VİDEO - Diyarbakır’da teneke ile satılan peynir, şimdi gramla satılıyor!

VİDEO - Diyarbakır’da teneke ile satılan peynir, şimdi gramla satılıyor!
Diyarbakır’da bir yıl içerisinde yükselerek tavan yapan peynir fiyatları, vatandaşların yanı sıra esnafında tepkisine neden oldu.

Mahsum Kara-Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da bir yıl içerisinde yükselerek tavan yapan peynir fiyatları, vatandaşların yanı sıra esnafında tepkisine neden oldu. Geçen yıl 30-40 TL arasında satılan peynirin kilosu bu yıl 120-130 TL oldu. Esnaf yüksek fiyatlar yüzünden iş yapamadıklarından şikâyet ederken, vatandaşlar ise, yüksek fiyatlardan dolayı peyniri gramla almak zorunda kaldıklarını söylediler.

Ülkede giderek büyüyen ekonomik kriz en çok vatandaşın gıda alışverişini etkilemeye devam ediyor. Alım gücü düşen yurttaşlar, eskiden kiloyla aldıkları gıda maddelerini, şimdilerde gramla almaya başladı. Çarşı pazardaki hareketliliği azaltan ekonomik krizden, Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesindeki Peynirciler Çarşısı’ndaki esnaflar nasibini aldı. 81 işyerinin bulunduğu çarşıda son 5 yılda 47 esnaf, işyerlerinin kapısına kilit vurdu. Geri kalan 34 esnaf ise, müşteri azlığından şikayet ediyor.

Vatandaşlar, sürekli fiyat artışlarından etkilenirken, eskiden teneke ya da bidonla aldıkları peyniri artık gramla almaya başladı. Ekonomik krizden kaynaklı işyerlerinin kapandığı Diyarbakır’daki Peynirciler Çarşısı’nda esnafın ve vatandaşın nabzını tuttuk.

Ne dediler?

Kiloyla peynir alan yok

17 yıldır Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde bulunan Peynirciler Çarşısı’nda esnaflık yapan Mahmut Yaşar, yükselen peynir fiyatlarından dolayı satış yapamadıklarını belirti. Esnaf olarak yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Yaşar şunları söyledi: “Fiyatlar gerçekten çok yüksek. Kimse gelip artık kilo ile almıyor, alanda sadece 1 ya da 2 kilo alıyor. Elimizdeki peynir fiyatları şu şekilde; Örüklü peynirin fiyatı 120 TL, Otlu peynir 140 TL, Tuzsuz peynir 75 TL, Lavaş peynir 120 TL, Salamura peyniri 75 TL arasında değişiyor. Bu fiyatlara baktığınızda insanlar nasıl alabilir ki. Artık satışlarımız eskisi gibi değil yüzde 50 oranında satışlarımız durmuş durumda. Eskiden insanlar gelip buradan bidonla peynir alırdı şimdi ise sadece gramla alabiliyorlar.”

Fiyatlar yüksek vatandaş alamıyor

Yaşanan fiyat artışı nedeniyle vatandaşın peynire olan talebinin azaldığını ifade eden çarşı esnafı Davut Kaya, “Bahar ayında kilosu 45 ile 50 TL arasında değişen peynir fiyatlarımız bugün iki katına çıkmış durumda. Bizde bu fiyat artışlarından şikâyetçiyiz. Artık gerçekten insanların alım gücü çok düştü, bu durumda bizi olumsuz etkiliyor. Eskiden 10 kilo peynir alan biri artık 3 kilodan fazla alamıyor. Yılık 3 ton peynir satıyorduk, şuan için 1 tona inmiş durumdayız. Şu an sadece kiralarımız ve bireysel masraflarımızı çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.

20 TL’ye aldığımız peynir 120 TL oldu

Peynirciler Çarşısı’na alışveriş yapmaya gelen Mehmet Gökalp, “Daha önceleri 20 liraya aldığımız peyniri bugün 120 TL’ye alıyoruz. Gerçekten artık peynir alamıyoruz. Ben kendim peynir üretip satıyorum, artan maliyetlerden dolayı masrafları karşılayamıyoruz. Peynir gerçekten çok rahat ve fazla aldığımız bir üründü ama bugün ben 3 kilodan fazlasını alamıyorum” dedi.

Günlük kazancımız çok düştü

Geçen seneye oranla yaptıkları peynir satışının yarı yarıya düştüğüne dikkat çeken, Ümit Aybak, “Kendi sabit müşterilerimiz olmasa biz zaten artık iş yapamaz durumda olurduk. Kendi çarkımızı ihtiyaçlarımız kısıtlayarak geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Günlük kazançlarımız çok düştü zar zor gelen faturaları ödeye biliyoruz. Önceki seneler burada bulunan 81 dükkânın hepsi açık olmasına rağmen çok güzel iş yapıyorduk, şimdi ise birçoğu ekonomik nedenlerden dolayı kapattı. Geriye kalanlar iş bile yapamıyor. Artık tek umudumuz bir şeylerin düzelmesidir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.