VİDEO - UNESCO görmesin!

VİDEO - UNESCO görmesin!
Dicle Üniversitenin atık suları Dicle Nehrine akıyor

Tigris Haber - Diyarbakır’da, UNESCO’nun koruması altındaki Hevsel bahçelerine Dicle Üniversitesinin lağım suları akıyor.  Lağım suları kentin yüzde 60 sebze ve meyve ihtiyacını karşılayan bahçelere zarar veriyor. Bahçe sahipleri, konuyu DİSKİ’ye iletmelerine rağmen haftalardır duruma müdahale edilmediğini söyledi.

d3-003.jpg

UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Hevsel bahçelerine lağım suları akıyor. Yaklaşık 15 günden bu yana Dicle Üniversitesi’nin atık suları, Diyarbakır’ın oksijeni olarak bilinen Dicle nehrini kirletiyor, sofralarımıza gelen meyve ve sebzeleri zehirliyor. 15 gün önce henüz bilinmeyen bir nedenle Dicle nehrine sızmaya başlayan atık sular gün geçtikçe büyüyor. Vatandaşların şikayetlerine rağmen şu ana kadar önlem alınmaması tepkilere yol açarken, halk arasında “lağım” olarak ifade edilen kirli suların nehrin kenarında bulunan ve kentin sebze ve meyve ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Hevsel Bahçeleri’ne akarak meyve ve sebzelere zarar verdiği belirtiliyor.

d2-003.jpg

Kokudan duramıyoruz

Hevsel’de bahçesi olan Ahmet Çamur adıl vatandaş, “Bu durumla ilgili defalarca şikayette bulunduk. Ancak buna rağmen ne DİSKİ nede Üniversite yönetimi herhangi bir önlem almadı. Biz geçimimizi bu bahçelerde üretim yaparak sağlıyoruz. Aynı zamanda bu kirli sular sayesinde nehir de kirlenmiş oluyor. Ortaya çok olumsuz ve kente yakışmayan görüntüler çıkıyor. Üniversite yönetimi ve DİSKİ maalesef bu konuda çok duyarsız. Tahribat daha fazla büyümeden önlem alınmalıdır. Yazıktır bu bahçelere. Bahçelerimiz çok zarar gördü. Kokudan çalışamıyoruz” dedi.

431f9115bd7b93c305ce2765cc2aee22.jpg

Bahçemiz kurudu

Hevsel’de bahçesi olan İhsan Düşme ise, “Lağım suları fakülteden geliyor. Kimse bakmıyor, bizi perişan ettiler. Kokudan bahçede duramıyoruz. Bahçemiz bozuldu. Bütün pislik bahçelerimize geldi. Allah için bir şey yapın. DİSKİ ekiplerine haber verdik, bugün yarın geliriz diyorlar ama bir türlü gelmediler. Daha önce de Bu durum uzun süreden beri öyle. Bahçemiz kurudu” şeklinde tepkide bulundu.

Berçem Kartal-Yılmaz Yiğitler

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.