VİDEO - Yine İŞKUR yine “torpil”

VİDEO - Yine İŞKUR yine “torpil”
Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) kapsamında 6 aylık iş umudu ile İŞKUR Diyarbakır İl Müdürlüğüne başvuruda bulunan vatandaşlarla ilgili kurlar çekildi.

Berçem Kartal Altunakar-özel

Tigris Haber- İŞKUR Diyarbakır İl Müdürlüğü binasına asılan listelerde isimleri çıkmayan vatandaşlar torpil iddiasında bulundu.

whatsapp-image-2019-04-19-at-17.42.39.jpeg

İŞKUR’dan Diyarbakır il ve ilçelerinde 6 ay süreyle kamu kurum ve kuruluşlarda çalıştırılmak üzere TYP kapsamında 1790 personel alımı için listeler açıklandı. İŞKUR listelerinde kendilerine yer bulmayan işsiz vatandaşlar “torpil var” diye tepki gösterdiler.

“AK Partililer kendi adamlarını sokuyorlar”

TYP’li olarak kısa bir dönem de olsa iş umudu ile İŞKUR’a başvuran ancak açıklanan listelerde ismi çıkmadığı için üzüntüye kapılan vatandaşlardan Veysel Murat Acır, şunları söyledi:  “Suriçi’nde oturuyordum, çatışmalardan dolayı evim hasar gördü ve yıkıldı. Devlet tarafından kamulaştırıldı. Sürekli ismimi yazdırıyorum valiliğe gidiyorum dilekçe yazıyorum ama benim ismim hiç çıkmıyor. 4 yıldır başvuruyorum. AK Partililer kendi adamlarını sokuyorlar. İŞKUR’un genel müdürü kendi adamlarını işe sokuyor. Hep torpil oluyor. Kaç defa ismimi yazdım hiç benim adım çıkmadı. Haksızlık var ben Allah’a havale ediyorum.”

whatsapp-image-2019-04-19-at-17.42.41.jpeg

“2010’dan beri atama bekliyorum”

Torpil iddialarının gündem getiren vatandaşlardan Abdullah Demircan ise şöyle konuştu: “Listelere baktım ismim yok. On yıldan fazla süredir başvuru yapıyorum. Çıkması için ya partilere gidip torpil yaptırmak lazım ya da bir yerlerden büyük ağabeyler bulmak lazım. 85 puan aldım, ön lisans 2 yıllık inşaat mezunuyum ve atanamadım. 2010’dan beri atama bekliyorum. Hiç umudum yok o yüzden özel sektördeki işlere bakacağım.”

“İşsiz güçsüz dolaşmaktan bıktı artık”

İnşaat işçisi iken geçirdiği kaza sonucu işgücü kaybı yaşadığını belirten Ramazan Türk, “Dicle Üniversitesi Beden Öğretimi dört yıllık mezunuyum. Şuanda çalışmıyorum. İsmimizin olması zaten imkansız bir olay. Çünkü dayınızın olması lazım. Biz dayı istemiyoruz, insanlarım emeği ile gelen çalışanlar olsun istiyoruz. İşsiz güçsüz dolaşmaktan bıktı artık. İnsanların evine götüreceği ekmeği yok. Bir kesim yiyor bir kesim var evine aş götüremiyor. Devlet büyüklerimizden ve belediyeden iş için el atmalarını istiyoruz. İnşatta çalıştığımda geçirdiğim bir kaza sonucu kolumda hasar var ve ondan dolayı çalışamıyorum. Kimse işe de almıyor, nereye gittiysem kapılar kapandı” diye konuştu.

“Param olsa ben de burada çalışırdım”

Parası olmadığı için “torpil” yaptıramadığını dile getiren Ali Türk, şöyle konuştu: “10 yıldır listelere bakıyorum hiç çıkmadı. Arada bir gelin başvurun diyorlar hafta bir iki kere gelip bakıyorum hiç çıkmıyor. Hepsi torpille işe giriyor. Para alıp işe sokuyorlar. Benimde param olsa bende burada çalışırdım. Bir umutla geliyoruz ama umutlarımız kırık bir şekilde geri dönüyoruz.”

“Başka illerde kura çekiliyor niye burada çekilmiyor?”

Sur mağdurlarından Latife Kurt’ta “torpil” iddialarına katıldığını belirtti. Kurt, “İsimlerini kaydediyorlar TC kimlik numarasını verip git işi al diyorlar. Başka illerde kura çekiliyor niye burada çekilmiyor? Bir aileden sekiz kişiyi işe almışlar hepsini soyadı aynı. 4 yıldır başvuruyorum hiç çıkmadı. Sur’da evlerimiz yıkıldı diye bir kere hak verdiler. Bizim mahallede bir sürü yoksul var ve senelerdir isimlerini yazdırıyorlar ve çıkmıyor” ifadelerini kullandı.

“Biz de Harranlıyız o yüzden çıkmıyor adımız”

“Bir aileden sekiz kişi çıkıyor torpil değil de nedir?”  diye soran Ferah Turgay, şu ifadeleri kullandı: “Dört yıldır başvuruyorum hiç çıkmadı. Cumhurbaşkanımız diyor üç çocuk yapın diye 4 tane çocuğum var. Eşim işsiz o kendini yazıyor ben kendimi yazıyorum çıkmıyor adımız. Başka yerde çalışma imkanımız da yok. Devlet diye İŞKUR’a sığınıyoruz. Her gün ümitle gelip bakıyoruz ama ne yazık ki çıkmıyor. Çevremde kim işe girdiyse benim adamım var diyor. Nasıl bir aileden sekiz kişi çıkıyor torpil değil de nedir? Bizde hakkımızı helal etmiyoruz. Hayatımız olmuş Kemal Sunal’ın filmi gibi diyor ki: “sen nerelisin sendikalıyım sen diyor ben Harranlıyım hayır diyor sen Harranlısın olmaz sendikalı olman lazım.” Biz de Harranlıyız o yüzden çıkmıyor adımız.”

whatsapp-image-2019-04-19-at-17.42.40-(1).jpeg

“Torpilin artık ortadan kalkmasını istiyoruz”

Diyarbakır eski valilerinden Hüseyin Aksoy’un zamanında çekilen kuraya atıfta bulunan Nurettin Akgün, şöyle konuştu:  “4 yıldır ismimi yazdırıyorum. Listelere baktım benim ismim çıkmadı. Ben buradan yetkililere seslenmek istiyorum. Bundan 3 sene önce Diyarbakırımıza bir vali gelmişti. Kendisi spor salonunda kura çekmişti kimsenin hakkı kimseye geçmesin diye. Böyle bir uygulama istiyoruz. Torpilin artık ortadan kalkmasını istiyoruz. Spor salonunda kura çekilsin kimsenin hakkı kimseye geçmesin.”

“3 yıldır başvuruyorum”

İki yıldır işsiz olduğunu belirten Azad Beta, “ Listede ismime baktım yok. 3 yıldır başvuruyorum. Her türlü özelliğe de sahibim neden çıkmıyor bilmiyorum. İki yıldır işsizim toplamda 3-4 ay çalıştım. İş bulamadığımdan dolayı evdeyim” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.