VİDEO - Sur’da bulunan 'Hanceri Güzel' türbesi bakımsızlığa terk edildi

VİDEO - Sur’da bulunan 'Hanceri Güzel' türbesi bakımsızlığa terk edildi
Diyarbakır’ın fethi sırasında şehit düşen Hançeri Güzel lakaplı Ebul Muhsin adlı sahabe türbesinin bakımsızlığa terk edilmesi tepkiye neden oluyor. 639 yılında Diyarbakır’ın fethi sırasında Sur İlçesi’nde şehit düşen Hançeri Güzel lakaplı sahabe Ebul Muhsin, dört halifeden biri olan Hz Ali’nin manevi oğlu olarak rivayet ediliyor.

Tigris Haber - Özel

TİGRİS HABER- Diyarbakır’da her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiği Hançeri Güzel lakaplı Ebul Muhsin adlı sahabe türbesi restore edilmeyi bekliyor.

Türbenin hikayesi

Sur İlçesi Lalebey Mahallesi’nde bulunan Hanceri Güzel lakaplı Sahabe Ebul Muhsin, 639 yılında İslam Ordusu tarafından fetih edilen Diyarbakır’da şehit düşen sahabelerden sadece birisi. Bu sahabenin ismi halk tarafından Hançer-i Güzel olarak biliniyor. Oysa bu sahabenin asıl adı Ehsen-ül Hançer Ebul Mucin olarak bilinirken, İyaz Bin Ganem komutasındaki ordu ile Diyarbakır’a gelmiştir. Hançer lakabı daha Müslüman olmadan önce kılıcının güzelliği ve bunu iyi kullanmasından gelirken, gayrimüslimken Hz. Ali ile kılıçla dövüşmede beraber kalması, güreşte Hz.Ali’ye yenilmesi ve bunun üzerine Müslüman olması ile ilgili kıssaya dayanmaktadır.

Camiyi babası yaptırdı

1935 Alipaşa doğumlu ve Diyarbakır’ın ilk yerlilerinden olan Ali Haydar Canlı, gazetemize yaptığı açıklama da sahabenin lakabının Hançeri Güzel ve isminin Ebul Mucin olduğunu ifade ederek, “Güzel bir hançeri olduğu için ona bu lakabı verdiler. Kendisi Ashab-ı kiramdır ve 639 yılında burada şehit olmuştur. Hz. Ömer’in halifeliği sırasında gelmiştir. Camisi bir müddet yıkılmıştı ve harabe olarak kalmıştı. 1956 yılında babam camiyi tekrar yapmaya kalktı. Tapu Dairesine gittiklerinde baktılar ki Vakıflar Bölge Müdürlüğü bunu bir Ermeni’ye sattı. Alan Ermeni’de ortada yok. O Ermeni’ye teminat olarak para yatırdılar. Daha sonra camiyi tadilat ettiler ve onardılar “dedi.

Hz. Ali’nin manevi oğlu oluyor

Melik Ahmet Caddesi üzerinde esnaflık yapan Ali Haydar Canlı, “Heyber Kalesi’nde Hz. Ali ile savaş yaptıkları zaman Hançeri Güzel ile karşılaşmış. Hz. Ali’de bakıyor çok güzel bir pehlivandır. Hz Ali kendisini öldürmüyor ve İslamiyet’e davet ediyor. Sonra Hz. Ali’nin manevi oğlu oluyor. Daha sonra burada şehit düşüyor” dedi.

Yeni doğan çocuklara bu isim veriliyor

Ali Haydar Canlı, bir oğlunun ismini babası tarafından Ebul Muhsin bıraktığını ifade ederek, kardeşinin de isminin Ebul Muhsin olduğunu ve vefat ettiğini söyledi. Canlı, “Mahallede yeni doğan çocuklara bu ismi veriyorlar. Babamlar camiyi yaptırmadan belki 500 yıl cami harabe kalmıştı. Nereden bakarsan 400 yıl oradadır “dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.