VİDEO - ‘Tohumlar ve metaforlar’
Mümin AĞCAKAYA
TİGRİS HABER - 2020 yıllarında zorunlu evlere kapanıldığı pandemi döneminde çağdaş resme ilgisini fark eden hemşire Nalan Kartal; resim yapmak için malzemeleri alarak hiçbir akademik eğitimi olmadan resim yapmaya başladı.
Bu eğitim açığını internetten ve okuduğu kitaplardan kapatmaya çalışıyor. İlk yaptığı resimler kötü olmasına ve hatta dalga geçilmesine rağmen kendisini geliştirmek için çalışmalarına devam ediyor. Yaptığı hemşirelik mesleğinin yoruculuğundan dolayı da boyalarla uğraşmak, resim yapmak ona terapi gibi gelmeye başlıyor.

İlk sergisini Çand Amed Kongre ve Kültür Merkezinde açan sanatçının çalışmalarını izlemeye gelen sanatseverlerin beğenisini kazandı. Sanatçının ikinci sergisi olan ‘Tohumlar ve Metaforlar’ sergisi de sanatseverlerin ilgisini çekiyor.

Doğada hayat bir tohumla başladı
Sanatçı bu çalışmasında; doğada hiçbir şeyin yok olmadığını, bir şeye dönüştüğünü anlatıyor. Aynı zamanda yaşamın başlangıcının bir tohumla başladığını söylüyor. Bu yüzden yaşam metaforu olarak emrio ve başağı kullanıyor.

Yaşamın başlangıcını anlatmaya çalışıyor ve tohumun ne kadar önemli olduğuna vurgu yaparak; ‘insanlık bir tohumla doğdu diyebiliriz’ diyor. Tohumun insanlık için çok önemli olduğunu, tarımla birlikte insanların yerleşik hayata geçtiğini, modern hayatın yolunun açıldığını anlatıyor.

Sanatçı Kartal, bu sergide konu olarak metaforu işliyor. Daha sonraki çalışmalarının ise uzay ve önceki zamana dair konularda olacağını söylüyor.





Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.