VİDEO - Yüzyıllardır hiç aksatılmadan Silvan’da kutlanıyor

VİDEO - Yüzyıllardır hiç aksatılmadan Silvan’da kutlanıyor
Yüzlerce yıldır 28-30 Mart tarihleri arasında yapılan, halk arasında Murat ya da Hivde olarak da anılan şenlikler Silvan’a bağlı Kum Gölü köyünde yapıldı.

Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - İslam ordusu komutanlarından Muaz Bin Cebel, fetih için gönderildiği Silvan’da Bizanslılar tarafından öldürüldü. Komutan Muaz, nişanlı olduğu için onun adına her yıl düğün-dernek kurulur, eğlenceler düzenlenir, etkinliğin son gününde ise kınalar yakılır. Hıvde ya da Murat şenlikleri olarak kayıtlara geçti, yüzyıllardır kutlanıyor.

hivde-tigris4.jpg

Silvanlılar Derneği Başkanı Mehmet Çeliker, dernek yöneticileri, Cizre, Ömeryan, Şeyh Sait, Mazıdağ ve Diyarbakır’daki bazı mahalli derneklerle birlikte şenliklere katıldı. Şenliğin kısa tarihçesi hakkında bilgi de veren Mehmet Çeliker, bu etkinliğin bütün Türkiye’de duyulmasını istediklerini belirterek, şenliğin tarihçesi hakkında gazetemize konuştu.

hivde-tigris1.jpg

Silvanlılar Derneği Başkanı Mehmet Çeliker, Hivde ya da Murat şenlikleri olarak bilinen etkinliklerin ne zaman ve nasıl başladığını,  ne tür ritüellerin sergilendiğini anlattı. Yüzlerce yıldır süren ve gelenekselleşen şenliğin öyküsünü biz de kısaca özetledik.

hivde-tigris3.jpg

İslam orduları komutanı

İslam ordusu komutanlarından Muaz Bin Cebel’in fetih için savaşa gönderilmesine nişanlı olduğu için annesi izin vermek istemez. Rivayetlere göre Hz. Muhammed, Muaz’ın annesiyle konuşmasından sonra savaşa gönderilir. Silvan ve çevresinin fethi sırasında Murat Ovasında Bizanslılar tarafından 641 yılında öldürülmesinden sonra her yıl düğün yapılır, eğlenceler düzenlenir ve son gün de kına yakılır, sahabe türbesine mumlar yakılarak, dilek ağacına bezler bağlanır, burada çeşitli dileklerde bulunulur. Tam bir şenlik havasında geçen bu etkinlik geçen sene pandemiden dolayı yapılamamıştı. Bu sene pandeminin hafiflemesiyle kaldığı yerden devam etti.

hivde-tigris2.jpg

Geçmiş senelerdeki kutlamalara çevre il ve ilçelerden hatta yurt dışından da yoğun katılımının ve ilginin olduğu bu şenliğe ekonomik sebeplerden ve kısmen de pandemiden dolayı önceki kutlamalardaki gibi yoğun bir katılım olmasa da yine de kalabalık bir katılımla kutlamalar yapıldı.  

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum