VİDEO - Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu: Van Gölü’nde cinayet gerçekleşti

VİDEO - Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu: Van Gölü’nde cinayet gerçekleşti
Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu, 61 mültecinin hayatını kaybettiği olayın bir kaza olmadığı, kastla insan öldürme suçu olduğunu ifade etti ve etkin soruşturma çağrısı yaptı.

GRİS HABER - Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu, Van Gölü’nde 27 Haziran’da gerçekleşen olayla ilgili raporunu bugün açıkladı.

Tekne batması sonucu bugüne dek Van Gölü’nden 61 cenaze çıkarıldı. Cenazelerin otopsi ve kimlik tespit işlemleri Van Adli Tıp Kurumu Şube Müdürlüğü’nce yürütülüyor. Cenazelerin çoğu Afganistan ve Pakistan’dan gelen mültecilere ait. Soruşturma kapsamında beş kişi tutuklandı.

Van Barosu’nun raporunda olay katliam olarak nitelenirken, bunun bir kaza olmadığı, kastla insan öldürme suçu olduğu ifade edildi.

Baronun tespitlerinden öne çıkanlar şöyle:

“Benzer olaylardaki cezasızlığın bir sonucu”

“Olayı kaza olarak nitelendirmek, maddi oluş şartları incelendiğinde failleri aklamak anlamına gelecektir. Kurbanların son anlarına ait tekne ambarındaki görüntülerden anlaşılacağı üzere balıkçı teknesine kapasitesinin çok üzerinde insanın alındığı ve tekne içindeki koşulların insanlık dışı olduğu bir kez daha görülecektir.

“Benzer nitelikteki olaylarda yargı makamlarının neredeyse hareketsiz kalan tutumları ile devamında uygulanan cezasızlık politikası/kültürü bu katliama giden yolun taşlarını döşedi.”

“Göçmen kaçakçıları hiçbir engele takılmıyor”

“Van Gölü üzerinde sığınmacı/göçmenlerin uzun yıllardır balıkçı tekneleri ile taşındıkları bilgisi bölgede yaşayan vatandaşlarca yaygın olarak biliniyorken bugüne kadar kolluğun ve diğer yetkili makamların bu trafikten haberdar olmaması dikkat çekici.

“Sınır hattında üst düzey güvenlik önlemleri alınmışken sınırın herkesçe bilinen rotalarından göçmen kaçakçıları tarafından kalabalık gruplar halinde hiçbir engele maruz kalınmaksızın geçişin sağlanıyor olması ve bu grupların Van il merkezine kadar sorunsuz erişimi dikkat çekici bulundu.

“Komisyon üyelerimizden bazılarının takip ettiği bir kısım ceza dosyalarından alınan somut kanıtlardan sınır hattında görev yapan birtakım asker görevlilerin yozlaştığı, göçmen kaçakçısı suç şebekeleriyle çıkar ilişkisine girdikleri ve bu kişilerin faaliyetlerini rüşvet karşılığında kolaylaştırıldığı bilgisi edinildi.”

“BMMYK’nın sessizliği dikkat çekici”

“BMMYK’nın Eylül 2018’de ofisini kapatmasıyla birlikte Van’da toplu sığınmacı/göçmen ölümleri yaşandı ve süreç içerisinde bu durum dramatik bir biçimde katlanarak arttı.

“Bu toplu ölüm vakalarına ilişkin BMMYK ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM)’nün derin sessizliği ise dikkat çekicidir.

“Sığınma sisteminin sınır dışı etme üzerine kurgulandığı bu yapıda Mülteci Kabul Merkezi (Reception Center) olarak AB fonu ile inşa edilen Van Kurubaş Mülteci Kabul Merkezinin, amacının dışında Geri Gönderme Merkezine dönüştürülmesi bu yaklaşımı en iyi biçimde özetliyor.

“Geri göndermeye odaklı bir iltica sisteminde sığınmacıların etkin olarak sığınma prosedürlerine erişimi mümkün değil.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.