik. Burayı görmeden önce ön yargılarımız vardı, şu an o ön yargılarımız kalmadı. Kesinlikle anlatıldığı gibi değil, herkesin gelip görmesi lazım. Bu ülkenin her yeri görülmeye değer, Diyarbakır’da bu önemli kentlerden biri. İnsanlar gelip ön yargılarını yıksınlar” dedi.

İnsanlar artık buraları merak ediyor

Turizm rehberliği yapan Asım Ayyıldız, Diyarbakır’la ilgili şunları dile getirdi: “ Buraları görmeden önce insanlar gerçekten bir ön yargı ile yaklaşıyor ama gerçekten buraları gördükten sonra buralara hayran kalıyorlar. Bu kenttin misafirperverliği, tarihi yerleri gelenleri ciddi anamla şaşırtıyor. Ben kendim Kayseriliyim ama benim ikinci memleketim Diyarbakır. İnsanlar artık buraları merak ediyor görmek istiyor. Ayda yaklaşık dört tur kafileyi getiriyorum buralara. Bölge illerin hepsine gidiyoruz ama genel itibari ile en çok beğenilen şehir burası oluyor” dedi.

Diyarbakır gerçekten çok güzel bir şehir

Bölgede bulan kentleri görmekten keyif aldıklarını söyleyen Metin Çamurlu, “Avrupa’dan gelip burada bulunan kentleri dolaşıyoruz. Bu kenttin en dikkat çeken özelliği farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir tarihinin olması. Diyarbakır gerçekten çok güzel bir şehir, bizde bu şehri gezerek güzel vakit geçirmeye geldik” dedi.

Bu kent insanı heyecanlandırıyor

Kentti merak ettikleri için Samsun’dan geldiklerini belirten Banu Yardımcı, “Çok fazla güzelliklere karşılaştık. Bu kentti ilk gördüğümde heyecanlandım. Ülkemizin bütün şehirlerini görmek güzel bir his, Batı ve Doğu illerini birleştirip bir sentez oluşturmak her zaman en büyük isteğimiz.” Dedi.

Herkesin gelip görmesi lazım

Diyarbakır’ı harika bir il olarak gördüklerini söyleyen Muradiye Uzunoğlu, “Bu kenttin her tarafı tarih kokuyor. Duygularımı ve hissettiklerimi anlatsam eksik kalır. Diyarbakır’ı görmekten dolayı çok heyecanlıyım. İmkânları olanlar, bir an önce bu kente gelip görsün. Diyarbakır’ın yemekleri ve insanları çok güzel. Bizi kendine hayran bıraktırdı” dedi.

Bu kenttin insanları çok misafirperver

Diyarbakır’a hayran kaldığını ifade eden Cahit Mercan ise, “Bu kent gerçekten çok temiz ve pırıl pırıl. Diyarbakır, beklediğimizin üstünde bir şehir. En çok dikkatimizi çeken tarihi yerleri ve burada yaşayan insanlar oldu. Çünkü bu kenttin insanları çok misafirperver” dedi.

Yeni yapılan yapılar kenttin tarihine uygun değil

Sur’da yeni yapılan yerlerin Diyarbakır tarihine uymadığına dikkat çeken İsmet Özcan ise, “Diyarbakır gerçekten çok güzel bir şehir. Ben 1970 ve 80’li yılarda burada yaşadım. Diyarbakır eskisinden daha güzel olmuş, kentin kendisi ve insanları çok gelişmiş. Beni üzen nokta, yeni yapılaşmaların özüne uygun olmamasıdır. Bu kentin eski halini bilen biri olarak Suriçi’ndeki tarihi mekânların harap olması beni çok üzdü” dedi.

Her şeyi ile çok güzel bir kent

Diyarbakır’ın dikkat çeken tarafının gelişmiş olmasından kaynaklı olduğunu ifade eden Seyfettin Çalışkan, “Ben Fransa’dan geliyorum. Diyarbakır, gerçekten her şeyi ile çok güzel bir kent. Buraya ilk kez geldim kesinlikle bir daha geleceğim. Diyarbakır’ı bize eksik anlatmışlar. Bu kent anlatılanlardan daha farklı” dedi.

Diyarbakır’ın daha güzel anılmasını istiyoruz

50 yıldan bu yana Suriçi’nde esnaflık yapan Zeki Bal, “Diyarbakır’a turistlerin gelmesinin bize faydası var. Önceki valimizin yaptığı doğru hamlelerle turistler gelmeye başladı. Bu durumdan gayet memnunuz. İnşallah böyle devam eder. Artık biz Diyarbakır’ın daha güzel anılmasını istiyoruz” dedi.

Halimizden memnunuz

Yaşanan turist yoğunluğundan dolayı işlerinin güzel ilerlediğini ifade eden Murat Tepe, “Bizim kuruyemiş dükkânı olduğu için çok fazla insan gelip gidiyor. Bu durum bizi mutlu ediyor. Ürünlerimizi güzel satıyoruz. Halimizden memnunuz” dedi

Ekonomiden dolayı insanlar alışveriş bile yapamıyor

Tarihi Hasan Paşa Hanı’nda hediyelik eşya satan Azat Koçer ise şunları dile getirdi: “Turistlerin gelmesinin bize faydası var, ama şu anki ekonomiden dolayı insanlar fazla alışveriş yapamıyor. İnsanlar alışveriş yapmadan sadece geziyor. Diyarbakır’ı ziyaret eden çok fazla kafile olmasına rağmen iş yapamıyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.