VİDEO-Vatandaşa 3 temel sorunu sorduk: Ekonomi-Demokrasi-Kürt meselesi

Diyarbakırlılar, şunları söyledi; işsizlik-ekonomi, demokrasi eksikliği ve Kürt meselesi ülkenin en can alıcı sorunudur, bir an önce bunlara çözüm bulunmalıdır.

Mahsum Rençber-Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Türkiye genelinde yaşanan çok sayıdaki sorun var, ancak bu sorunların arasından üç sorun tespit etmesini istediğimiz Diyarbakırlılar, şunları söyledi; işsizlik-ekonomi, demokrasi eksikliği ve Kürt meselesi ülkenin en can alıcı sorunudur, bir an önce bunlara çözüm bulunmalıdır.”

Ülke genelinde sayısız sorun yaşıyoruz. Cadde ve sokaklarda dolaştığımızda, bir sorunca bin ah sesi geliyor. Ancak, bunlar arasında en temel sorunlar herkesin ortak sorunu, vatandaşlar bu sorunların en kısa sürede çözülmesi gerektiğini söylüyor. Vatandaş söylüyor, sorumlular dikkate alıyor mu, almıyor mu? Asıl mesele de burada kilitleniyor.

Bizde, Diyarbakır’da Tigris haber olarak vatandaşa temel sorunları sorduk, yanıt aldık.

Kutuplaşma sorunu var

Ülkede yaşanan Kürt sorunun büyük sorunu olarak gördüğünü söyleyen Yusuf Süzer, “Kürt, Türk ayırımı yapan bazı kesimler var, bu tehlikeli bir durumdur. İdeolojik bir ayırım, kutuplaşma var. Bu durumun tek nedeni iktidarın yürüttüğü politikalardır. Ayrıştırma politikaları devam ettiği sürece sıkıntı devam eder. Tek isteğimiz bu ayrışmaların durmasıdır. Artık bizi yönetenlerin koltuk sevdasından kurtulup, halkın dediklerine kulak vermesi lazım” dedi.

Ülkenin tesisat sistemi bozulmuş

Yaşanan ekonomik sorunlardan dolayı zorlandıklarını belirten İhsan Ergüllü, “Bu ülkede en büyük sorun ekonomi sorunudur. Genel olarak insanlar bu durumdan şikâyetçi. Vatandaş artık ekonomik sorunlardan dolayı çok zorlanıyor. Halkın artık buna tepki göstermesi, sessiz kalmaması lazım. Biz gençlerin artık geleceğe dair bir umudu yok. Geçlerin para kazanacağı bir iş olanağı da yok. Gerçekten gençlik bitmiş bir durumda. Ülkenin tesisat sistemi bozulmuş adeta. Kimse kendini kandırmasın, dün nasılsak bugünde böyle olmaya devam edeceğiz” dedi.

Yaşadığımız sorunları anlatmakla bitiremeyiz

Gün geçtikçe insanların yaşadığı sorun sayısının artığını ifade eden İbrahim Dilmen, “Bu süreçte insanlar çok zorlukla karşılaşıyor. Bizim yaşadığımız sorunları anlatmak bitiremeyiz. Hayat şatlarından tutun geçim sıkıntısına kadar birçok sorunla yaşıyoruz. Bu yaşadığımız sorunlar bitmez” dedi.

Demokrasi için devletin adım ataması lazım

Ülkede demokrasi ve insan hakları sorunun olduğuna dikkat çeken Abdullah, “ Türkiye’nin yaşadığı ekonomik sorunu da bu sorunlarla bağlantılıdır. Eğer demokrasi ve insan hakları sorunu çözülürse ülke sorunlarının çözümünün daha da kolaylaşacağına inanıyorum. Avrupa ülkelerine baktığımızda hukukun üstünlüğü temel ilkelerden biridir. Bir ülkede hukuk üstünlüğü varsa insanlar zihnen kendisini daha özgür hisseder. Böylelikle toplumdaki sorunlar ortadan kalkmış olur. Maalesef ülke hukuk anlayışı ile yönetilmediğinde, bu durum birçok sorunu da beraberinde getirir. Demokrasinin gelişmesi için öncellikle devletin adım atması lazım ”dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.