VİDEO - Tarihi Medrese Hayrat Vakfı'na tahsis edildi

Diyarbakır'ın en eski medreseleri arasında yer alan Sur ilçesindeki tarihi Zinciriye Medresesi, 10 yıllığına Nur Cemaatinin Yazıcılar Grubu'na mensup Hayrat Vakfı'na tahsis edildi.

Sait BAYRAM - Özel Haber

TİGRİS HABER - Tahsisin kaç yıl olduğu ve Vakfın bu medreseyi ne olarak kullanacağı ise netleşmedi. Medrese daha önce 10 yıllığına AKABE Vakfı'na tahsis edilerek, Vakıf tarafından Uluslararası Kur'an Araştırmalar Merkezi olarak kullanılmıştı.

tarihi-medrese-hayrat-vakfina-sait-bayram-2.png

Diyarbakır'da 1236 yılında Eyyubiler döneminde yapılan ve 1. Dünya Savaşına kadar medrese olarak kullanılan tarihi Zinciriye diğer adıyla Sincariye Medresesi, 3 aylık bir aranın ardından geçtiğimiz günlerde Nur Cemaatinin Yazıcılar Grubuna mensup Hayrat Vakfına tahsis edildi. Daha önce AKABE Vakfı tarafından Uluslararası Kuran Araştırmalar Merkezi olarak kullanılan medresenin uzun süre boş kalması nedeniyle, bahçesinde kirlenme oluştuğu ve kedilerin yuvası haline geldiği gözlendi.

tarihi-medrese-hayrat-vakfina-sait-bayram-1.png

10 yıllığına tahsis edildi!

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce, geçtiğimiz günlerde 10 yılığına tahsis edilen medresenin hangi amaçla kullanılacağı ise merak konusu oldu. Telefonla ulaştığımız Hayrat Vakfı Diyarbakır İl Temsilciliği yetkilisi, konu ile ilgili açıklama yapmadı.

Zinciriye Medresesi!

Zinciriye Medresesi ya da bilinen diğer adıyla Sincariye Medresesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihi bir medresedir. Kuruluşu hakkında farklı görüşler olsa da yaygın görüşe göre 1236 yılında Eyyûbî hükümdarı Melik Salih Necmeddin döneminde yapılmıştır. Bazı kaynaklarda ise 1198 yılında Artuklular döneminde Kutbuddin Muzaffer II. Sökmen tarafından yaptırıldığı iddia edilmektedir. Diyarbakır Ulu Camii'nin batı tarafında bulunan medrese, Sincariye Medresesi olarak da bilinmektedir. Yapıldığı tarihten 1. Dünya Savaşına kadar medrese olarak kullanılan tarihi mekan ardından müzeye çevrilmiş 1985 tarihi itibariyle Kur'an kursuna dönüştürülmüştür. Ancak tarihi medrese 2013 yılında bir kuruma tahsis edildi.

tarihi-medrese-hayrat-vakfina-sait-bayram-3.png

Hayrat Vakfı; Nur Cemaati'nin Yazıcılar Grubuna mensup Hayrat Vakfı, ulusal ve uluslararası alanlarda çalışmalar yapan, Nur Cemaati'nin Yazıcılar Grubu'na mensup bir sivil toplum kuruluşudur. Ahmet Hüsrev Altınbaşak tarafından 1974'te Isparta'da kurulmuştur. Merkez binası İstanbul Küçükçekmece'dedir. Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'na (TGTV) ve İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği'ne (İDSB) üyedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.