VİDEO - Yenikapı esnafı: İş yapamıyoruz, destek bekliyoruz

VİDEO - Yenikapı esnafı: İş yapamıyoruz, destek bekliyoruz
2015 yılındaki çatışmalı dönemin sonunda büyük oranda zarar gören, restorasyon ve yeni onarım için halka kapatıldıktan bir süre sonra açılan Yeni Kapı bölgesindeki işyerleri, müşteri çekememekten şikayetçi.

Mahsum Kara-Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır Sur ilçesinde dört ayaklı minareden başlayıp sur çevreyoluna kadar devam eden ve 87 iş merkezinin bulunduğu caddeye Yenikapı Açık Hava Kültür ve Yaşam Merkezi adı verildi. Buradaki dükkânların yapım ihalesi 2018 yılının Kasım ayında yapıldı. Ardından ihaleyi alan yüklenici firmalar inşaata başladı. 2020 yılında inşaatı biten iş merkezlerinden 52’sinin kiralama ihalesi 10 Şubat 2021 de yapıldı. Kiralama işlemleri tamamlanan restaurant, kafe ve kuyumcu işletmecileri, dükkânlardaki eksikleri tamamlayarak iş yerlerini açtılar. Ancak hem cadde de hem de çevrede, yıkılan tarihi mekanların restorasyon çalışmaları devam ederken, bazı dükkanların boş vaziyette durması, merkezin daha fazla hareketli olmasını engelliyor. Durumdan şikâyetçi olan bölgedeki işyeri sahipleri, ortaklaşarak bir çözüm yolunun bulunmasını istiyor.

İş yeri sahipleriyle, yaşam merkezinin durumunu, taleplerini dinledik.

Tanıtım yapılmalı

6 ay önce hediyelik eşya dükkânı açtığını belirten Ömer Oda, “İlk açtığımız zamanlar müşteri potansiyeli çok azdı. Şu anda yavaş, yavaş insanlar buraya gelmeye başladı, bizimde işlerimiz açıldı. Seneye daha güzel olmasını bekliyoruz. Beklentimiz, turistlerin bu bölgeye yönlendirilmesi. Bu bölge tarihi dokusuyla mükemmel bir yer. Tek isteğimiz, bu bölgenin tanıtımının iyi bir şekilde yapılmasıdır.” dedi.

Buraların güzel olacağına inanıyoruz

Müşteri yoğunluğunun az olmasından şikâyetçi olduklarını ifade eden Hamza Osman Ak, “Beklediğimiz işi yapamıyoruz. Burası yeni yerleşim yeri ve insanlar çok az geliyor. Kent büyüklerimizden bir destek bekliyoruz. Turistin buraya yönlendirilmesini istiyoruz. Yeni yerleşim yerleri olduğu için çevre düzenlenmesi tam oturtulmadı, yetkililerden bu sorunun hal edilmesini talep ediyoruz. Buranın daha güzel ve işler hale geleceğine inanıyorum. Buraların çok güzel olacağına inancımız tamdır” dedi.

Şu anda her hangi bir canlılık yok

Diyarbakırlı vatandaşlar için güzel bir yer olacağına dikkat çeken Tuncay Taş, “Tarih ile iç içe olan bir konumdayız. Kültür ve Turizm Banlığı’ndan burası için tanıtım talebinde bulunduk. Tanıtımdan sonra buranın çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Şu anda müşteri yoğunluğu olmadığından dolayı esnaflarımız sıkıntı yaşıyor. Daha çok canlılık bekliyorduk, ama şu an için bunu söylememiz imkânsız” dedi.

Önümüzdeki sezon daha iyi olacak

Yoğunluk yaşanması için bir çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Doğan Karaş, “ Bizim beklentimiz yüksek, bundan dolayı gelip burada yer açtık. Önümüzdeki sezonun daha iyi olacağını düşünüyorum. Tek beklentimiz turistlerin bu bölgeye gelmesini sağlamaktır” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.